Haberler

Antalya'da Hes Protestosu

ANTALYA (İHA) – Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Ahmetler köyündeki Ahmetler Kanyonu'na yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali (HES), düzenlenen eylemle protesto edildi.

ANTALYA (İHA) – Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Ahmetler köyündeki Ahmetler Kanyonu'na yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali ( Hes ), düzenlenen eylemle protesto edildi.

Manavgat Cumhuriyet Meydanı'nda protesto eylemi öncesi yapılacak olan HES projesinin iptali için imza kampanyası başlatıldı. Eyleme Antalya İl Genel Meclisi Başkanı Cavit Arı, Manavgat Belediye Başkan Vekili Erşan Özden, Akseki Güçlüköy Belde Belediye Başkanı Hasan Çobanoğlu, Ahmetler Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Güzel, Ahmetler Kanyonunu Koruma Platformu Başkanı Ramazan Ecevitoğlu, CHP Manavgat İlçe Başkanı Ahmet Öztürk, MHP İlçe Başkanı Halil Gubaş, İşçi Partisi İlçe Başkanı Ali Yükser, Eğitim- Sen, Eğitim İş Sen, Karadeniz Derelerin Birliği Platformu üyeleri ve köylüler katıldı. Ahmetler Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Güzel, yapılacak olan HES'le birlikte kanyonun yok olacağını iddia etti. Köylerinin geçimini tarım, orman ve hayvancılıkla sürdürdüğünü ifade eden Güzel, "HES yapılınca 6 km uzunluğundaki dünyaca tanınmış Ahmetler Kanyonumuz ölüme terk edilecek, yok olacaktır. Tarımla uğraşan köylümüz perişan olacak ve 7 bin 400 dönüm arazimiz susuz kalacaktır. Organik dediğimiz tarımdan da mahrum kalacaktır. Şuanda köyümüzde devam eden tarım, seracılık, bağcılık işleri de yok olacaktır. Komşu köylerimizden Güçlüköy, Gençler, Taşkesiği, Tepeköy, Uzunlar ve Hacıobası gibi köylerimizin de su kaynakları bu kaynaktan gelmektedir. Buraya HES yapıldığı takdirde bu köylerde yaşayan insanlar perişan olacaktır. Yetkililerden bir an önce bunun durdurulmasını istiyoruz" dedi.

Eyleme katılarak köylülere destek veren Antalya İl Genel Meclisi Başkanı Cavit Arı ise, çevrenin ve su rejimi dengesinin bozulmasında en önemli etkenin taş ocakları ile HES olduğunu söyledi. Antalya bölgesinde ormanlara, doğaya ve çevreye zarar veren 2 bin 200 taş ocağı bulunduğunu kaydeden Arı, "Taş ocakları yetmezmiş gibi bir de HES belası başımızda. Bu HES belası enerji adına oynanan oyunla birlikte sularımızın zapt edilmesidir. Doğamızın katledilmesi, köylülerimizin köylerinde rahatsız edilmesi demektir. Buna hep beraber karşı durmak zorundayız. Biz İl Genel Meclisi'nde taş ocakları ve hidroelektrik santralleri ile mücadele vermekteyiz. Köylünün istemediği bir yere hiç kimse taş ocağı da, HES'te yapamaz" diye konuştu.

Ahmetler Kanyonunu Koruma Platformu Başkanı Avukat Ramazan Ecevitoğlu da, köylerine yapılacak HES'le doğal güzelliğin bozulmasını engellemek için toplandıklarını belirterek, bir araya gelmelerinin herhangi bir siyasi yönünün olmadığını söyledi.

Söz alan Ahmet köyü sakinlerinden eğitimci Mustafa Koç, "Dünyaca ünlü Ahmetler Kanyonu'nun bir daha geri gelmeyecek şekilde elimizden alınmasına razı olmadığımız için toplandık. Bu üç köyün insanları, yüzlerce yıldır yaşadıkları toprakların, bu derelerin, ormanların, vadilerin gerçek sahipleri olarak haklarımıza sahip çıkmak için ve haklarımızı dünya aleme duyurmak için toplandık. Sularımız, derelerimiz, Ahmetler'in, Güçlüköy'ün, Gençler köyünün elinden alınmak isteniyor. Buna razı olmadığımız için toplandık. Ne var ki bu topraklar, sular, ormanlar sadece Ahmetler'in, Gençlerin, Güçlüköy'ün değildir. Bu saklı cennetler hepimizindir. Nüfus çoğaldıkça, kentler kirlendikçe nefes alacak yerlere herkesin ihtiyacı olacak. Öyleyse buraya herkesin sahip çıkmasını istiyoruz. Biz sadece kendi çocuklarımız için değil, sizlerin çocukları, Manavgatlı, Antalyalı çocuklar için de bu kanyona sahip çıkmak istiyoruz. Her sene buraya dünyanın dört bucağından çıkıp gelen turistler için, Türkiye'nin dört köşesinden koşup gelen doğaseverler ve çevreciler için buraya hep birlikte sahip çıkmak zorundayız" dedi.

Eylemde son olarak konuşma yapan Gençler Köyü Muhtarı Hüseyin Kızıkaya, Gençler köyü olarak çok dar bir bölgeye sıkışmış durumda kaldıklarını belirterek, "Köyümüzde Antalya-Konya yolunun yukarısında kalan bölümde 7 tane taş ocağı bulunmaktadır. Köyümüzün 500 metre kuzey ve güney bölgesi ile batı kısmındaki Sarıç mevkii ise HES projesinin işgali altındadır. Köyümüzün kurulu bulunduğu 1 kilometreye 1 kilometrelik bir alan dışında kalan her yer zenginler tarafından satın alınmaktadır. Bizim köyümüzde yaşayan en küçük çocuk dahi bu köyden taşınmadığı sürece buraya HES projesi yapılmasına kesinlikle izin vermeyiz. Büyüklerimizden bu yükü omuzlarımızdan almasını ve HES projelerini iptal etmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kanyonun suyunun borularla taşınacağını ve başka yerlere satılarak çevre köylerin susuz bırakılacağını iddia eden Kızılkaya, "Burada bu kanyonun suyundan sadece Ahmetler köyü yararlanmamakta, 25 dolayında köy bu sudan içme suyu, sulama suyu ve hayvanlarını sulamak amacıyla yararlanmaktadır. Projenin hayata geçirilmesi durumunda köylüler, hayvanları, arazileri ve tüm dağ hayvanları sudan mahrum kalacaktır" dedi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Cavit Arı Manavgat Antalya HES Politika Güncel Haberler

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title