Haberler

Avrupa Parlamentosu Hukuk Komisyonu, Tartışmalı İnternet Yasasını Onayladı

Güncelleme:

Avrupa Parlamentosu Hukuk Komisyonu, internete kısıtlamalar getireceği endişesi ile eleştirilen tartışmalı yasa tasarısına onay verdi.

AB Komisyonu'nun hazırladığı tasarı, internet platformlarının daha yükleme yapılırken yükleme filtreleri aracılığıyla içeriğin telif haklarına uygun olup olmadığını kontrol etmesini öngörüyor. Buna göre eğer kullanıcı içeriğin yayılmasına ilişkin gerekli izne sahip değilse internet platformunun yükleme işlemini durdurması gerekiyor.

DÜZENLEME KARŞITLARI İNTERNETE SANSÜR GETİRİLMESİNDEN ENDİŞE EDİYOR

Ancak düzenleme, internet ve düşünce özgürlüğünü tehdit ettiği gerekçesi ile eleştirilerin odağında. Düzenleme karşıtları bu filtrelerin internete sansür getirmesinden endişe ediyor. Ayrıca bu filtrelerin içerikten alıntı yapmak için kullanılıp kullanılmayacağının da belirsiz olduğu belirtiliyor.

YOUTUBE, CONTENT ID, ADLI SİSTEME BENZER FİLTRE UYGULANIYOR

Öte yandan düzenlemeden hangi platformların etkileneceği henüz belirsizliğini korurken YouTube, Content ID adlı sistemle halihazırda benzer bir filtre uyguluyor.

Yasa tasarısıyla ilgili tartışılan bir diğer nokta da basın - yayın organlarına tıpkı müzik ve film yapımcılarının sahip olduğu gibi içerikleri koruma hakkını getirmesi. Buna göre Google gibi arama motorları gelecekte haberlerin başlık ve spotlarını izin almadan gösteremeyecek.

GAZETE ALINTILARI SOSYAL MEDYADA PAYLAŞILMAYACAK

Düzenleme karşıtları bu uygulama ile internette bilgi akışının kısıtlanacağını savunuyor. Ayrıca gazete alıntılarının özel kullanıcılar tarafından Facebook, Twitter gibi platformlarda paylaşılmasının da zorlaşacağını belirtiyor ve bu şekilde bilgi alma ve ifade özgürlüğüne darbe vurulmasından endişe ediyorlar.

DÜZENLEME SOSYAL MEDYADA BÜYÜK TEPKİ TOPLADI

Düzenlemenin komisyondan geçmesi sosyal medyada da büyük tepki çekti. Almanya'daki Korsanlar Partisi'den Avrupalı parlamenter Julia Reda, kararın ardından #SaveYourInternet etiketi ile yaptığı paylaşımda komisyonun "bugün Avrupa'da internet kısıtlamasını onayladığını" savundu. Reda "Ancak biz de pes etmiyoruz" açıklamasında bulundu.

"SANSÜR MAKİNESİ ONAYLANDI"

Avrupalı Sosyal Demokrat parlamenter Tiemo Wölken de Twitter hesabından #Artikel13 etiketi ile yazdığı mesajda "Sansür makinesi onaylandı" dedi ve yükleme filtrelerinin nasıl çalıştığına dair bir video paylaştı.

"ÖZGÜR İNTERNETİ SAVUNAN HERKESİN MİDESİNE İNEN BİR YUMRUK"

Wikipedia'nın Almanya bölümünden yapılan açıklamada da "Yükleme filtreleri ve ek telif hakkındaki oylama özgür interneti savunan herkesin midesine inen bir yumruk" değerlendirmesi paylaşıldı.

Avrupa Parlamentosu'nun yasa tasarısını Temmuz ayı başında oylaması bekleniyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Avrupa Birliği Dünya Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title