Haberler

10 Ağustos Dünya Aslan Günü"

"Aslan Kral Değildir: Kral Olan Aslanlardır" isimli kitabın yazarı Şükrullah Dolu: "Başta Afrika, Amerika ve Avrupa kıtasındaki bir çok ülke olmak üzere tüm dünyada kutlanan '10 Ağustos Dünya Aslan Günü' (World Lion Day), Türkiye'de de ilk kez ilan edildi, kutlanmaya başlandı"

"Aslan Kral Değildir: Kral Olan Aslanlardır" isimli kitabın yazarı Şükrullah Dolu, başta Afrika, Amerika ve Avrupa kıtasındaki bir çok ülke olmak üzere tüm dünyada kutlanan "10 Ağustos Dünya Aslan Günü"nün (World Lion Day), Türkiye'de de ilk kez ilan edildiğini ve kutlanmaya başlandığını belirtti.

Yaklaşık 20 yıldır aslanlar üzerine araştırmalar yapan ve "Aslan Kral Değildir: Kral Olan Aslanlardır" isimli kitabı yazan Şükrullah Dolu, "10 Ağustos Dünya Aslan Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, bir zamanlar dünyada nüfusu 1 milyonu aşan aslan sayısının günümüzde 20 binlere kadar düştüğüne dikkati çekti. Gereken tedbirlerin alınması için farkındalık oluşturmak ve insanların aslandan öğrenebileceklerini gündeme getirmek istediğini vurgulayan Dolu, bu yıl ilk defa Türkiye'de de gündeme getirilen söz konusu günün bundan sonra her yıl 10 Ağustos'ta kapsamı genişletilerek kutlanacağı aktardı.

Dolu, "www.marasimba.net" adresli bir site de kurduğunu dile getirerek, "Her yıl yeni bir projeyle konuyu derinleştirip, geliştireceğiz" değerlendirmesini yaptı. Bir zamanlar Türkiye'nin de aslan coğrafyası olduğuna işaret etti. Dolu, "Türkiye'de 'Anadolu Aslanı' diye bir tanımlama yapılıyor. Aslında dünya literatüründe böyle bir tanımlama yoktur, 'Asya Aslanı' diye bir tür var. Bu türün yaşama alanı da Hindistan Yarımadası'ndan batıya doğru İran, Anadolu ve Balkan yarımadasını kapsıyor. Evet, bir zamanlar Anadolu'da da yaşıyormuş ancak avcılık ve yerleşimler nedeniyle bu tür maalesef bugün sadece Hindistan'da, o da koruma altında varlığını sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

"Türkiye yeniden bölgesinde güçleniyorken aslan konusunu iyi çalışmalı"

Tabiatta en küçük varlığın bile büyük bir görevi olduğunu, onun yok almasının eko sistemde büyük problemlere neden olduğunu vurgulayan Şükrullah Dolu, şunları da kaydetti:

"Aslan, hayvanlar dünyasındaki besin zincirinin tepesinde bulunuyor. En büyük ve en güçlü değil ancak kral koltuğuna oturtuluyor. Çünkü çok yönlü ve yetenekli bir hayvan. Bu yüzden başta Anadolu medeniyetleri olmak üzere birçok devletin, medeniyetin ilham kaynağı, sembolü olmuştur. Türkiye yeniden bölgesinde güçleniyorken aslan konusunu iyi çalışmalı, iyi anlamalı.

Bundan sonra kutlayacağımız '10 Ağustos Dünya Aslan' günü etkinliklerinde işte böylesine anlamlı bir gücü öğrenmeye çalışacağız. En büyük ve en güçlü olmadan da nasıl kral koltuğuna oturulacağının sırlarını çözmeye yönelik projeler hayata geçireceğiz. Bütün bunlar için aslanın hayatta olması gerekiyor. Dolayısıyla aslan neslinin devamı için de gündemler yapacağız." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Afrika Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title