Haberler

Muğla'nın Jeotermal Envanteri Çıkarılıyor

Muğla'nın jeotermal kaynakları il genelinde yapılan araştırma ile ortaya çıkarıldı.

Muğla'nın jeotermal kaynakları il genelinde yapılan araştırma ile ortaya çıkarıldı. Yapılan araştırma sonunda hazırlanan rapor ilgili kurumlara sunularak Muğla'nın jeotermal kaynaklarının envanteri tamamlanmış olacak.

Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) desteği ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Özgür Avşar'ın yürütücülüğünde, Yrd. Doç. Dr. Bedri Kurtuluş, Prof. Dr. Fikret Kaçaroğlu, Doç Dr. Gonca Kuşcu ve Doç. Dr. Semih Gürsu'nun da yer aldığı "Muğla'nın Jeotermal Kaynakları ve Doğal Mineralli Sularının Envanteri" proje çalışması tamamlandı.

Muğla il sınırları içindeki jeotermal kaynaklar ve mineralli sularının envanterini çıkarmayı amaçladıklarını belirten projenin yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Özgür Avşar, "4 ay süren çalışma kapsamında 9 adedi jeotermal, 10 adedi mineralli su özelliğinde olan 19 adet sahadan toplam 53 adet su örneği alınarak kimyasal analizler yaptırıldı. Mineralli sular genellikle iç kesimlerde yer alırken, jeotermal sular Muğla'nın kıyı kesiminde yer almaktadır ve çıkış sıcaklıkları 18-39oC arasında değişmektedir. Yaptığımız çalışmada, Milas'ta 8, Yatağan'da 8, Kavaklıdere'de 1, Bodrum'da 5, Datça'da 8, Marmaris'te 1, Köyceğiz'de 7, Ortaca'da 3, Dalaman'da 9, Fethiye'de 2, Merkez İlçede 1 adet noktada (kaynak veya sondaj)

ölçüm ve örnekleme yapıldı. Proje raporu su kimyası bilgisinin yanında kaynak ve sondajların koordinat bilgisini, sıcaklık değerlerini, fotoğraflarını ve sahaların detaylı jeolojik haritalarını içeriyor" dedi.

Proje kapsamında su numunesi toplama, kimyevi tahliller, jeolojik haritalama, mineralojik-petrografik analizler, sıcaklık, pH, elektrik iletkenliği gibi fizikokimyevi parametrelerin ölçümü, koordinatlandırma, fotoğraflama ve rapor yazımı gibi çalışmalar yapıldı. Muğla'nın jeotermal kaynakları ve doğal mineralli sularının envanteri dört ayda çıkarılırken, çalışmadan İl Özel İdare, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü gibi ilgili devlet kurumlarının, akademisyenlerin ve yatırımcıların doğrudan yararlanması bekleniyor. Proje, jeotermal enerjinin verimli, planlı ve düzenli kullanılmasına katkı sağlayacağından Muğla'daki jeotermal sektörünün gelişimini olumlu etkilemesi bekleniyor. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güney Ege Gürsu Yerel Haberler

Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin devletini resmen tanıma kararı aldı

Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin devletini resmen tanıma kararı aldı

Filistin'i tanıma kararı alan ülkelere İsrail'den ilk tepki! Büyükelçileri geri çağırdı

Filistin'i tanıma kararı alan ülkelere İsrail'den ilk tepki! Büyükelçileri geri çağırdı

Kırmızı bültenle aranan suç örgütü lideri Barış Boyun, İtalya'da yakalandı

Kırmızı bültenle aranan suç örgütü lideri Barış Boyun, İtalya'da yakalandı

Valilikte 'akraba kayırma' skandalı! Müdürlerden biri kızını diğeri ise kuzenini işe aldırdı

Valilikte 'akraba kayırma' skandalı! Müdürlerden biri kızını diğeri ise kuzenini işe aldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title