Haberler

Bursa'da Deprem Uyarısı

Güncelleme:

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Er, belediyeleri depreme karşı uyardı.

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Er, beklenen Bursa Depremi'nden veya Bursa'yı etkileyecek depremlerden daha az zararla çıkılmasının mümkün olduğuna işaret edip, "Burada görev ruhsatı veren ilgili belediyelere düşmektedir. Bu önlemler belediyelerin hiç görevi olmayan yeni fay hatları bulunması çalışmalarından daha önemli ve daha faydalıdır" diye konuştu.

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle bir basın toplantısı düzenledi. JMO'nun Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi'ndeki merkezinde düzenlenen basın toplatışında Başkan Engin Er'e, Şube Yönetim Kurulu'ndan Adnan Kanburoğlu ve Sevim Büyükak da eşlik etti.

Başkan Er, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde 3 Nisan ve 14 Nisan tarihlerinde iki değişiklik yapıldığını duyurdu. Er, "Bu yönetmelikte Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği Proje Müellifleri, Meslek Odaları ve ilgili idareler arasındaki ilişkileri düzenlemektedir. Yönetmelikteki en önemli değişiklik Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliklerinde yapılan değişikliklerdir.

Eski yönetmelikte yer alan 'Yapı ruhsatının vizeler bölümüne yapı denetim kuruluşunun denetçilerinin imzaları alındıktan sonra ilgili bölüm idarece onaylanır' şeklindeki ifadesi, artık 'Yapı Ruhsatının vizeler bölümüne yapı denetim kuruluşunun denetçilerinin imzaları alındıktan sonra ilgili bölüm idarece incelenir' şeklinde değiştirilmiştir" dedi.

"ZEMİN VİZESİ KONTROL BİRİMLERİ ACİLEN UYGULAMAYA GEÇMELİDİR…"

Bu yönetmelikle birlikte belediyelerin vizeleri incelemekle yükümlü hale geldiğini ifade eden Er, şöyle devam etti:

"Belediyeler, gerek incelemekle yükümlü oldukları bölümler ve gerekse meslektaşlarımızın arazide yaptıkları çalışmalar sonucu oluşan jeolojik-jeoteknik raporlarda belirtilen hususların yapım aşamasında uygun şekilde uygulanıp uygulanmadığını kontrol amacıyla bünyelerinde birimler oluşturmalıdırlar.

Depremsellik, heyelan, sıvılaşma riski, taşkın alanı gibi yerlerde meslektaşlarımızca önerilen zemin iyileştirme yöntemlerinin uygun şekilde yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi amacıyla ilgili belediyelerce 'Zemin Vizesi Kontrol Birimleri'nin acilen uygulamaya geçmesi gerekmektedir. Bursa gibi birinci derece deprem bölgesinde bulunan sıvılaşma alanı, heyelan riski gibi doğal afet tehdidi yüksek olan illere ait belediyeler bu duyarlılığı gösterip ilgili düzenlemeleri yapmalıdırlar."

Er, 14 Nisan 2012 tarihinde yayınlanan "Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in 1. maddesinin e bendinde Yapı Denetim kuruluşunun görev ve sorumluluklarının tanımlandığını, burada, "Zemin ve temel etüdü raporunun hazırlanmasına ilişkin esaslara uygun olarak bir zemin etüdü raporunun olup olmadığının tespit ederek uygunluk görüşü verir" şeklindeki ifade yer aldığını hatırlattı. Er, "Buna göre yapı denetim kuruluşları zemin etüd raporlarının formata uygunluğunu denetlemektedir.

Bizim anlatmak istediğimiz ise raporların hazırlanması için arazide yapılan çalışmalar, deneyler gibi veri toplama işlemlerinin yanında raporların hazırlanması ve hazırlanan raporların arazide uygulamasının doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesidir. Tüm sorumluluğu yapı denetim kuruluşlarına bırakmakla belediyeler bu yükten kurtulamazlar. Çıkan yeni yönetmelik de belediyeleri bu konuda sorumlu tutmaktadır" diye konuştu.

GÖREV BELEDİYELERDE…

Beklenen Bursa Depremi'nden veya Bursa'yı etkileyecek depremlerden daha az zararla çıkılmasının mümkün olduğuna işaret eden Engin Er, "Burada görev ruhsatı veren ilgili belediyelere düşmektedir. Bu önlemler belediyelerin hiç görevi olmayan yeni fay hatları bulunması çalışmalarından daha önemli ve daha faydalıdır" diye konuştu.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTSAL DÖNÜŞÜM OLMAMALI…"

Er, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Yıldırım Belediyesi'nin gerçekleştirmeyi planladığı büyük kentsel dönüşüm projesiyle ilgili sorusu üzerine, JMO Şube Bakanı, şunları söyledi:

"Biz kentsel dönüşümlerin sadece estetik açısından değil doğal afetler açısından da yapılmasının taraftarıyız. Bursa'nın da buna ihtiyacı var. Kamuoyunda bir takım kaygılar yer alıyor. 'Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm olmasın' gibi… Fakat bizim üzerinde durmak istediğimiz şey yapılacak ayrıntılı jeolojik çalışmalarla yerlerin iyi tespit edilmesi… Kentsel dönüşüm amacıyla yapılan çalışmalarda doğal afetlerden sadece sıvılaşma riski göz önüne alınmaktadır. Fakat sadece sıvılaşma riski yetmez. Taşıma gücü açısından hiç problemi olmayan bazı zeminlerde de heyelan riski vardır.

Bu tarz zeminler Bursa'da çok. Mesela Bursa'nın içinden geçen fay hatlarına dikkat etmemiz lazım. Bursa kuzey ve güneyden fay hatlarıyla sınırlandırılmış durumda. Eğer kentsel dönüşüm yaparken jeolojik olaylara dikkat etmezseniz, yağmurdan kaçarken doluya tutulursunuz. Biz bu konuda belediye başkanlarımızı ziyaret ediyoruz. Kentsel dönüşüm yaparken jeolojiyi dikkate almamız gerekiyor."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title