Haberler

Bu İlçede Her Taşın Altından Tarih Çıkıyor

Osmanlı eserlerinin hala ayakta olduğu, kazı çalışmaları ile Hititlerin kutsal şehri "Nerik"in izlerinin arandığı Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bilim insanları şimdi de yaptıkları yüzey araştır...

Hititlerin kutsal şehri "Nerik"in izlerinin arandığı Vezirköprü'de yüzey araştırması yapan bilim insanları, ilçenin altında bir Roma şehri olduğunu belirtiyor.

İlçede Hititlerin kutsal şehri Nerik'in izlerinin arandığı ve önemli ip uçlarına ulaşılan Oymaağaç kazılarını yürüten Berlin Freie Üniversitesi Öğretim Üyesi Arkeolog Prof. Dr. Rainer Maria Czichon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaptıkları yüzey araştırması sonucu şimdi de ilçenin altında bir Roma şehri olduğunun üzerinde durduklarını söyledi.

Vezirköprü'nün altında kalan şehrin Roma döneminde Amasya ile Pompeiopolis arasında bir istasyon olarak kullanıldığını düşündüklerini belirten Prof. Dr. Czichon, "Bu şehrin adı önce Neapolis'ti sonra Neakyropolis olarak değiştirildi. Yani bu Roma şehri Roma İmparatoru Pompeius dömeninde kurulmuş. Biz 2010 yılında küçük bir yüzey araştırması yaptık. Bu yıl Güney Danimarka Üniversitesinden eski çağ tarihçisi Prof. Dr. Tönnes Bekker-Nielsen ve ekibi geldi ve araştırmayı derinleştirdi. Roma şehrini daha detaylı incelemek istiyoruz" dedi.

Prof. Dr. Nielsen'ın, Vezirköprü'nün etrafındaki Roma yollarını aradığını belirten Rainer, şöyle devam etti:

"Prof. Dr. Nielsen, ilçeye bağlı Doğran köyünde Roma yolunun temellerini buldu. İncesu köyünde mil taşları bulundu. Özellikle Vezirköprü ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nin altında daha fazla Roma İmparatorluğu dönemine ait kalıntılar çıkıyor. Yeni inşaatlar yapılırken her açılan çukurdan ya mezar ya da başka kalıntı çıkıyor. Biz arkeolog olarak onları kurtarmaya çalışıyoruz. Roma şehrinin bulunması ilçenin tarihi ve turizmi açısından önemli. İlçenin altındaki Roma şehrinin tam olarak nerede olduğu belli değil. İlçenin etrafında yapılan araştırmalarda yazılı taşlar ortaya çıkıyor. Bu yazılı taşları tespit etmeye ve yazıları okumaya  çalışıyoruz. Bu sayede yavaş yavaş şehrin tam olarak nerede olduğunu tespit edeceğiz."

-Cumhuriyet Mahallesi 3. derece sit alanı ilan edildi

Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis ise Vezirköprü'nün Osmanlı döneminde yetiştirdiği sadrazamlarıyla ünlü bir ilçe olduğuna işaret etti.

İlçeye bağlı Oymaağaç köyünde 8 yıl önce başlayan kazılarda Hititlerin kutsal şehri "Nerik"e ait önemli izler bulunduğunu dile getiren Edis, "Osmanlı İmparatorluğu  ve Hititler döneminde önemli bir yer olan Vezirköprü'de son dönemlerde özelikle Cumhuriyet Mahallesi'nde yapılan doğalgaz ve inşaat kazılarında Roma dönemine ait tarihi kalıntılar çıkmaya başladı. Biz de bu durumu Samsun Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bildirdik ve burası 3. derece sit alanı ilan edildi" ifadesini kullandı.

İnşaat çalışması Samsun Müze Müdürlüğü'nün gözetiminde yapılıyor

Bu bölgede inşaat ve doğalgaz için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan izin alınmadan çalışmaya başlanamadığını vurgulayan Edis, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız Cumhuriyet Mahallesi'nde arsalarının üzerine belediye olarak biz ruhsat versek bile inşaat yapabilmek için Koruma Kurulundan izin almak zorundalar. İnşaat çalışması da ancak, Samsun Müze Müdürlüğü yetkililerinin gözetiminde gerçekleştirilebiliyor. Cumhuriyet Mahallemizin altında bir Roma şehri olduğu varsayılıyor. Şu an kazı çalışması yok. Burada kazı çalışması yapılması için müracaatlarımızı yaptık. Bu tarihi şehrin ortaya çıkarılmasını istiyoruz." - Samsun

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyet Mahallesi Vezirköprü Samsun Roma Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title