Haberler

Beşparmak'taki Kaya Resimleri Korumaya Alınacak

Kuşadası ilçesindeki tarih öncesi kaya resimlerinin de bulunduğu doğal güzelliklere sahip Beşparmak Dağları'ndaki mağara ve sığınakların tahribattan korunmasına yönelik çalışma başlatıldığı bildirildi.

Kuşadası ilçesindeki tarih öncesi kaya resimlerinin de bulunduğu doğal güzelliklere sahip Beşparmak Dağları'ndaki mağara ve sığınakların tahribattan korunmasına yönelik çalışma başlatıldığı bildirildi.

Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, Beşparmak Dağları'ndaki başta tarih öncesi kaya resimleri olmak üzere tüm doğal ve kültürel değerlerin koruma altına alınması için çalışma başlattıklarını bu nedenle de Cumhurbaşkanlığı'na ve ilgili bakanlıklarına bir yazı göndererek bu taleplerini ilettiklerini hatırlattı.

Gönderdikleri yazılara resmi makamlardan olumlu cevap geldiği bilgisini veren Sürücü, "Cumhurbaşkanlığından gelen yazıda; Talep ettiğimiz konularla ilgili dilekçenin Aydın Valiliği'ne gönderildiği belirtilmiştir. Aydın Valiliği'nden gelen cevabi yazıda ise talepte bulunduğumuz Beşparmak Dağları'nın doğal ve kültürel değerlerin korunmasıyla ilgili talebimizin ilgili kurumların uzmanlarına incelettirildiği belirtilmiştir" dedi.

Doğal ve tarihsel mirasın korunmasıyla ilgili Aydın Valiliği'nin gösterdiği duyarlılığın kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Sürücü şöyle konuştu: "Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün, başta tarih öncesi kaya resimleri olmak üzere alandaki tüm arkeolojik bulguları tescil etmeye başlaması da bizleri çok sevindirdi. Beşparmak Dağları maden ocakları tarafından tahrip edilmektedir. Ege'nin bu bakir coğrafyasındaki tarihten bize kalan bu değerli miraslara sahip çıkılarak, UNESCO'nun Dünya Kültürel Miras Listesi'ne alınmasını arzuluyoruz. Eğer bu dağlar maden ocaklarına açılırsa, geri dönülmez tahribatlarla karşı karşıya kalacaktır. Dünyada eşi benzeri olmayan tüm değerler yok olacaktır. Bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğine inanıyoruz.

Aydın Valiliği ve Koruma Kurulu tarafından yapılan bu güzel çalışmaların Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca da desteklenerek, önemli doğal ve kültürel değerlerin bulunduğu bu kutsal dağın bir an önce korunma statüsüne kavuşması gerekmektedir. Bakanlığın da bu konuda gerekli duyarlılığı göstereceğini umuyoruz."

-"Koruma çalışmaları"-

Sürücü, Aydın Valiliği tarafından yaptırılan incelemede Beşparmak Dağları'nda (Latmos) bulunan neolotik dönem kaya resimleri, Bizans Dönemi kilise resimleri, antik yollar, Milet taş ocağının mevcut durumunun Herakleia-Latmos antik kenti eski kazı başkanı Dr. Anneliese Peschlow'un ve Mimar Albert Distelrath'ın katılımlarıyla gerçekleştirilen bir çalışmada değerlendirildiğini ifade etti. Aydın Valiliği'nce Latmos bölgesindeki kaya resimlerinin bulunduğu mağara ve kaya sığınaklarının da tahribattan korunması için bir proje üzerinde çalışıldığını kaydeden Sürücü, hazırlanacak bu projeye göre mağara ve sığınakların çevresinde doğal ortamın estetiğini bozmayacak şekilde, uzaktan fark edilmeyecek ancak yakınına gelindiğinde görülebilecek çelik bir ağ sistemi ile koruma sağlanacağını kaydetti.

Sürücü, bu alanda detaylı fotoğraf çekimleri ve dijital mikroskop resimlerinin alınmasının yanı sıra, kaya resimlerinin bulunduğu mağara ve kaya sığınaklarından toplam 29 adet taş, kalker tabakası, liken numunesi ile fresklerin bulunduğu kaya kiliselerinden de toplam 6 adet sıvı numunesinin alındığını bildirdi.

Muhabir: İbrahim Uzun / Mustafa Yıldırım

Yayıncı: Erdem Gültekin - AYDIN

Kaynak: AA / Yerel

Beşparmak Dağları Bahattin Sürücü Kuşadası Aydın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title