Haberler

Abdullah Gül, Çırağan Sarayında Türkmen Milletvekillerini Ağırladı

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 8 Türkmen Milletvekiline Çırağan Sarayı'nda Kahvaltı Verdi. Kahvaltılı Toplantıya Irak Parlemantosu Türkmen Cephesi Başkanı Saadettin Ergeç De Katıldı. Toplantı Çıkışında Basın Mesuplarının Sorularını Yanıtlayan Dışişleri Bakanı Gül, "Türkmen Orjinli Milletvekilleri...

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 8 Türkmen milletvekiline Çırağan Sarayı`nda kahvaltı verdi. Kahvaltılı toplantıya Irak Parlemantosu Türkmen Cephesi Başkanı Saadettin Ergeç de katıldı. Toplantı çıkışında basın mesuplarının sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Gül, ¨Türkmen orjinli milletvekilleri ile toplantı yaptık. İlk defa Sünni ve Şii milletvekilleri birlikte Türkiye`yi ziyaret etti. Bu Irak`a önemli bir mesajdır¨ dedi. Irak`ta yaşanan Sünni-Şii çatışmalarını anlamsız bulduğunu dile getiren Gül, ¨Bu toplantı umarım iyi bir örnek olur. Bu çatışmaların Irak`ı ne kadar çok zayıflattığını, masum insanların kanının aktığını herkes görmektedir. Umut ediyorum ki, Irak`taki bütün farklı mezhepler ve ırklar bir araya gelerek Irak`ın yeniden inşaatında rol alırlar¨ şeklinde konuştu.

GÜL : ¨REFERANDUM TEK BAŞINA ÇÖZÜM OLMAZ¨

Abdullah Gül, Kerkük`teki referandum sürecine ilişkin bir soruya da, ¨Önemli olan bir referandum yapıp netice vermeyecek sonuçlara varmak değil mutabakat sağlamaktır¨ diye yanıt verdi. Kürtlerin, Türklerin, Arapların huzur içinde bir arada yaşayabileceği bir mutabakat sağlanması gerektiğini savunan Gül, bu mutabakatın referanduma götürülmesi gerektiğini aksi takdirde referandumun tek başına çözüm olmayacağını söyledi.

EKONOMİK ANLAŞMALAR

Suudi Arabistan Kralı Abdullah`ın Türkiye`yi olan ziyaretine de değinen Gül, 40 yıl aradan sonra yapılan bu ziyareti tarihi ve önemli kılan bir başka konununda imzalanan anlaşmalar olduğunu belirtti. Yeteri kadar dikkat çekmemesine rağmen hem siyasi hem ekonomik anlamda önemli anlaşmalar yapıldığını açıklayan Gül, ¨Türkiye ile Suudi Arabistan arasında ilk defa bölge ile ilgili ve uluslararası konularda siyasi istişare yapılacak. Ekonomik anlamda da yatırımların karşılıklı teşfiki ve vergilerin muhafiyeti hakkında anlaşmalar imzaladık¨ dedi. Kral Abdullah`ın ziyaretinin Arap medyasında geniş yer aldığını dile getiren Abdullah Gül, Arap ülkelerinden Türkiye`ye turist akını olacağını kaydetti. Türk iş adamlarına Suudi Arabistan`a yatırım yapma çağırısında bulunan Gül, ¨Suudi Arabistan`da çok büyük yatırım hamlesi var. Bu sadece inşaat sektörü ile ilgili değil onlar Türk iş adamlarını kendi ülkelerindeki yeni yatırımlara davet edecekler. Benim çağrım sadece inşaat sektörü ile kendilerini kısıtlamamaları, yeni yatırımlara da açık olmaları doğrultusunda¨ şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title