Haberler

AB-aday Ülkeler Ekonomi ve Maliye Bakanları Diyaloğu

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek Merkez Bankası'yla Bir Takım Ruhu İçerisinde Çalıştıklarını Belirterek, "Merkez Bankamız Bağımsızdır. Türkiye'nin Özellikle Fiyat İstikrarının Sağlanmasında Çok Büyük Roller Oynamıştır. Merkez Bankamız Başarılıdır" Dedi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek Merkez Bankası'yla bir takım ruhu içerisinde çalıştıklarını belirterek, "Merkez Bankamız bağımsızdır. Türkiye'nin özellikle fiyat istikrarının sağlanmasında çok büyük roller oynamıştır. Merkez Bankamız başarılıdır" dedi.

Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Brüksel'e düzenlenen "AB-Aday Ülkeler Ekonomi ve Maliye Bakanları Diyaloğu" başlıklı toplantıya katıldı. Belçika'nın başkenti Brüksel'de biraraya gelen bakanların görüşmelerinin ardından Şimşek basın açıklaması yaptı. Şimşek, "Türkiye'nin ekonomik ilerlemesinin AB'li bakanlarca olumlu bulunduğunu ancak katılım öncesinde ekonomik programa ilişkin değerlendirmede Fransa'nın son metin öncesi katılım ifadesini ortak sonuç bildirisinden silinmesini istemesi üzerine ortaya bir sonuç bildirgesi taslağı çıkamadığını" açıkladı. Şimşek, "Bizi hayal kırıklığına uğratan kısım bu türden teknik toplantılarda bile katılım ifadesine gösterilen tahammülsüzlük. Biz de onu hiç bir şekilde kabul etmeyeceğimizi ifade ettik. Zaten sonuç itibariyle bile ortak sonuç bildirisi çıkmadı. Şunu da çok açık bir şekilde ifade etmek istiyorum, Türkiye hiçbir şekilde tam üyelik dışında başka seçenekleri değerlendirmemiştir, değerlendirmeyecektir ve hiçbir şekilde de değerlendirmeye almayacaktır" diye konuştu.

Öte yandan toplantıda bakanların genel olarak Türkiye'nin son yıllarda yakaladığı ekonomik istikrarı memnuniyetle karşıladıklarını beyan ettiklerini belirten Şimşek, "Ancak küresel mali piyasalardaki çalkantıların Türkiye'nin katılım öncesi ekonomik programına ilişkin bazı riskler oluşturduğu gerçeğini de vurguladılar" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun son protestolu senet ve işsizlik verilerine bakıldığında Anadolu'nun S.O.S. verdiğini söylediğinin hatırlatılması üzerine Şimşek, "Türkiye giderek modern bir piyasa ekonomisi haline geldikçe protestolu senet sayısının bir anlamı kalmıyor. Merkez Bankası başkanımız burada, kendileri bu konuyu da çok iyi biliyorlar. Bakanlar Kurulu'nda yönelik sunumlarında da bir takım grafiklerle, aslında son dönemdeki gelişmelerin, bu bahsettiğimiz, giderek anlamını yitiren bazı verilerin de o doğrultuda gelişmediğini açık bir şekilde gösterdiler" diye bildirdi.

Bir başka soru üzerine Şimşek, mali disiplin'de Türkiye'nin ilk dört aylık performansını şöyle değerlendirdi; "Geçen sene biz programı yaparken bir sıkılaştırma öngörmüştük. Yani faiz dışı fazlayı 2007'ye oranla 2008'de daha yüksek bir noktaya götürmeyi öngördük ancak Türkiye'nin özellikle küresel ekonomiye ilişkin orta dönem görünümünün değişmesi, özellikle dünyanın gıda, enerji gibi birtakım krizlerle karşı karşıya olması noktasından hareketle biz dedik ki bazı yapısal reformları hızlandıralım ve Türkiye'nin önünü açacak bazı temel projeleri bitirelim." Şimşek, iş gücü piyasası reformunun bu hafta meclisten çıkmasının beklendiğini vurgulayarak, "Sosyal güvenlik primlerinin 5 puan indirilmesi, iş gücü piyasasındaki nitelik açığının giderilmesi, istihdam üzerindeki birtakım idari ve mali yüklerin aşağı çekilmesini içeren bir reform yapıyoruz. Bu reform, Türkiye'nin orta uzun vadede rekabet gücünü, istihdamı, işgücü piyasasında esnekliği arttıracak önemli bir reformdur. Bu Türkiye için çok anlamlı, çok doğru, zamanlaması itibariyle de doğru bir reformdur" dedi.

Dünyada tarım sektöründe çok önemli birtakım sıkıntılarla karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Mehmet Şimşek, 1850'li yıllardan bu yana en kurak dönemin yaşandığını belirtterk şöyle devam etti: "Güneydoğu Anadolu'da 1,8 milyon hektarın üzerinde çok verimli bir arazi var. Barajlarda su toplanmış ama sulama altyapısı gelişmediği için biz bu verimli kapasiteyi tam olarak kullanamıyoruz. Bizim hükümetimiz dünyada baş gösteren gıda krizine karşı çok önemli bir strateji geliştirerek, önümüzdeki 4-5 yıl içinde GAP'ı bir bütün olarak, eğitimiyle, altyapısı ve sulamasıyla bitirmeyi hedef olarak seçmiştir." Şimşek, işgücü piyasası reformu ve GAP'ın bitirilmesi gibi önemli kalemlerin, gerek orta ve uzun dönemde, Türkiye'deki cari açığı azaltacak, gerekse dezenflasyonist süreçte orta vadeli bir perspektifle destek sunacak adımlar olduğunu belirterek, "Merkez Bankası Başkanımız da burada. Biz bir takım ruhu içerisinde çalışıyoruz. Merkez bankamız bağımsızdır. Türkiye'nin özellikle fiyat istikrarının sağlanmasında çok büyük roller oynamıştır. Merkez Bankamız başarılıdır" diye konuştu.

(SŞ-SŞ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title