Haberler

Anayasa Mahkemesine Götürüceğiz

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Sayıştay Kanununda Değişikli Öngören Kanun Teklifinin Anayasaya Aykırı Olduğunu İleri Sürerek, Yasalaşması Durumunda Bunu Anayasa Mahkemesine Götüreceklerini Söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Sayıştay Kanununda Değişikli Öngören Kanun Teklifinin Anayasaya aykırı olduğunu ileri sürerek, yasalaşması durumunda bunu Anayasa Mahkemesine götüreceklerini söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, Sayıştay Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşülmesine devam edildi. Teklifin 1. maddesi üzerinde söz alan MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, Sayıştayın elinin kolunun bağlandığını, kurumun adeta işlemez hale getirildiğini savundu.

AK Parti Hükümetinin, harcamaların denetlenmesini istemediğini ileri süren Korkmaz, bu durumun bir hukuk devletine uygun olmadığını söyledi.

Yeni düzenlemede, Sayıştaya eleman alımında keyfiliğin önünün açıldığını belirten Korkmaz, sınavda mülakatın etkisinin artırılması ve yabancı dil zorunluluğunun kaldırılmasının yanlış olduğunu savundu.

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz ise Sayıştayın tarafsızlığına zarar verildiğini ifade etti. Yabancı dil zorunluluğunun kaldırılmasının, küresel sistemde yanlış bir uygulama olacağını belirten Korkmaz, mülakatın da sınavda subjektif değer yargılarını ön plana çıkaracağını söyledi.

Sayıştayın denetimlerinin sınırlandırıldığını dile getiren Korkmaz, ''Sayıştayın denetiminin dışındaki özelleştirme gelirlerinin 5 yıldır nereye harcandığını bilmiyoruz'' dedi.

AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni de yeni düzenlemede yabancı dil zorunluluğunun kaldırılmasının nedenlerini anlattı. Türkiye'de yabancı dil ile eğitim veren üniversite sayısının az olduğuna dikkati çeken Yeni, hukuk, iktisat gibi fakülte mezunlarının dil barajı nedeniyle bu işe yerleşemediğini söyledi. Bunun fırsat eşitliğine aykırı olduğunu ifade eden Yeni, ''Alan bilgisi daha önemli. Yabancı dil ise nitelik tamamlayıcı bir unsur'' dedi.

AK Parti Kütahya Milletvekili Fehmi Kinay da işe girecek adaylarda öz güven, özetleme ve ikna kabiliyeti gibi yeteneklerin, ancak mülakatla anlaşılabileceğini ifade etti.

-ANAYASA MAHKEMESİNE GÖTÜRECEĞİZ-

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın, konuşmasında, muhalefeti, verdiği önergelerle Meclisin çalışmalarını engellemekle suçladığını ifade etti.

Sorunların Mecliste konuşulması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, ''Emeklinin sorunlarını, işsizlik konusunu, atanmayı bekleyen öğretmenlerin sorunlarını çözdünüz mü?'' diye sordu.

Kanun teklifini eleştiren Kılıçdaroğlu, sınavın esas ve usullerini düzenlemenin, aslında Meclisin değil, Sayıştay Genel Kurulunun işi olduğunu söyledi.

Yabancı dil şartının kaldırılmasının bir hata olacağını savunan Kılıçdaroğlu, ''Her kurum bir değil, iki yabancı dil arıyor, biz yabancı dili kaldırıyoruz, kaliteyi düşürmek için çabalıyoruz'' dedi.

''Sayıştayın bu kadar ayağa düşürülecek bir kurum'' olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, teklifin Anayasaya aykırı olduğunu, yasalaşması durumunda bunu Anayasa Mahkemesine götüreceklerini bildirdi.

-TAKIM ELBİSESİNE İDDİA-

Teklifin birinci maddesi üzerinde muhalefet milletvekilleri tarafından verilen 6 değişiklik önergesi kabul edilmedi.

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, teklifin bu haliyle yasalaşması halinde, Anayasa Mahkemesi tarafından kanunun yürütmesinin durdurulacağını ileri sürdü.

Genç, Anayasa Mahkemesinin vereceği kararla ilgili TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ile takım elbisesine iddiaya girdiklerini söyledi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, görüşülen kanun teklifinin, yargı kararlarının etkisizleştirilmesine yönelik olduğunu iddia etti.

-''TEKLİF ANAYASAYA AYKIRI DEĞİL''-

Milletvekillerinin teklifle ilgili sorularını yanıtlayan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise teklifin Anayasaya aykırı olmadığını söyledi.

Eleman alacak bir kamu bankasına 350 bin kişinin müracaat ettiği ve adaylardan 50'şer lira istendiği yönündeki bir soru üzerine de Eroğlu, bunun bir kayıt ücreti olduğunu ve adaletsiz bir yanı bulunmadığını kaydetti.

Eroğlu, önümüzdeki yıl itibariyle ekonomideki iyileşme ile birlikte işsizlikte de önemli bir azalma olacağını bildirdi.

Genel Kurulda, kanun teklifinin 1. maddesinin kabul edilmesinin ardından ara verildi.

Bu arada, bugün görüşülmesi planlanan Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, Hükümetin yerine oturmaması nedeniyle ele alınamadı.

Kaynak: AA / Politika

Haberler

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Yargıtay başkanlığına 37'nci tur oylamada 193 oy alan Ömer Kerkez seçildi

Yargıtay başkanlığına 37'nci tur oylamada 193 oy alan Ömer Kerkez seçildi

FETÖ operasyonunda 544 gözaltı! Şüphelilerin çoğu ByLock kullanıcısı çıktı

FETÖ operasyonunda 544 gözaltı! Şüphelilerin çoğu ByLock kullanıcısı çıktı

Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı Feyza Civelek, polisi torbacı sanıp uyuşturucu istedi

Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı Feyza Civelek, polisi torbacı sanıp uyuşturucu istedi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title