Haberler

Çömez ve Diren Washington'da "Yüzyılda Türkiye'nin Yol Haritası" Konulu Toplantıya Katıldı

AK Parti Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Turhan Çömez ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tokat Milletvekili Orhan Ziya Diren, ABD'nin Başkenti Washington'daki Woodrow Wilson International Center For Scholars Adlı Düşünce Kuruluşunda, "Yüzyılda Türkiye'nin Yol Haritası" Konulu Bir Toplantıya Katılarak, Kerkük ile İlgili Açıklamalarda Bulundu.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Turhan Çömez ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tokat Milletvekili Orhan Ziya Diren, ABD'nin başkenti Washington'daki Woodrow Wilson International Center for Scholars adlı düşünce kuruluşunda, "Yüzyılda Türkiye'nin Yol Haritası" konulu bir toplantıya katılarak, Kerkük ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Toplantıda AK Parti milletvekili Çömez'e, terör örgütü PKK'nın Washington Temsilcisi Kani Gulam, Türkiye'nin Saddam döneminde ilgilenmediği Kerkük ile niçin bugün ilgilenmeye başladığını sorarak, Türkçe olarak, "Bayram değil, seyran değil, eniştem beni niye öptü" deyişini hatırlattı. Çömez, Gulam'a Türkiye'nin 1990'lı yıllarda Saddam'ın zulmünden kaçan peşmergelere kucak açtığını belirterek, "Endişemiz şu ki, bu koşullar altında yapılacak bir seçim, orada iç savaşı körükleyecektir. Bayram ve seyran değil ama kıyamet var. Kerkük hassasiyetini tam olarak anlamamışsınız. 1990'lı yıllarda Saddam'ın zulmünden kaçan yüz binlerce peşmergeye kapımızı açtık. Peşmergelerin bizim için anlamı, Türkiye'de yaşayan Kürt kökenli Türk yurttaşların akrabaları olmalarıydı. Biz o gün Saddam'ın zulmünden kaçanlara yardımcı olduk. Bugün Kerkük'te yaşanan muhtemel gelişmeleri de görebiliyoruz. Saddam Kerkük'teki Kürtleri ve Türkleri sürdü. Bugünkü sorun, Kerkük'teki Kürtlerin geri gelmesi değil, Kerkük ile hiç bağlantısı olmayan Kürtlerin şehre getirilmesi. Saddam'ın heykelinin yıkıldığı günden 5 gün sonra ben ordaydım. Kürt nüfus Kerkük'e getirilmeye başlamıştı. Oraya gelen Kürtlerin birçoğu niçin geldiğini bilmiyordu. Gönderilen 1 Kürt'ün yerine, neredeyse 50 Kürt getirilmişti. Kerkük Irak şehridir. Bu şehirde Sünni ve Şii Araplar, Türkmenler ve Kürtler var. Keşke bayram seyran olsa ama ne yazık ki kıyamet bekleniyor ve insanların kanı dökülecek, korkumuz o. Ben bölgeye yaptığım ziyaret sırasında çok sayıda kalp rahatsızlığı olan Kürt çocuğu Türkiye'ye getirerek tedavi ettirdim" cevabını verdi. Toplantıda, Kerkük'te kontrolün ABD'de olduğunun belirtilmesi üzerine Çömez, ABD'nin orada her şeyi kontrol edemediğini belirtti. Çömez, "ABD'nin her şeyi denetimde tutması olanaksız. Kontrolü peşmergeler yapıyor" dedi.

Çömez, ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadelede koordinatör olarak atadığı Emekli Orgeneral Joseph Ralston ile yaptıkları bir görüşmede, Ralston'ın kendisine ABD askerlerinin PKK'ya karşı Mahmur Kampına peşmergelerle baskın yapmayı planladığını kaydetti. Çömez, askerlerin kampa gittiğinde ise kimseyi bulamadıklarını ve terör örgütü PKK'nın baskını önceden haber aldığının anlaşıldığını anlattığını kaydetti. Turhan Çömez, Ralston'ın, Mahmur'dan kaçan teröristlerin nerede olduğunu bilmediklerini söylemesine rağmen, Kerkük'teki kimi çevrelerin kendisine, Mahmur'dan gelenlerin Kerkük'e yerleştiğini ifade ettiğini ve bunun doğru olup olmadığını tespit etmenin, oradaki gücün yetkisinde olduğunu da kaydetti. Çömez, Kerkük'te olanlara ilişkin sözlerinin doğru çıkmaması durumunda, bunun en çok kendisini sevindireceğini ifade etti. Çömez, "Kuzey Irak'taki 6 bin teröristle mücadele için ABD sadece bir koordinatör atadı. Terör örgütü PKK'nın elebaşıları hala kamplarda ve basın toplantıları yapıyor. Türkiye'nin ısrarlı taleplerine karşın iade edilmediler. Ellerinde C-4, A-4 tipi patlayıcılar, Stinger füzeleri var. Lojistik yolları kesilmedi. Haberleşme ağları çok rahat, ortaklaşa çökertilebilirdi, olmadı. Türk halkı kırgın" diye konuştu.

Kerkük'te bu yıl planlandığı gibi referandum yapılırsa ve bunun sonucu da Irak'taki Kürt bölgesine bağlanma olursa, on yıllar boyunca bitmeyecek yeni bir iç savaşın başlayacağı uyarısında bulunan Çömez, "Sorun, Kerkük'ten sürülen Kürtlerin geri dönmesi değil. Sorun, Kerkük ile bağlantısı olmayan Kürtlerin getirilmesi" dedi.

Sözde Ermeni soykırımı tasarısı konusuna da değinen Milletvekili Çömez, tasarıya Türk kamuoyunun hassasiyeti bulunduğunu belirterek, "Türk kamuoyu, bunun sürekli Demokles'in kılıcı gibi başımızın üstünde sallandırılmasından hoşnut değil" dedi. Tasarı kabul edilirse 'hiçbir şey olmayacağını' söyleyen Çömez, "Herkes yoluna devam eder ama ilişkiler büyük yara alır" diye konuştu.

Çömez, Türkiye ile Ermenistan'ın ilişkilerine yardım etmek isteyen üçüncü ülkelerin, diyaloğu geliştirici çaba içinde olmasını tavsiye etti ve bunun sadece kendi fikri değil, öldürülen gazeteci Hrant Dink'in de fikri olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tokat Milletvekili Diren de, Kerkük'te eğitilmiş Kürt grupların tapu ve nüfus kayıtlarını yok ettiklerini ve demografik yapıyı değiştirmeye çalıştıklarını kaydetti.

(KT-OYK-OYK-RO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title