Haberler

12 Ülkeden 12 Tır Karadeniz Taşımacılığı İçin Yola Çıkıyor

Kei, Karadeniz'e Kıyısı Bulunan Ülkelerin Transit Taşımacılıkta Yaşanan Sorunları Yerinde Tespit Etmek Amacıyla 12 Üye Ülkedan 12 Tır, "Karadeniz Ring Otoyolu Tır Kervanı Projesi" Çerçevesinde, 19 Nisan'da Belgrad'dan Yola Çıkacak.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'ne (KEİ) üye 12 ülkeden 12 tır, Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelerin transit taşımacılıkta yaşadığı problemleri yerinde belirlemek amacıyla, 19 Nisan'da Belgrad'dan yola çıkıyor.

KEİ, 12 üye ülkeyi kapsayan Karadeniz Ring Otoyolu TIR Kervanı Projesini İstanbul'da düzenlediği bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu.

Projeye KEİ'ye üye 12 ülkeden 12 tır katılacak ve toplam 7 bin 250 kilometre yol kat edilecek. Proje Karadeniz'e kıyısı bulunan 12 ülkenin üyesi bulunduğu KEİ sınırları içinde, transit taşımacılıkta yaşanan sorunları yerinde gözlemlemeyi, karşılıklı ticaretin ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesini için çözüm yollarını da pratikte araştırmayı amaçlıyor. Karadeniz Ring Otoyolu Tır Kervanı projesi Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü himayesinde Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Kara Taşıma Dernekleri Birliği (BSEC-URTA) tarafından ortaklaşa gerçekleştirilecek.

ASIL HEDEF AVRUPA'YI ASYA'YA TAŞIMAK

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Genel Sekreteri Leonidis Chrysanthopoulos, IRU Daimi Delegesi Haydar Özkan düzenledikleri basın toplantısında, TIR kervanı projesi hakkında bilgi verdi. Chrysanthopoulos, TIR Kervanı projesinin temel amacının, KEİ üye ülkeleri arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin yanı sıra turizm olanaklarının geliştirilmesi, taşıt ve insan trafiğinin önündeki engellerin kaldırılması konusunda önemli bir aşama olarak nitelendirdi. Avrupa, Asya ulaşım alt yapısını oluşturmada önemli bir bölüm olan Karadeniz Ring Otoyolu Projesi'yle birlikte ülke kamuoylarının dikkatini bu alana çekmeyi hedeflediklerini ifade eden Chrysanthopoulos, AB ülkeleri ile KEİ üyesi ülkeler arasında daha yakın bir işbirliğini geliştirmenin de amaçları arasında olduğunu söyledi.

TIRLARIN SON DURAĞI İSTANBUL

Proje üye 12 ülkeden 12 tırın katılımıyla 19 Nisan'da Belgrad'dan verilecek start ile başlayacak ve 7 bin 250 kilometrelik Karadeniz güzergahını takip ederek 30 Mayıs 2007'de İstanbul'da sona erecek. Kervan izleyeceği güzergah boyunca uğradığı her ülkede birçok ulusal ve uluslararası törene katılacak, düzenlenecek törenlerde halka bilgilendirici sunumlar yapılacak.

Yolculuk boyunca kervan KEİ'ye üye ülkelerin başkentleri yanı sıra önemli limanlarına ve kentlerine de uğrayarak bilgi toplayacak, uluslararası taşımacılık yapan ticari araçların gümrüklerde ve sınır geçişlerinde karşı karşıya bulundukları bürokratik ve vize sorunları hakkında yerinde notlar alacak, gözlemlerde bulunacak.

Toplanacak görsel malzeme ve belgesel notlar daha sonra ilgili organlar nezdinde değerlendirilerek, KEİ çerçevesinde kombine taşımacılığın teşvik edilmesi konusunda yeni reformların yapılması için bir eylem planı belirlenecek.

Genel Sekreterin verdiği bilgiye göre, KEİ'nin 15. Yıl Zirve toplantısı 25 Haziran 2007'de Türkiye'de yapılacak. Türkiye bu tarih itibariyle KEİ'nin dönem başkanlığını üstlenecek. Devlet ve hükümet başkanları nezdinde yapılacak bu toplantı, Türkiye'nin KEİ içindeki önemini bir kez daha öne çıkarırken, örgütün 15 yıllık geçmiş performansını en üst düzeyde ele almak için de önemli bir platform olacak.

Karadeniz Ring Otoyolu Projesi'nin her üye ülkenin mevcut karayolu altyapısını geliştirme hedefi doğrultusunda 7-8 yılda tamamlanması öngörülüyor. KEİ Yürütme Komitesi nezdinde yapılacak bu yılkı toplantılarda projenin ne kadarının ulusal bütçelerle ne kadarının uluslararası katkılarla yapacağı belirlenecek.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına adaylığını açıkladı

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title