Haberler

AB'nin "En Tepedeki Diplomatı" Salı Günü İstanbul'da

AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton, Salı Günü İstanbul'da Bakan Düzeyindeki "Siyasi Diyalog" Toplantısına Katılacak. Ashton'a, Komisyon'un Genişleme'den Sorumlu Üyesi Füle Eşlik Edecek.

Türkiye, bu hafta, "AB'nin en tepedeki diplomatı", "AB'nin Dışişleri Bakanı" olarak adlandırılan, AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton'u ağırlayacak. Catherine Ashton, Salı günü İstanbul'da Bakan düzeyindeki "Siyasi Diyalog" toplantısına katılacak "Anayasa reform paketi"nin başlıca bir gündem maddesini oluşturması beklenen toplantıda İran, Ortadoğu, Türkiye-İsrail krizi ile Türk-Ermeni süreci gibi bölgesel konular da üzerinde durulacak.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Türkiye ile AB arasında Bakan düzeyindeki "Siyasi Diyalog" toplantısı, Salı günü İstanbul'da yapılacak. Görüşmelerde Türkiye'yi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış temsil edecek.

İstanbul'daki toplantıya AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton ve Komisyon'un Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle katılacak. Toplantıda iki tarafın ilgili üst düzey bürokratları da yer alacak.

Lizbon Antlaşması'nın ardından "Troyka" toplantılarının yerini alan "Siyasi Diyalog" görüşmelerinde yine Türkiye'nin AB süreci ve başlıca dış politika konuların ele alınacağı belirtiliyor.

Bu çerçevede, Anayasa Mahkemesi'nin "Anayasa değişiklikleri paketi"ne ilişkin kararının yanı sıra, İran'ın nükleer programı, Ortadoğu'da yeni barış görüşmeleri umudu, Türkiye ile İsrail arasındaki ciddi kriz ile dondurulan Türk-Ermeni sürecinin gündeme gelmesi bekleniyor.

-TÜRKİYE'NİN İSRAİL'DEN TALEPLERİNİ DİLE GETİRECEK-

Gerek Washington'da, gerekse AB başkentlerinde kaygı yaratan Türkiye-İsrail ilişkilerindeki bozulma, Ashton ile görüşülecek önemli başlıklar arasında bulunuyor.

Ahmet Davutoğlu'nun, toplantıda Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerin onarılması için ortaya koyduğu "ön koşullar"la İsrail'in tutumundan duyulan rahatsızlığı dile getirirken AB'den destek beklentisini ifade etmesi de bekleniyor.

-ASHTON NE DEMİŞTİ?-

Daha önce Avrupa Komisyonu'nun Ticaret'ten Sorumlu Üyesi olarak görev yapan ancak AB kurumlarını da yeniden düzenleyen Lizbon Antlaşması'nın çerçevesinde Aralık 2009'da hem Yüksek Temsilciliğe, hem de Komisyon Başkan Yardımcılığına getirilen İngiliz Baronesi Ashton, İsrail'in, dokuz Türk'ün ölümüyle sonuçlanan "Mavi Marmara" gemisine yönelik kanlı baskınından üç gün sonra AB'nin adına yaptığı açıklamada, "AB'nin yaşam kaybından dolayı büyük üzüntü duyduğunu" dile getirirken, "AB, filo üyeleri arasında çok sayıda kurbanı yaratan şiddete başvurulmasını kınıyor" demişti.

Açıklamasında ayrıca, "derhal, etraflı ve tarafsız bir soruşturma"nın yapılmasını da talep ettiklerini vurgulayan Ashton AB'nin Gazze ablukasını yanlış bulduğunu da ifade etmişti.

Catherine Ashton, Türkiye'nin ardından Gürcistan, Kazakistan, Ortadoğu ve Afganistan'ı da ziyaret edecek.

Bu arada, Olli Rehn'in halefi, Macar Stefan Füle ise, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, Mahkemenin kararını sözlü olarak duyurmasının ardından yaptığı açıklamada "reform paketinin, doğru yönde olumlu bir adım olduğuna inanmaya devam ediyoruz" demişti.

Ancak Füle, "Reformların, Türkiye'nin geleceği açısından çok önemli olduğu için en geniş desteği sağlamasının taşıdığı öneminin" altını da çizmişti.

Öte yandan, Stefan Füle'nin Çarşamba günü İstanbul'da TÜSİAD Yönetimi ile bir araya geleceği bildirildi.(ANKA)

(CN/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title