Haberler

Başbakan Yardımcısı Akdağ'ın Kabulü

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Somali'nin kendi karasularındaki balıkları Somali'ye hiçbir katkı ödemeden çalıp götüren ülkeler var. Dolayısıyla bu konudaki iş birliğimiz Somali adına çok hayırlı sonuçlara vesile olacak.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, " Somali'nin kendi karasularındaki balıkları Somali'ye hiçbir katkı ödemeden çalıp götüren ülkeler var. Dolayısıyla bu konudaki iş birliğimiz Somali adına çok hayırlı sonuçlara vesile olacak." dedi.

Akdağ, Somali Balıkçılık ve Deniz Kaynakları Bakanı Abdirahman Abdi Hashi ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Görüşmenin içeriğinde ilişkin açıklama yapan Akdağ, Somali ve Türkiye arasındaki Karma Ekonomik Komisyonunun iki eş başkanından birisi olduğunu söyledi.

Yaklaşık bir ay önce Somali heyetiyle yaptıkları görüşmede, çok önemli konulara değindiklerini, bu konulardan birinin de balıkçılık alanında iş birliği olduğunu anımsatan Akdağ, Somali'nin balıkçılık açısından çok önemli kaynaklara sahip olduğuna dikkati çekti.

Akdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Maalesef arzu edildiği gibi kendi kaynaklarını kullanamıyorlar yani kanuni olmayan bir şekilde bir anlamda Somali'nin kendi karasularındaki balıkları Somali'ye hiçbir katkı ödemeden çalıp götüren ülkeler var. Dolayısıyla bu konudaki iş birliğimiz Somali adına çok hayırlı sonuçlara vesile olacak. Değerli Bakanımız ile meselenin bu tarafını konuştuk."

Balığın çok değerli bir protein kaynağı olduğunu dile getiren Akdağ, sadece ekonomik kazanç açısından değil toplumların sağlığını korumak açısından da balığın önemine vurgu yaptı.

Akdağ, "Türk toplumu olarak bizler de daha çok balık tüketmeliyiz. Balık tüketme alışkanlığımızı artırmalıyız." dedi.

Somali ile ekonomik ilişkileri en üst seviyeye çıkarmak istediklerini belirten Akdağ, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini söyledi.

" Akdağ'a ilerleme kaydettiğimizi söylemek için geldik"

Bakan Hashi ise Somali ile bölge ülkeleri arasında balıkçılıktan elde edilen gelirin nasıl paylaşılacağı konusunda kapsamlı bir anlaşma imzaladıklarını aktardı.

Hashi, "Bu anlaşma önemli çünkü ülkemizin resmi temsilcilerine Somali hükümeti adına deniz kaynakları için tüm dünyaya lisans gönderme hakkı tanıyor. Buraya da Sayın Akdağ'a bu konuda ilerleme kaydettiğimizi söylemek için geldik." açıklamasını yaptı.

Deniz kaynakları konusundaki lisansları verme aşamasına geldiklerini dile getiren Hashi, şunları kaydetti:

"Şimdi bu lisansları verme aşamasındayız. Özellikle hazirandan eylüle kadar sürecek turist sezonuna yaklaşmamız nedeniyle tüm teknik ve hukuki kapasitemizi hazırlamak istiyoruz. Buraya Türkiye'deki kardeşlerimizle turist sezonuna kadar bunları hazırlamamız konusunda bize yardım etmelerini görüşmek için geldik.

Bu konuda Sayın Başbakan Yardımcısı ile görüştük, bir strateji ve plan geliştirmekten dolayı memnunuz. Bu süreç bir ya da iki ay gibi bir süre alacak ve bu süreçte iki ülke arasında teknik ekipler gönderilecek. Bu önemli sektörü Somali'de kurmayı başaracağımız konusunda iyimseriz. Bu sektör Somali için iş alanları oluşturacak, gelir ve yurt içi gelir teşkil edecek. Aynı zamanda fabrikalar da kurmak istiyoruz. Bu konularda da Türkiye'deki farklı bakanlıklar ve ajanslarla konuşuyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Somali Akdağ Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title