Haberler

Anayasa Mahkemesi Kararı

"Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçim sonuçları kesinleşmesine rağmen Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanlığı görevinden ayrılmadığı, bu durumda partinin 1. Olağanüstü Kongresi'nin yapılmasının hukuka aykırı olduğu" iddiasıyla yapılan başvurunun, "konu bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez olduğuna ilişkin Anayasa Mahkemesi kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

"Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçim sonuçları kesinleşmesine rağmen Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanlığı görevinden ayrılmadığı, bu durumda partinin 1. Olağanüstü Kongresi'nin yapılmasının hukuka aykırı olduğu" iddiasıyla yapılan başvurunun, "konu bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez olduğuna ilişkin Anayasa Mahkemesi kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararda, başvuru sahibi Mustafa Ekici'nin, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanlığı görevinin hukuken sona erdiğini, bu nedenle de ilgili mevzuat uyarınca Adalet ve Kalkınma Partisi 1. Olağanüstü Kongresinin yapılmasının hukuka aykırı olduğunu iddia ettiği hatırlatıldı.

Buna ilişkin başvurduğu ilçe seçim kurulundan bir sonuç alamadığını belirten Ekici'nin, Anayasa'da güvence altına alınan siyasi faaliyette bulunma hakkı ile insan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devletinde yaşama hakkının ihlal edildiğini ileri sürdüğü ve kongre işlemlerinin durdurulmasına karar verilmesini istediği anımsatıldı.

Başvurunun, siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiği iddiasına dayandığı aktarılan kararda, şunlar kaydedildi:

"Başvurucu, her ne kadar insan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devletinde yaşama hakkının da ihlal edildiğini ileri sürmüş ise de başvuruya konu iddiaların özü, üyesi olduğu partinin olağanüstü kongresinin hukuka aykırı şekilde yapıldığı iddiası ile ilgilidir. Anayasa Mahkemesi, olayların başvurucu tarafından yapılan hukuki tavsifi ile bağlı değildir. Bu sebeple başvurucunun bütün iddiaları siyasi faaliyette bulunma hakkı çerçevesinde değerlendirilmiştir."

Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bir bireysel başvurunun esasının incelenebilmesi için, kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddia edilen hakkın Anayasa'da güvence altına alınmış olmasının yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Türkiye'nin taraf olduğu ek protokollerinin kapsamına da girmesi gerektiği anlatılan kararda, "Bir başka ifadeyle, Anayasa ve AİHS'in ortak koruma alanı dışında kalan bir hak ihlali iddiasını içeren başvurunun kabul edilebilir olduğuna karar verilmesi mümkün değildir" bilgisi verildi.

AİHS kapsamında korunan siyasi hakkın, doğrudan yasama organının seçimi ile ilgili olduğu kaydedilen kararda, "Bu bağlamda başvurucunun üyesi olduğunu belirttiği bir siyasi partinin kongresinin hukuka aykırı şekilde yapıldığı yönündeki iddiası yasama organının seçimi ile ilgili olmadığından Anayasa ve AİHS'in ortak koruma alanında yer almamaktadır. Bu nedenle ileri sürülen ihlal iddiasının bireysel başvuru kapsamında incelenmesi mümkün değildir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Başvurucunun ihlal edildiğini ileri sürdüğü hususların, Anayasa ve AİHS ile buna ek Türkiye'nin taraf olduğu protokollerin ortak koruma alanına girmediği belirtilen kararda, başvurunun "konu bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerektiği dile getirildi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Anayasa Mahkemesi Mustafa Ekici Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title