Haberler

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Londra'da

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İngiltere Parlamentosu Avam Kamarası Lideri David Lidington ile bir araya geldi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İngiltere Parlamentosu Avam Kamarası Lideri David Lidington ile bir araya geldi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarda bulunan Kurtulmuş, İngiltere Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nın lideri Lidington ile heyetler arası bir görüşme gerçekleştirdi.

İngiliz Parlamentosundaki görüşmede, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore ve Kamu Diplomasisi Koordinatörü Ali Osman Öztürk de hazır bulundu.

Alınan bilgiye göre, görüşmede, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmeler, Avrupa ile ilişkiler, Kıbrıs'ta yürütülen barış görüşmeleri, Suriye ve Ukrayna başta olmak üzere bölgesel konular ile Türkiye'nin terörle mücadelesi ele alındı.

Darbe girişimi gecesi ve sonrasında devam eden süreçle ilgili İngiltere'nin Türkiye'ye verdiği desteği yineleyen Lidington'un, hukukun üstünlüğü, açık ve adil yargılama ilkeleri kadar teröre karşı açık ve tavizsiz bir tutumun da önemine değindiği görüşmede, Kıbrıs konusunda son dönemde tıkanan görüşmelere ilişkin Türkiye'nin teşvik edici rolünü takdirle karşıladıklarını söylediği öğrenildi.

Suriye konusunda mültecilere yaptığı ev sahipliği dolayısıyla Türkiye'nin rolünün henüz tam anlaşılamadığını belirten Lidington, bu konuda her türlü destek ve işbirliğine hazır olduklarının altını çizdi.

Görüşmede, başta 15 Temmuz kanlı darbe girişimi olmak üzere FETÖ ile mücadelenin geldiği nokta, PKK ve YPG ile kararlı ve etkin mücadele konularında son durumu özetleyen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş ise Türkiye'deki süreçlerin tüm uluslararası standartlar ve demokratik haklar perspektifinden hukuka uygun olduğuna dikkati çekti.

Kurtulmuş, teröre açık destek veren milletvekillerinin durumunun dünyanın her yerinde değişemeyeceğini vurgulayarak, çağrı üzerine ifade vermeye gitmenin yargı karşısında tümü eşit olan milletvekilleri için artık bir zorunluluk olduğunu kaydetti. FETÖ'nün Türkiye'ye verdiği tahribatın boyutlarının Avrupa tarafından doğru anlaşılamadığını ifade eden Kurtulmuş, İngiltere'nin sürecin başından beri gösterdiği dayanışma için teşekkürlerini belirtti.

Kıbrıs konusunda belirli bir süre içinde çözüme ulaşılması konusunda ümitvar olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 2004 yılındaki Annan Planı'ndan bu yana Türk tarafının iyi niyetle müzakereleri ve çözümü benimsediğini hatırlattı. Suriye ve Ukrayna gibi krizlerin uluslararası sistemin çözüm üretme kapasitesinden mahrum ve artık işlemez olduğunun en büyük delili olduğunu belirten Kurtulmuş, Suriye'de olası bir çözümün Suriye halkının talepleri doğrultusunda herhangi bir baskı olmaksızın gerçekleşmesi arzusunda olduklarını ifade etti.

Kurtulmuş, Suriye'nin kuzeyinde herhangi bir PYD/YPG hattına göz yumulmayacağını belirterek, Suriyeli Araplar ve Kürtlerin de ortak düşmanı olan YPG'nin terörist bir örgüt olarak görüldüğünün ve Türkiye'yi tehdit eden son terör örgütü de ortadan kalkıncaya dek mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizdi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş yarın da Londra temaslarını sürdürecek. Chatham House düşünce kuruluşunda konuşacak olan Kurtulmuş, çeşitli ikili görüşmeler yapacak ve Türk derneklerinin temsilcileriyle bir araya gelecek.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Suriye Londra Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title