Haberler

Aartsen: "AB ve Türkiye, Nabucco'da Kararlı"

Avrupa Birliği (AB) Güney Avrupa Doğal Gaz Projeleri Koordinatörü Josias Van Aartsen, Ankara'daki Ziyaretinin Ardından, Nabucco Boru Hattı Projesinin Gerçekleştirilebileceğine Dair İnancının Daha da Arttığını Söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Güney Avrupa Doğal Gaz Projeleri Koordinatörü Josias Van Aartsen, Ankara'daki ziyaretinin ardından, Nabucco boru hattı projesinin gerçekleştirilebileceğine dair inancının daha da arttığını söyledi.

Josias Van Aartsen, bölge ülkelerinin doğal gazının, Türkiye üzerinden boru hattıyla Avrupa'ya taşınmasını öngören Nabucco projesi çerçevesinde gerçekleştirdiği Ankara'daki temaslarının ardından, bugün AB Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'nda basın toplantısı düzenledi.

Ankara'daki temasları sonucu çok iyimser olduğunun altını çizen Aartsen, özellikle Viyana'daki konsorsiyum toplantısının ardından gerçekleştirdiği Ankara ziyaretinde Nabucco'nun uygulanabilirliği konusunda daha çok ikna olduğunu söyledi.

Aartsen, Ankara'da, Türk yetkililerin, Nabucco'nun önemini ve bu projeye verecekleri desteği yinelediklerini belirterek, ''AB ve Türkiye Nabucco projesinde kararlı'' diye konuştu.

Türkiye ile AB arasındaki teknik görüşmelerin, özellikle ücretlendirme konusunda devam edeceğini belirten Aartsen, ''Boru hattındaki ücretlendirme konusu, gelecek iki haftanın teknik görüşmelerini oluşturacak ve bu sorunu iki hafta içinde çözebileceğimize inanıyorum. Ben üç hafta sonra Türkiye'ye geri döndüğümde, teknik sorunları sonuçlandırmış olacağımızı ümit ediyorum'' dedi.

Ücretlendirme gibi kısa vadeli sorunlardan çok projenin uzun vadeli geleceğine bakmak gerektiğini ifade eden Aartsen, bu projenin, hem Türkiye, hem de ABD'nin enerji güvenliği ve enerji tedarik hatlarının çeşitlendirilmesi açısından çok önemli bir proje olduğunu kaydetti.

Bir soru üzerine Aartsen, projenin, Hazar Denizi'nin yanı sıra, Orta Doğu'daki doğal gaz kaynaklarının iletilmesi açısından da önemine dikkat çekerek, Hazar Denizi'ndeki doğal gaz kaynaklarının, Rusya'daki gaz kaynaklarından daha zengin olduğunu ifade etti.

AB Güney Avrupa Doğal Gaz Projeleri Koordinatörü Josias Van Aartsen, Fransa'nın da projeye dahil olmak istemesine ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, Türkiye'deki görüşmelerinde, Fransa'nın doğal gaz şirketi Gas De France'ın, Nabucco projesine dahil olması konusunun ana görüşme konusu olmadığını söyledi.

Aartsen, ancak, Viyana'da yapılan toplantıda, konsorsiyumun, Alman RWE şirketinin de gruba katılmasının ardından, gelecekte daha çok üye alınması olasılığını da gözardı etmediğini vurguladı.

Bir soru üzerine Aaartsen, Nabucco projesinin, Türkiye'nin enerji güvenliğinin yanı sıra, AB'ye tam üyelik müzakereleri açısından da önemli bir proje olduğunun altını çizdi.

Josias Van Aartsen, projenin maliyetine ilişkin bir soru üzerine, bu projenin toplam maliyetinin 5 milyar dolar civarında olacağının tahmin edildiğini, diğer boru hattı projelerine göre daha ekonomik bir proje olduğunu söyledi.

Nabucco Projesi konsorsiyumunda, Türkiye'den Botaş'ın dışında, Avusturya, Macaristan, Bulgaristan, Romanya ve Alman şirketleri yer alıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title