Haberler

Chp'li Ayaydın, Bedelli Askerlik İçin Kanun Teklifi Verdi

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Hükümet tarafından 2011 yılında çıkartılan bedelli askerlik uygulamasının, yükümlülerin taleplerine yanıt vermediğini belirterek, bedelli askerlik için yeni yasa teklifi verdi CHP İstanbul Milletvekili...

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Hükümet tarafından 2011 yılında çıkartılan bedelli askerlik uygulamasının, yükümlülerin taleplerine yanıt vermediğini belirterek, bedelli askerlik için yeni yasa teklifi verdi CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Hükümet tarafından 2011 yılında çıkartılan bedelli askerlik uygulamasının, yükümlülerin taleplerine yanıt vermediğini belirterek, bedelli askerlik için yeni yasa teklifi verdi.

CHP'li Aydın Ayaydın tarafından TBMM Başkanlığı'na verilen yasa teklifinde, AK Parti Hükümeti tarafından çıkartılan bedelli askerlik kanunu anımsatılarak, bu yasada bedel (30 bin TL) ve yaş sınırının (30 yaş) yüksek tutulduğuna dikkat çekti. Ayaydın, "Bunun içindir ki, 400 binler düzeyinde ifade edilen bedelli askerliğe başvurabilecekler sayısı 70 binlerde kalmış; başvuru sayısı çok düşük kaldığı gibi başvuranların bir kısmı da bu bedeli ödeyemediğini" ifade etti.

CHP'li Ayaydın'ın verdiği yasa teklifine göre, her ne sebeple olursa olsun henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış, 31 Aralık 2012 tarihi itibarıyla (bu tarih dahil) 28 yaşından gün almış ve 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Askerlik Kanununa tabi yükümlüler, istekleri halinde, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde askerlik şubelerine başvurmaları ve 21 bin Türk Lirası parayı ödemeleri durumunda temel askerlik eğitimlerini yapmaları şartıyla askerlik hizmetlerini yerine getirmiş sayılacaklar. Başvuruda bulunanlar, öngörülen tutarı başvuru sırasında def'aten ödeyebilecekleri gibi, başvuru tarihinden itibaren 18 ay içinde 3 eşit taksitte de ödeyebilecekler.

Yasa teklifine göre, yıllık geliri 12 bin Türk Lirasından (12 bin Türk Lirası dahil) az olan veya hiç geliri olmayan yükümlüler herhangi bir bedel ödemeksizin yukarıdaki esaslar çerçevesinde askerlik hizmetlerini yerine getirmiş sayılacaklar. Bu uygulama kapsamında ödenecek paralar, Gençlik ve Spor Bakanlığı adına T.C. Ziraat Bankasında açılacak özel hesaba yatırılacak. Özel hesapta toplanan paralar, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) tarafından yapılacak yurtların finansmanında kullanılacak.

Ayaydın'ın verdiği yasa teklifinin gerekçesinde de şu ifadelere yer verdi:

"Bu çerçevede kanun teklifi ile hem bedelli askerlikte tutar makul düzeye çekilmekte, hem de geliri yetersiz olan yurttaşlarımızın da bu uygulamadan yararlanması sağlanarak anayasal eşitlik prensibine uygun hareket edilmektedir. Ayrıca 6252 sayılı Kanun kapsamında başvuru yapan ancak bedeli ödeyemeyen yurttaşlarımızın da mağduriyetleri giderilmektedir. Kanun Teklifinin temel amacı askerlik ertelemeleri sonucu oluşan yığılmaları önlemek ve mali gücü olmayan yurttaşların hiçbir bedel ödememeleri suretiyle sosyal devlet, eşitlik ve adalet anlayışı içinde askerlik hizmetlerinin yerine getirilmesini bir defaya mahsus olmak üzere sağlamaktır. Yine, teklif ile bedelli askerlik uygulamasından elde edilecek gelirin münhasıran yurt yapımında kullanılması temin edilerek, bu konuda yüksek öğrenim gençliğinin yaşadığı mağduriyetlerin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır." - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Aydın Ayaydın İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title