Haberler

ABD Başkan Yardımcısı Pence Gürcistan'da

Gürcistan'ı ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya'ya karşı yaptırımlar tasarısını yakın gelecekte imzalayacağını bildirdi.

Gürcistan'ı ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya'ya karşı yaptırımlar tasarısını yakın gelecekte imzalayacağını bildirdi.

Başkent Tiflis'te resmi temaslarda bulunan ABD Başkan Yardımcısı Pence, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ile bir araya geldi. Hükümet binasında düzenlenen ikili görüşmelerin ardından Pence ve Kvirikaşvili ortak basın toplantısı düzenledi.

Kvirikaşvili, Pence'in Gürcistan ziyaretini memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, "Sayın Pence, ülkemizi ziyaret etmeniz ABD'nin yeni yönetiminin Gürcistan'la olan ilişkileri güçlendirmek ve derinleştirmek istediğini gösteriyor." dedi.

ABD ile Gürcistan arasında 25 yıllık diplomatik ilişkilerin bulunduğunu belirten Kvirikaşvili, ABD'nin desteğiyle Gürcistan'ın zor yollardan bugünlere başarılı bir şekilde geldiğini kaydetti.

Ülkesinin toprak bütünlüğü sorunlarına değinen Kvirikaşvili, "Gürcistan, işgal hattında her gün Gürcülerin kaçırılması, işgal hattı çevresinde yaşayan vatandaşlarımızın insan haklarının ihlal edilmesi gibi provokasyonlarla karşı karşıya kalıyor." dedi. Kvirikaşvili, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü sorunlarının çözülmesi, daha çok barış ve istikrar için NATO'yla entegrasyonun şart olduğunu belirterek, bu yöndeki yoğun çalışmaları sürdüreceklerini bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın mesajını aktararak başladığı konuşmasında Pence, "Biz sizi destekliyoruz, Gürcü halkının yanınızdayız." ifadelerini kullandı.

Gürcistan'ın ABD için stratejik ortak olduğunu hatırlatan Pence, ABD yönetimi olarak Gürcistan'ın ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına, ülkenin güvenlik ve savunma imkanlarının artırılmasına desteklerini sürdüreceklerini belirtti.

Pence, "Buradan 40 kilometre uzaklıkta işgal altındaki topraklarda Rus tankları bulunmakta. Gürcistan topraklarının yüzde 20'si işgal altında. Ben altını çizerek ifade ediyorum ki, ABD Rusya'nın Gürcistan toprakları işgal etmesini şiddetle kınıyor. ABD Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine somut destek vermekte. Trump yönetimi, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini ihlal etmeye kalkışanlara her zaman sert cevap verecek." şeklinde konuştu.

Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne kavuşacağına inandıklarını ifade eden Pence, Gürcistan'ın NATO'yla entegrasyon sürecini de desteklediklerini belirterek, "Eminin o gün de gelecek ve ülkeniz toprakları geri almasını kutlayacak." dedi.

ABD'nin Gürcistan ve Baltık ülkelerine verdiği destekle ilgili bir soruyu yanıtlayan Pence, Estonya ve Gürcistan'ı ziyaret ettiğini, Tiflis'ten ise Karadağ'a geçeceğini hatırlattı. "Başkan Trump beni Baltık ülkelerine, Gürcistan'a ve Karadağ'a açık destek mesajını iletmem için gönderdi. ABD barışı seven ülkelerin yanındadır." diyen Pence, Rus tehlikesine karşı tüm NATO müttefiklerinin aynı pozisyonda olması gerektiğini söyledi.

Rusya'nın dünyada bazı rejimleri ve ayrılıkçıları desteklemesinin ABD ile Rusya arasında daha iyi ilişkiler kurma sürecini zorlaştırdığını belirten Pence, "Ama eminin ilerde karşılıklı anlayışla Rusya'yla ilişkileri düzenleyeceğiz. Eminim diyalog bize daha iyi sonuçlar getirecek. Diyalog Ukrayna, Gürcistan ve dünyanın diğer yerlerinde uzun vadeli çatışmalara çözüm için bir fırsat sağlayacak." dedi.

Rusya'nın işgal politikasına karşı ABD Başkanı Trump'ın yakında yeni yaptırım tasarısını imzalayacağını aktaran Pence, bu belgenin Senato'da bir yasa haline geleceğini ifade etti. Pence, "Aslında biz Rusya'ya karşı yaptırımların kaldırılmasını istiyoruz, ama bu ancak Rusya yıkıcı politikasından vazgeçerse mümkün olabilir. Biz Rusya'yla daha iyi ilişkileri kurmak istiyoruz ama Rusya'nın son dönemde diplomatlara yönelik attığı adımlar maalesef aksi durumu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Pence, bugün Tiflis'te Alekseevka Askeri Havalimanı'nda Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve devam eden "Noble Partner 2017" çok uluslu tatbikata katılan askerlerle bir araya gelecek.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Rusya Federasyonu Donald Trump Gürcistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title