Haberler

Çevre Yarışmasında Dereceye Girenler Ödüllerini Aldı

Ortahisar Belediyesi’nin organize ettiği hanımlar arası ’Bitkisel Atık Yağ Toplama Kampanyası’, liselerarası ’Temiz Çevrem, Temiz Ortahisarım Konulu Kompozisyon Yarışması’ ile ’Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması’nda dereceye girenlere belediyenin Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen törenle ödülleri verildi.

Ortahisar Belediyesi'nin organize ettiği hanımlar arası 'Bitkisel Atık Yağ Toplama Kampanyası', liselerarası 'Temiz Çevrem, Temiz Ortahisarım Konulu Kompozisyon Yarışması' ile 'Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması'nda dereceye girenlere belediyenin Çok Amaçlı Salonu'nda düzenlenen törenle ödülleri verildi.

Düzenlenen ödül töreninde konuşan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç temizlik konusunda herkesin kendi şahsı üzerine düşen sorumluluğu ve hassasiyeti yerine getirmesi durumunda toplumda da bu sorunun ortadan kalkacağını söyledi. İslamiyetin temizliğe çok önem verdiği ve temizlikle ilgili Hazreti Peygamber'in 'Temizlik imanın yarısıdır-Temizlik imandandır' hadisi şerifi bulunduğunu hatırlatan Başkan Genç,"Bu toprakların atalarımızdan bizlere kalan miras değil, çocuklarımızın bizlere emaneti olduğu anlayışında olmamız lazım. Biz temizliği ve temiz olmayı Allah'a imanla kıyaslayan bir dinin mensuplarıyız. Bizim yavrularımızı bu şuurla yetiştirmemiz lazım. Hz. Peygamberimiz, 'Temizlik imandandır ya da temizlik imanın yarısıdır' diyerek temizliği ne kadar önemsediğini belirtmiştir. Böyle bir dinin mensupları olarak yeryüzünde temizlikte en güzel örneklerin Müslüman ülkelerin olması gerekir. Ama baktığımızda bu konuda örnek Müslüman ülkeler değil, Müslüman olmayan ülkeler daha güzel örnekler konumunda. Yine de en güzel örneklerden bir tanesi bizim ilimiz ve Türkiye'mizdir. Dinimizin bize öğrettiği esasların gereği olarak temizlik ilk önce kendimizde başlamalıdır. Ardından evimizde ve çevremizde bunu yapmalıyız. Yani hepimizin ferdi manada elimizden gelen çabayı göstererek temizlik noktasında hassasiyet göstermesi lazım. Zaten her toplumda herkes bu görevini yaptığı zaman ortada sorun da kalmaz. Biz belediye olarak bireysel manada vatandaşlarımızın bu şuura ulaşması bakımdan çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bir pilin ne kadar büyük bir tahribat yarattığını çocuklarımıza iyi anlatmalıyız. Bu toprakların atalarımızdan bize miras değil, çocuklarımızdan bize emanet olarak bırakıldığı anlayışını paylaşıyoruz. ve en güzel şekilde onlara devir ve teslim etmeliyiz. Ben bu vesileyle bu çalışmalarda emeği geçen personellerimize ve vatandaşlarımıza, başkanlarımıza, öğrencilerimize, müdürlerimize bir kez daha çok teşekkür ediyorum" dedi.

"ÇOK FAZLA ÇÖP ÜRETİYORUZ"

Bu tür faaliyetleri, çevre farkındalığı ve duyarlılığı yaratmak açısından çok önemli bulduğunu belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi sanayileşme ve kentleşmeyle birlikte çevre kirliliğinin de artığına dikkat çekti. Avrupa'da bir kişinin günde 250-300 gram çöp ürettiğini buna karşılık Türkiye'de bir kişinin günde 1 kg'a yakın çöp ürettiğini belirten Çiftçi, çöp üretim miktarının düşürülmesi gerektiğini ifade ederek, "Sanayinin gelişmesi ve kırsaldan kentlere göçün başlamasıyla çevre sorunları ortaya çıktı. Çevresel konularda her ne kadar ilimizde bir takım sorunların olmasıyla birlikte, trafik, yeşil alan, yapılaşma konusunda çok iyi bir ilde yaşadığımızı söyleyebiliriz. her köşesi tabiat parklarını andıran bir şehirdeyiz. Temiz bir denizde yaşıyoruz. Trabzon'da belediyelerimiz günde 600 ton çöp topluyor. Geçen yıl 1225 ton tıbbi atık toplandı. 70 ton bitkisel atık yağ toplandı. Çok fazla çöp üretiyoruz. Avrupa'da kişi başına 200-250 gram iken biz günde bir kilo çöp üretiyoruz. Bu çok ciddi bir sorun. Ama buna rağmen çok güzel bir şehirde yaşıyoruz. Ben çalışmalarından dolayı, Ortahisar Belediye Başkanımıza, Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Atık Yağ dalında kampanyaya katılan 206 yarışmacı toplamda 3850 litre atık yağ toplayarak bir rekora imza attı. Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması'na katılan 86 okulda, toplamda 3250 kg atık pil topladı. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ahmet Metin Genç Ortahisar Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title