Haberler

Çiçek: "Milletin Eklem Noktalarına Jilet Atmayalım" (3 -Son)

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Muhalefete Hiç Kimsenin Dna'sını Araştırmadan, Etnik Kökenine Bakmadan, Kimliğini Yok Ferz Etmeden Birleştirici ve Kaynaştırıcı Bir Siyaseti İnşa Etme Çağrısında Bulunarak "Milletin Dikiş, Eylem Noktalarına Jilet Atmayalım" Diye Konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, muhalefete hiç kimsenin DNA'sını araştırmadan, etnik kökenine bakmadan, kimliğini yok ferz etmeden birleştirici ve kaynaştırıcı bir siyaseti inşa etme çağrısında bulunarak "Milletin dikiş, eylem noktalarına jilet atmayalım" diye konuştu. Türkiye'de muhalefet krizi ve problemi olduğunu belirten Çiçek, "Bir Nevruz gününde bir gün bir yerde başka gün bir başka ilde birlikte olsak, bunda ne var. Bazı partilerimiz, sadece belli bölgelere gidiyor, konuşmalarında da sadece 8-10 il var. Bu konuşmalarda, Yozgat, Kırşehir, Kayseri, Niğde yok. Hep beraber biz oraya gidebilsek, siz buraya gelebilseniz. Eğer bir ülkeyi yöneteceksek, birlikte veya ayrı ayrı; hepimiz, Türkiye partisi olacağız. Bölgesel, belli kesimlerin partisi olarak bu ülke yönetilemez" dedi.

Meclis Genel Kurulu'nda bütçenin son gününde eleştirileri hükümet adına yanıtlayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, muhalefete yönelik sert eleştirilerde bulundu. Muhalefet partilerinin gelecek tasavvurunda bulunamadığını savunan Çiçek, Türkiye'nin muhalefet krizi ve problemi yaşadığını söyledi. 12 gün boyunca bütçe müzakerelerinde muhalefetin gelecek vizyonunu ortaya koyamadığını kaydeden Çiçek, "Ortada hiçbir şey yok. Özür dilemek moda oldu, varsa ben de çıkar özür dilerim Herkes kimlerden özür dilemiyor ki... Maalesef tavaya kulpu, baltaya sapı takanlar, kendi evimizden oluyor. Şeytan iş bulamayınca, biraz da kül karıştırırmış. Şeytanı, içerde, dışarıda bol bir ülkenin vatandaşlarıyız" dedi.

-"AMAZON YERLİSİ DEĞİLİZ"-

AKP iktidarı olarak gelecek için ortaya koydukları hedefleri gerçekleştirmeyi amaçladıklarını belirten Çiçek, küresel bir dünyada yaşadıklarını ve "Amazon yerlisi" olmadıklarını söyledi. Geleceği ilişkin belirledikleri rakamları dile getiren Çiçek, muhalefete "sizin 5 yıl sonrasına ilişkin hedefleriniz, rakamlarınız var mı?" diye sordu.

-"TÜRKİYE BELDEN AŞAĞI VURMALARA MUHATAP OLMASIN"-

Çiçek, konuşmasında üstü kapalı olarak CHP'nin geçen hafta yaptığı tüzük kurultayına da atıfta bulunarak Almanya'daki Yeşiller Partisi'nin kongresinde alınan kararların 1 ay boyunca Almanya kamuoyunun gündeminde olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

"Türkiye'de en anlı şanlı partiler toplantı, kongre yapıyor, 1 gün yer almıyor. Bu ülkede muhalefet yapılacaksa burada yapılmalı, muhalefet ne söyleyecekse, burada söylemeli. Bir iktidar değişikliği olacaksa, bu çatının altında olmalı. İstiyoruz ki, siyaset bu manada sağlam zemine otursun. Siyaset kurumları sağlam zemine otursun ki, Türkiye antidemokratik gelişmelere, belden aşağı vurmalara muhatap olmasın. Her gün, sadece Hükümete muhalefet olmak adına, "Bu ülke kötüye gidiyor, yatırım yapılamaz, devlet kötü' dediğiniz zaman, yıkılacak duvarın altına, hiçbir akıllı gelip oturmaz. Siz, bu ülkeyi, ömrüne vade biçilen bir toplum olarak takdim ederseniz, bedelini millet öder."

-"FİLİSTİN'DEKİ SALDIRI BARIŞ SÜRECİNİ SIKINTIYA SOKAR"-

Konuşmasında Gazze'deki İsrail saldırısını da değerlendiren Çiçek, yaşanan olayların üzücü olduğunu, orantısız güç kullanımının kabul edilemeyeceğini söyledi. Çiçek, bu gelişmelerin barış sürecini de sıkıntıya sokabileceğini kaydetti.

-"BU MEMLEKETİN İHTİYACI OLMADIĞI TEK ŞEY KAVGA"-

Türkiye'nin ihtiyacının olmadığı tek şeyin kavga olduğunu dile getiren Çiçek geçmişte yeteri kadar kavga yapıldığını belirterek "Kavganın daniskasını yaptık" dedi. Çiçek şöyle konuştu:

"Hiç kimsenin DNA'sını araştırmadan, etnik kökenine bakmadan, kimliğini yok farz etmeden, birleştirici ve kaynaştırıcı bir siyaseti birlikte inşa etmeliyiz. Vicdanımız, beynimiz, insafımız varsa, bu millete yapabileceğimiz en büyük iş; kardeşliği gerçekleştirmektir. Bunun aksine davranış, başkalarının değirmenine su taşımak olur. O değirmenden bizim milletimize, geçmişte ekmek çıkmadı, bugün de çıkmaz. Hepimiz aklımızı başımıza alalım, zoru kolaylaştıralım, kolayı zorlaştırmayalım. Olmayan ayrılıkları, siyaset adına kaşımayalım. Milletin dikiş noktalarına, eklem noktalarına jilet atmayalım. Şiddet, tehdit, terörden bugüne kadar bir sonuç elde edilmedi, bundan sonra da edilmez. Enerji ve gücümüzü, ülkemizin birliği için harcayalım."

Türkiye'nin 5-10 yılını şiddet, terör ve bombalamalardan uzak geçirmesi halinde dünyanın ilk on ülkesine gireceğini kaydeden Çiçek, deprem ve sel gibi felaketlerde, her parti liderinin olayın yaşandığı bölgeye ayrı ayrı gittiğini belirterek, "Neden bir felaket olduğunda, cumhurbaşkanıyla, başbakanıyla, bütün parti liderleriyle gidilmiyor?" dedi. Çiçek'in bu sözlerine muhalefet partilerine mensup milletvekilleri tepki gösterdi. Toptan ise milletvekillerine, "Bu temenninin nesine itiraz ediyorsunuz, anlamıyorum. Bir temennisini dile getiriyor" sözleriyle tepki gösterdi.

-"BÖLGESEL PARTİ OLUNARAK ÜLKE YÖNETİLMEZ"-

Çiçek, muhalefete "Türkiye partisi olacağız" diye seslenerek şunları söyledi:

"Bir Nevruz gününde, bir gün bir yerde, başka gün bir başka ilde birlikte olsak bunda ne var.Bazı partilerimiz, sadece belli bölgelere gidiyor, konuşmalarında da sadece 8-10 il var. Bu konuşmalarda, Yozgat, Kırşehir, Kayseri, Niğde yok. Hep beraber biz oraya gidebilsek, siz buraya gelebilseniz. Eğer bir ülkeyi yöneteceksek, birlikte veya ayrı ayrı; hepimiz, Türkiye partisi olacağız. Bölgesel, belli kesimlerin partisi olarak bu ülke yönetilemez. Artık Türkiye'nin meselesini sadece Ankara'da konuşan, çözümü burada arayan partilerin ülke meselesine getirebileceği çok fazla şey yok."

-KILIÇDAROĞLU: "ÇİÇEK'İN BÜTÇEDEKİ KESİNTİDEN HABERİ VAR MI YOK MU?"-

Bakan Çiçek'in konuşması sırasında, Baykal'ın "yeni bir ekonomi anlayışı"nın gerekli olduğuna ilişkin bütçenin ilk gününde yaptığı konuşmadan alıntı yapması ve muhalefetin çözüm üretmediğini söylemesi üzerine CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu içtüzüğün 69'ncu maddesini gerekçe göstererek söz istedi. Toptan, "Sözlerinin nesini düzelteceksiniz" diye sorarken, Kılıçdarıoğlu'nun İçtüzüğün 69'ncu maddesini okuması üzerine söz verdi. Meclis kürsüsüne gelen Kılıçdaroğlu, Baykal'ın konuşma metnini okuyarak "Sayın Çiçek bundan bir şey anlamıyorsa Meclis kütüphanesine gidip sosyal devlet sosyal sorumluluk nedir öğrenebilir. Ayrıca sayın Cemil Çiçek, öneri getirmediğimizi söylüyor. Genel başkanımızın konuşmasında 12 öneri var. Ben isterdim ki hükümet sözcüsü öneri getirmiyorsunuz diyeceğine, sayın genel başkanımızın sayın başbakana sorduğu 4 ayrı devedişi gibi soruya burada adam gibi cevap verseydi. Ayrıca bütçe IMF talimatı ile genel kurulda son şeklini almıştır. Sayın Çiçek'in bundan haberi var mı yok mu?" diye konuştu.

-ŞANDIR: "ÇİÇEK DE KONUŞMAMALIYDI"-

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Çiçek'in konuşmasının ardından söz aldı. "17 aylık kız çocuğunun ırzına sizin döneminizde geçildi" sözüne ilişkin Bakan Çiçek'in sözlerini eleştiren Şandır, "Benim kullandığım bir cümleyi söyledi, bu bir yanlış anlamaydı. Konuşulmaması gerekiyorsa Sayın Çiçek'in de hiç konuşmaması gerekiyordu. MHP olarak veya bu meclisin çatısı altında hiçbir milletvekili Türkiye'de yaşanan bir olumsuzluğu çirkinliği söylemekten zevk almaz. 6 yıldır iktidar olan hükümete sorumluluklarını hatırlatıyoruz. Üzüntümüzü ifade ettik. Suçlama anlamı taşımıyordu. Tekrarlanması yanlış dediği olayı kendisi tekrarlayarak o yanlışı kendisi yapmış oldular" dedi.

-GENEL KURUL'DA "GENÇ" GERİLİMİ-

Genel Kurul'da Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de kendisinin konuşturulmadığını belirterek söz almak istedi. Toptan'a, "Meclis başkanvekilleri ve siz neden benim konuşmamdan rahatsız oluyorsunuz, bana sabahtan beri yoktunuz boy göstermeye gelmişsiniz diyorsunuz" diye seslenen Genç'e Toptan ise "Söz veremem" dedi. Genç'in sataşma olduğu gerekçesiyle konuşma ısrarı ve bunun oylanması isteği üzerine Toptan, "Sayın Genç, sataşmadan söz istiyor" diyerek oylama yaptı. Oylamanın ardından ise Genç'e söz verilmemesi yönünde karar alındı. Toptan, son sözü ise AKP Çorum Milletvekili Ağah Kafkas'a verdi.

-BÜTÇENİN SON GÜNÜNDEN İZLENİMLER-

Meclis Genel Kurulu'nda bütçenin son gün görüşmelerini başından sonuna kadar izleyen tek lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. CHP lideri Deniz Baykal'ın katılmadığı görüşmeleri, Başbakan Erdoğan da, AKP grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin konuşmasından itibaren izledi. 2009 mali yılı bütçesi Genel Kurul'da yapılan açık oylamada 117 ret oyuna karşılık 324 oyla kabul edildi. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title