Haberler

Çavuşoğlu-Safedi Ortak Basın Toplantısı

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, "Biz, Suriye krizine siyasi çözümden yanayız. Suriye'nin birlik ve bütünlüğünü koruyabilecek, Suriye halkının kabul edebileceği bir çözümden yanayız." dedi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, "Biz, Suriye krizine siyasi çözümden yanayız. Suriye'nin birlik ve bütünlüğünü koruyabilecek, Suriye halkının kabul edebileceği bir çözümden yanayız." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Safedi, Ürdün'ün başkenti Amman'da baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Safedi, Çavuşoğlu'nun Ürdün ziyaretinin önemine dikkati çekerek iki ülke arasındaki ilişkilerin çok güçlü ve kararlı şekilde ilerlediğini söyledi.

Bugünkü görüşmelerde, ikili ilişkilerin geliştirilmesinin önündeki engeller ve bunların aşılmasına yönelik atılacak adımların ele alındığını belirten Safedi, ayrıca karşılıklı ticari ve yatırım imkanlarının gündeme geldiğini kaydetti.

Safedi, Türkiye ve Ürdün arasında imzalanması gereken anlaşmalara ilişkin mutabakata vardıklarını ifade ederek görüşmelerde, serbest ticaret anlaşmasından beklenen hedefe ulaşılabilmesi için yapılabilecek çalışmaların ele alındığını söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin hızlı şekilde geliştiğini vurgulayan Safedi, ilerleyen süreçte ilişkilerin ilerletilmesi için geliştirilecek mekanizmalara ilişkin bazı kararların alındığını ifade etti.

"Cenevre sürecini destekliyoruz"

Safedi, görüşmelerde, Suriye ve Filistin konularının da gündeme geldiğini dile getirerek Filistin meselesinin iki devletli çözüm temelinde çözüme kavuşturulması gerektiğinin altını çizdi.

Ürdünlü Bakan Safedi, "Filistin halkının, 4 Haziran 1967 sınırlarında bağımsız Filistin devleti kurma hakkını teyit eden, güvenlik içinde yaşamasını sağlayan bir çözümden yanayız." dedi.

Filistin ihtilafının, bölgedeki gerginliğin temelini oluşturduğuna işaret eden Safedi, iki devletli çözümün, kapsamlı barışın gerekliliklerinden olduğunu vurguladı.

Safedi, Kudüs konusunda her iki ülkenin tutumunun benzer olduğunu belirterek "Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' kabul eden karar bizim için geçersizdir. Kudüs'ü işgal edilmiş toprak kabul eden BM kararlarını destekliyoruz. Kudüs, Filistin devletinin başkenti olmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Suriye krizine siyasi çözümden yanayız"

Konuşmasında Suriye krizine de değinen Safedi, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile yapılan görüşmelerde, Suriye krizine siyasi çözüm bulunması gerektiğinin vurgulandığını kaydetti.

Safedi, "Suriye'nin birliği ve bütünlüğünü koruyacak Cenevre sürecini destekliyoruz. Siyasi çözümde Cenevre sürecinin önemine işaret ettik." diye konuştu.

Suriyeli mülteciler konusunda her iki ülkenin de büyük bir yük altında olduğunu söyleyen Safedi, bu konuda uluslararası toplumun ortaya koyduğu çabanın artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Safedi, Türkiye'nin Afrin'de başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin de şunları söyledi:

"Önemli olan Türkiye'nin birlik ve bütünlüğünün, Suriye'nin birlik ve bütünlüğünün korunmasıdır. Biz, Türkiye'nin sınırlarını, birliğini ve güvenliğini sağlamak şartıyla bu operasyonun en kısa sürede bitmesini temenni ediyoruz. Biz, Suriye krizine siyasi çözümden yanayız. Suriye'nin birlik ve bütünlüğünü koruyabilecek, Suriye halkının kabul edebileceği bir çözümden yanayız. Suriye'nin komşu ülkelerle birlik ve bütünlük içinde, barış içinde yaşayabileceği bir durumun oluşturulması gerektiğine inanıyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Filistin Türkiye Suriye Ürdün Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title