Haberler

ATO: "Türkiye İçin Nükleer Santral Zorunluluk"

Ankara Ticaret Odasının (ATO) Hazırladığı 'Nükleer Enerjide Acil Durum' Konulu Raporunda, Türkiye'nin Yüzde 70 Oranında Dışa Bağımlılığı Dikkate Alındığında Nükleer Santral Kurma Tercih Değil Zorunluluk Haline Geldiği Öne Sürüldü.

Ankara Ticaret Odasının (ATO) hazırladığı ''Nükleer Enerjide Acil Durum'' konulu raporunda, Türkiye'nin yüzde 70 oranında dışa bağımlılığı dikkate alındığında nükleer santral kurma tercih değil zorunluluk haline geldiği öne sürüldü.

ATO'nun Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı verilerinden yararlanarak hazırladığı rapora göre, 2007 Mart ayı itibariyle, dünyada 31 ülkede ticari olarak işletilmekte olan 435 nükleer santral bulunuyor. Toplam 30 nükleer santral inşaatı da devam ediyor.

Dünyada işletilmekte olan nükleer santrallerin toplam kapasitesi 368 bin 744 MWe (megavat elektrik gücü). Nükleer enerji, dünya elektrik talebinin yaklaşık yüzde 16'sını karşılıyor. Bir başka ifade ile dünya üzerinde her 6 ampulden biri nükleer enerji ile yanıyor.

Nükleer santral sayısında, ABD başı çekiyor. 103 nükleer santrali bulunan ABD'yi 59 santral ile Fransa izliyor. 55 santral ile Japonya üçüncü, 31 santral ile Rusya dördüncü sırada bulunuyor.

Türkiye'de ise 5 MW ve 250 KW gücünde iki adet araştırma reaktörü bulunuyor. İlkini TAEK ile Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi, ikincisini ise İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü işletiyor.

Nükleer santrallerde ağırlıklı olarak uranyum kullanılıyor. Türkiye'nin 9 bin ton uranyum rezervi bulunuyor.

Öte yandan Türkiye, dünyanın ikinci büyük toryum rezervine sahip. Türkiye'nin toplam 380 bin tonluk toryumu bulunuyor.

Türkiye 2006 yılında enerji ihtiyacını karşılamak için, 28,5 milyon ton petrol, 27,4 milyon ton petrol eşdeğeri doğal gaz, 28,8 milyon ton petrol eşdeğeri kömür ve 9,9 milyon ton petrol eşdeğeri su kullandı.

ATO Başkanı Sinan Aygün, rapora ilişkin değerlendirmesinde, gerekli önemler alındığında nükleer enerjinin güvenli bir enerji türü olduğunu ifade ederek, ''Türkiye ciddi bir enerji dar boğazı ile karşı karşıya, Önümüzde iki seçenek var. Ya karanlık ya nükleer santral'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title