Haberler

Ahmet Sarper'den Doğadan İnsan Manzaraları Sergisi

Güncelleme:

Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi, 28 Ocak- 08 Şubat tarihleri arasında Ahmet Sarper'in Doğadan İnsan Manzaraları' Myanmar & Luang Prabang' fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor!

Ahmet Sarper'den Doğadan İnsan Manzaraları ' Myanmar & Luang Prabang' Fotoğraf Sergisi

28 Ocak-08 Şubat 2014

Memleketimizin "gezgin" fotoğrafçılarından Ahmet Sarper'in çektiği fotoğraflar da zamana direnmeyi başaracak albümlerden olacak gibi: Sarper'in Myanmar'da ve Laos'taki Luang Prabang'ta çektiği fotoğraflar o uzak diyarlardaki hayatların, insanların canlı birer belgesi.

Ahmet Sarper 1946 İstanbul doğumlu bir "gezgin". Üniversiteyi Fransa'da okuduktan sonra lisansüstü eğitimini Johns Hopkins Üniversitesi'nde tamamlamış. Çeşitli gazetelerde de çalışan Sarper, farklı farklı işler yapsa da tüm yaşamı boyunca dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunmuş. Gençlik yıllarından beri bir tutku haline getirdiği fotoğrafçılıkla modern yaşamın soğukluğuna direnen, "doğal" kalmayı başarabilmiş habitatları yansıtmayı amaçlıyor; bir tür "doğal yaşam" fotoğrafçısı olmayı amaçlıyor. Nitekim bunun uğruna çok gezmiş Sarper: Küba'yı, Fas'ı, Tayland'ı, Kamboçya'yı ve daha nicesini...

Sarper'in İletişim Yayınları tarafından yayımlanan Myanmar&Luang Parabang adlı fotoğraf kitabında da işte bu çabanın izleri var her karede. Sarper'in –Burma ya da Birmanya olarak da bilinen- Myanmar'da ve Luang Prabang'ta (Güneydoğu Asya'da, Andaman Denizi ve Bengal Körfezi kıyısında, Bangladeş, Çin, Hindistan, Laos ve Tayland arasında yer alan ülke.) çektiği yaklaşık 120 fotoğraftan oluşan bu albüm, aynı anda hem egzotik bir lezzeti hem de görsel bir şöleni bünyesinde barındırma özelliğini taşıyor. Sergi, kitaptan bir fotoğraf seçkisi ile Beyoğlu Belediyesi Sanat Galeri'sin de 28 Ocak-08 Şubat 2014 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak!

Myanmar&Luang Parabang, Sarper'in 2012 Şubatı'nda Burma'yı arabayla dolaşarak çektiği fotoğrafların bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş. Eşiyle birlikte Yangon, Bagan, Mandalay, İnleleyk, Luang Prabang (eklemeden geçmeyelim, bu şehir UNESCO tarafından koruma altına alınan "Dünya Mirasları" listesinde bulunuyor) şehirlerine giden Sarper çektiği fotoğraflarda gezdiği şehirlerin gündelik hayatına keskin, reel ve renkli bir bakış atıyor. Bir kadının yemeğini nasıl yediğini fotoğraflıyor, balıkçıların ağlarındaki "bakmasını bilene" güzel noktalara temas ediyor, keşişlerin dinî ve gündelik ritüellerini göz önüne seriyor. Kitabın sayfalarında gezinirken kendimizi Myanmar'ın dünyasında buluyoruz aniden: Bir nehrin kenarında güneşin batışını izliyor, iki keşiş çocuğun neşesine ortak oluyor, bir balıkçının çabasını seyre dalıyoruz.

Sarper'in fotoğraflarının neredeyse tamamının "insan"a dair olduğunu da belirtmek gerek mutlaka. Bahsettiğimiz "doğal yaşam" insanın olmadığı bir "balta girmemiş"lik değil. Bilakis, doğanın üzerine çöküp kendi kurallarını kabul ettirmek yerine doğanın içinde bir hayat kurmuş, doğayla kavga etmeyip dostça bir ilişki kurmuş yaşamların derinliklerine göz atmaya, "insan"ın doğayla dostluğunu kanıtlamaya yönelik fotoğraflar bunlar. Kavga veya öfke yok fotoğraflarında. Yaşam var. Zamanın kalıntılarını yüzünde taşıyan yaşlı bir Burmalı kadının fotoğrafında Myanmar'ın sınırlarını aşan, evrensel bir ifade yakalayabiliyorsunuz.

Kitabın arka kapağındaki kısa metin her şeyi çok güzel özetliyor aslında: "Bu kitap eski Burma, bugünkü Myanmar'ın ve biraz da Laos'un parçası Luang Prabang'ın değişime karşı koyan doğal ve kültürel ortamında, insanları ve yaşamlarını yalnızca fotoğraflarla anlatmayı amaçlıyor." Ve ekliyor: "Sözü görüntülere bırakarak..."

Ahmet Sarper

Ahmet Sarper 1946 yılında İstanbulda doğdu, ilk ve orta öğrenimini Işık lisesi ve Şişli kolejinde , Yüksek öğrenimin Fransa Gronoble Üniversitesinde, Lisansüstünü ise Johns Hopkins üniversitesinde "Milletlerarası İlişkiler ve Ekonomi Bölümü" nde tamamladı. 1974-1975 yıllarında Deniz Kuvvetlerinde Yedek subay olarak görev yaptı. 1976-1980 yılları arasında Tercüman ve Günaydın gazetelerine bağlı olarak, İran , Kıbrıs, Afganistan , Hindistan, ve Amarika Birleşik Devletlerinde bulundu. 1980-1985 yılları arasında Tekstil sektöründe çalıştı. Gençlik Yıllarından beri ilgi duyduğu fotoğrafçılıkla 1995 yılından itibaren bir anlatım biçimi olarak daha yakından ilgilenmeye başladı. İnsanın yaşam çabalarını görüntülemek için Küba, Moritanya, Fas,Tayland. Burma. Laos, Kamboçya ve Vietnam'da dolaştı. Beş sene içinde her seferinde en az beş hafta kalmak üzere 7 kere Hindistan'a gitti. Doğal ve tarihi dokunun gelişmeye ve değişime direndiği coğrafyadaki insanların yaşamlarını yansıtmayı amaçlayan fotoğraflar çekiyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Beyoğlu Belediyesi Myanmar Tayland Fransa Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title