Haberler

Antalya'daki Köpek İtlafı

Antalya'nın Merkeze Bağlı Varsak Beldesinde, İtlaf Edilmiş Çok Sayıda Köpek Bulunması Üzerine Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner, Konuyla İlgili Yazılı Açıklama Yaptı.

Antalya'nın merkeze bağlı Varsak beldesinde, itlaf edilmiş çok sayıda köpek bulunması üzerine Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner, yaptığı yazılı açıklamada, Gündoğdu Mahallesi'nde tespit edilen kuduz hastalığının, telafisi imkansız zararlar doğurabileceği ve halk sağlığını tehdit edebileceğine işaret ederek, ''Gündoğdu Mahallesi'nde tespit edilen kuduz vakasıyla ilgili bazı sivil toplum kuruluşlarının yaptığı açıklamalar ise maalesef, halk sağlığı menfaatinden yoksundur'' dedi.

Kuduz hastalığıyla, kanun ve yönetmeliklerin kendilerine verdiği yetki dahilinde mücadele ettiklerini ifade eden Öner, ''Başıboş köpekler, keyfi bir davranıştan dolayı değil, kuduz hastalığı tespit edildiği için, 3285 Sayılı Hayvan Sağlık Zabıtası Kanunu'nun 36. ve ilgili yönetmeliğin 119. maddesine göre itlaf edilmiştir'' dedi.

Kuduz vakasının belirlenmesi üzerine, Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu'nun Vali Yardımcısı Fuat Ergün başkanlığında toplanarak, Gündoğdu Mahallesi'nde karantina uygulaması kararı aldığını, daha sonra karantinanın, Kepez, Muratpaşa, Konyaaltı ve Varsak belediyelerinin sınırları içerisindeki mahalleleri kapsayacak şekilde genişletildiğini belirten Öner, açıklamasında Kuduz hastalığıyla mücadelede, Kepez Belediyesinin yanı sıra, Tarım İl Müdürlüğü ile merkezdeki diğer belediyelerin de sorumlu olduğunu belirterek, itlaf işlemleri sadece Kepez Belediyesi tarafından yapılıyor gibi gösterilmesinin gerçeği yansıtmadığına değindi.

Kuduz hastalığı nedeniyle bölgedeki vatandaşların büyük bir panik yaşadığının da altını çizen Başkan Öner, yine vatandaşlardan başıboş hayvanların toplanması, itlaf edilmesi hususunda binlerce şikayet geldiğini de ifade etti. Hiçbir kurumun veya kişinin bir canlıyı keyfi bir şekilde öldürmesi düşünülemez diyen Öner, "Vatandaşa her alanda hizmet götüren, bir kamu kurumu olan belediyelerin 'katliamla' itham edilmesi asla kabul edilemez. Hayvan haklarını korurken, vatandaşlarımızın sağlık hakkını da koruyoruz. Kuduz hastalığı ile yapılan mücadele, kamuoyuna neden katliam olarak yansıtılıyor? Sivil toplum kuruluşlarını, kuduz hastalığı konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyorum''diye belirtti.

Kuduz hastalığıyla mücadele kapsamında karantina bölgesinde tespit edilen başıboş köpeklerin toplatıldığını açıklayan Öner, muayene sonucunda kuduz olduğu tespit edilen hayvanların itlaf edildiğini bildirdi.

İtlaf edilen hayvanların yerleşim yerleri dışında 2 metre derinlikte kazılmış çukurlara, üzerine sönmemiş kireç dökülerek, toprakla sıkıştırılarak gömüldüğünü anlatan Öner, ''Kuş gribi vakasında olduğu gibi, kuş gribi tespit edilen hayvanlar nasıl itlaf edilmişse, kuduz kuduz şüphesi bulunan hayvanlar da itlaf edilmiştir. Kanuna uygun ve toplum sağlığını düşünerek sorumluluk anlayışı içerisinde yaptığımız işlemi, katliam olarak itham edenler ise suç işlemiştir. 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu'nun 46. maddesine göre, hayvan ve hayvan maddelerini tecrit veya muhafaza altına alındıkları yerler dışına çıkaranlar ile öldürülmüş veya imha edilmiş hayvan ve hayvan maddelerini gömüldükleri yerlerden çıkaranlar iki aydan altı aya kadar hapis ve ağır para cezası ile cezalandırılır'' dedi.

(SÇ-HE-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title