Haberler

Bodrum'un Tarihi Tanıkları, Restore Edilmeyi Bekliyor

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaklaşık 150 yıl önce rüzgarlı tepelere kurularak buğday öğütülen taş ve ahşaptan yapılan yel değirmenleri, turizme kazandırılmaya çalışılıyor Mülk sahipleri, ilçede 80'i aşkın değirmeninin restore edilerek turistlere hizmet etmesini istiyor.

MUSTAFA ÇİFTÇİ - ALİ BALLI - "Tarihin Babası" olarak bilinen Heredot'un Dor'lar tarafından kurulduğunu belirttiği, pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Bodrum'un rüzgarlı tepelerinde bulunan yel değirmenleri, restore edilmeyi bekliyor.

Gümbet ve Yalıkavak mahalleleri başta olmak üzere yarımadanın pek çok bölgesinde varlığını sürdüren, geçmişte un üretilen yel değirmenleri, yok olmamak için adeta direniyor. Büyük ahşap kapılarını geçmişte un öğütmek için gelen misafirlerine açan değirmenlerin onarılıp kanatlarını rüzgarla yeniden hareketlendirmesi için projeler üretiliyor.

Günümüzde elektrikli aletlerin yaygınlaşmasıyla zamana yenik düşen yel değirmenlerinin restore edilmesi için projeler üreten bazı özel mülk sahipleri, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvuru yapmaya hazırlanıyor.

Yalıkavak Mahallesi'nde bulunan ve 1850 yılında Karaibrahimoğlu Mehmet Efendi tarafından yaptırıldığı belirtilen, avukat Muammer Mehmet Kaya'nın sahibi olduğu tarihi yel değirmeni, geçtiğimiz yıllarda restore edilmişti.

Buğday öğütülüp elde edilen undan yapılan ekmekler, buradaki tesiste ziyaretçilere sunuluyor.

Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yetkilileri, ilçede bulunan 80'i aşkın değirmenden 2'sinin restore edildiğini, bazı değirmenlerin restore edilmesi için önerilen projelerin ise eksikliklerinin giderilmesi için proje sahiplerine iade edildiğini bildirdi.

Değirmenlerden birini ofis olarak kullanacak

Yel değirmenlerinden 2'sinin sahibi olan Deniz Ticaret Odası (DTO) Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede mandalina üretimi yapılmadan önce geçimin buğday, arpa gibi hububat ürünlerinden sağlandığını söyledi.

Rüzgarlı tepelere yapılan yel değirmenlerinin 100-150 yıllık geçmişinin olduğunu ifade eden Nalbantoğlu, "Bodrum'daki değirmenler hububat işlendiği dönemdeki görevini tamamlamış. Hububatın eksilmesi, ziraatın başka yöne kayması ve buğdayın daha modern değirmenlerde üretilmesiyle değirmenler tarihin tozlu sayfalarına itilmiş" dedi.

Gümbet Mahallesi'nde bulunan 7 yel değirmeninden 2'sinin kendisine ait olduğunu anlatan Nalbantoğlu, şöyle konuştu:

"Değirmenlerin restore edilip turizme kazandırılması gerekiyor. Sahibi olduğum değirmenleri restore ettirip, birini buğday öğütmek için diğerini de ofis olarak planladım. Turistlerin bu güzel manzarayı izleyebilmeleri için proje ürettim. Eski günlerdeki gibi az da olsa un üretimi yapılan değirmenlerin aynı zamanda hediyelik eşya satılan yerler olması, etrafında kafe bulunması gerektiği düşüncesindeyim. Önümüzdeki süreçte projemizi Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna sunacağız. Proje kuruldan geçerse turizme kazandıracağız."

Aynı mahalledeki başka bir yel değirmeninin sahibi Mustafa Açıkel ise değirmenlerin turizme kazandırılması için hazırladıkları projelerin kabul görmesinin ardından restorasyon çalışmalarına başlanacağını söyledi. - Muğla

Kaynak: AA / Yerel

Bodrum Muğla Yerel Haberler

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

ABD ordusunda bir binbaşı, İsrail saldırılarına verilen destek nedeniyle istifa etti

ABD ordusunda bir binbaşı, İsrail saldırılarına verilen destek nedeniyle istifa etti

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title