Haberler

Aydın Tarımının Geleceği Masaya Yatırıldı

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pekdil, İhracattan Dönen Her Malın Ülke Çiftçisine Büyük Zararlar Verdiğini Belirtti. Pekdil, "Bakanlığımızın Yürüttüğü Çalışmaların Tamamlanması Durumunda Güvenli Olmayan Malların Pazara Ulaşması Söz Konusu Olmayacaktır" Dedi.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pekdil, ihracattan dönen her malın ülke çiftçisine büyük zararlar verdiğini belirtti. Pekdil, "Bakanlığımızın yürüttüğü çalışmaların tamamlanması durumunda güvenli olmayan malların pazara ulaşması söz konusu olmayacaktır" dedi.

Aydın'da Ticaret Odası (AYTO) ile Yeni Asır Gazetesi tarafından organize edilen 'Aydın Tarımı Geleceğini Arıyor' konulu panel düzenlendi. Anemon Otel Konferans Salonu'nda düzenlen panele Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Pekdil ile birlikte Vali Vekili Cevdet Kuran, AK Parti Aydın Milletvekilleri Ahmet Rıza Acar, Ahmet Ertürk, Belediye Başkanı İlhami Ortekin, AYTO Başkanı Mustafa Baştuğ, Aydın Ziraat Odası Başkanı Arif Gürdal, oda başkanları ve sektör temsilcileri katıldı.

Panelin açılışında konuşan İl Tarım Müdürü Sadettin Öztürk, iklimi ve ekolojik durumu nedeniyle Aydın'da tarım sektörünün tüm alt sektörlerine üretimin yapılabildiğini söyledi. Öztürk, il genelinde bitkisel üretimle birlikte son yıllarda hayvansal ve su ürünleri üretiminin de gelişmekte olduğunu ifade etti. Bu olumlu yönleriyle sektörde olumsuzluklarında bulunduğunun altını çizen Öztürk, başlıca sorunların tarımsal işletmelerin ve tarım arazilerin küçük boyutlarda olması olduğunu açıkladı. İncir, zeytin ve kestane gibi ürünlerin ilin en önemli gelir kaynaklarını oluşturduğuna değinen Öztürk, diğer ana bir ürün olan pamukta ekim alanlarının her geçen gün azaldığına işaret etti. Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, buna bağlı olarak Aydın'da yem bitkileri üretimi yapılan alanların artığına ve hayvancılık sektörünün gelişmekte olduğunu beyan etti.

Büyük Menderes Nehri'ndeki kirlenmeyle birlikte tarım ürünlerine bulaşan ağır metallerinde çoğaldığına dikkat çeken Vali Vekili Cevdet Kuran ise pazarda satılan ürünlerde ve nehrin sularında ne kadar ağır metal bulunduğunun araştırılması gerektiğini belirtti. Bu durumun çağdaş yaşamın da bir gerekliliği olduğunu belirten Kuran, "Menderes'in kirliliğinin giderilmesi ile ilgili bugüne kadar pek çok çalışa yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Bu konunun Aydın tarımının geleceği açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tarım sektörde kullanılan ilaçlar da insan ve çevre sağlığını olumsuz etkiliyor. Fazla ilaç kullanımı hem gıda ve insan sağlığını hem de yeraltı sularına zarar veriyor. Tarımsal alanlarımızın düzenlenmesi ve bilinçli tarımsal faaliyetlerin yapılması gerekiyor. Bizim için önemli olan bir diğer konu ise topraklarımızın kamulaştırılmasıdır. Miras yolu ile bölünen araziler artık kazançlı olma özelliğini yitirmiştir. Bu durumun giderilmesi için arazilerimizin bütünleştirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. Tarımsal sanayinin gelişmesi için uygun ve kaliteli hammaddenin temininin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pekdil ise, sektörün gelişmesi için bağımsız kar amacı gütmeyen üretici birliklerini kurulmasını istedi. Bu birlik ve işletmelerin denetiminin de özerkleşmesi gerektiğinden söz eden Pekdil, bakanlığın bu unsurları dikkate alarak yaptığı çalışmalarını AB kriterlerini de dikkate alarak yürüttüğünü açıkladı. Sürdürülebilir tarım politikalarının başlıca unsurunun gıda ve gıda sağlığı konusunun oluşturduğuna dikkat çeken Pekdil, "Artık çevreyi düşünmeyen, güvenli olmayan üretim anlayışı kalmadı. Bu tür üretimlerin zararı mutlaka sizlere dönecektir. Bu konuda ciddi çalışmalar yapıldı ve yavaş yavaş meyvelerini alınmaya başladık. Alınan önlemlerle güvenli olmayan ürünlerin pazara ulaşması söz konusu olmayacak. Sizin üretimde yaptığınız bir hatayı pazarlama alanındaki bir kişinin düzeltme şansı olmayabiliyor. 1 ton dahi ürünün geri dönmesi tüm çiftçilerimizi mağdur ediyor. Bu yüzden sektörünün birinci basamağı olan çiftçilerimizin dikkatli olması ve özverili üretim yapması gerekiyor. Bitkisel ve hayvansal üretimler ile işletmelerde ciddi tedbirler alıyoruz. En büyük sıkıntımız işletmelerin küçük çaplı olması ve arazilerin ölçüleri nedeniyle kullanımlarının zorlaşmasıdır. Toprak bütünlüğü sorunun önüne geçebilmek için ölçü ayarlamalarında ve Miras Hukuku'nda düzenlemeler yapmaya devam ediyoruz. Bu konuda devam eden dörtlü paket çalışmalarımızı en kısa sürede tamamlayarak meclise sunacağız. Bununla birlikte kırsal kesimin kalkındırılması ve bu kişilerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi için hazırlanan çeşitli projeler halen uygulanmaktadır" dedi.

Toplantıda yapılan açılış konuşmalarının ardından Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, Ziraat Odası Başkanı Arif Gürdal, TBMM Tarım Komisyonu üyesi ve AK parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk ve ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekmel Tekintaş katılımcılara sunumlarını aktardılar. Toplantının ilerleyen bölümünde ise panelistler, katılımcılardan gelen soruları cevapladılar.

(İK-YK)

06.04.2007 18:12 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title