Haberler

Kırşehir Tarihi ve Kültürel Dokusuyla Göz Kamaştırıyor

Ehir Tarihi ve Kültürel Dokusuyla Göz Kamaştırıyor

EHİR TARİHİ VE KÜLTÜREL DOKUSUYLA GÖZ KAMAŞTIRIYOR

- YER ALTI ŞEHİRLERİ VE TARİHİ MEKANLARI İLE KIRŞEHİR TURİSTLERİN AKININA UĞRUYOR

- VALİ M. LÜTFULLAH BİLGİN:

- "GÖNÜLLERİN BAŞKENTİ KIRŞEHİR, TARİH VE KÜLTÜR BAKIMINDAN TAM BİR DÜNYA CENNETİ DURUMUNDA"

(FOTOĞRAFLI)

ALPARSLAN DEMİRBAŞ

KIRŞEHİR (İHA)- Tarihi ve kültürel değerleriyle ünlü Kırşehir, Vali M. Lütfullah Bilgin'in son yıllarda tanıtım faaliyetlerine önem vermesiyle turist akınına uğruyor.

Hıristiyanlığın hızla yayıldığı Roma dönemine ait, ibadet ve sığınma amacıyla yapılmış 15 civarında irili ufaklı yer altı şehri tespit edilen Kırşehir'de, yapılan tarih araştırmaların sonucunda, Kırşehir'in Roma döneminde bir ara önemli bir siyasi merkez olduğu ve kısa bir süre eyalet başkenti yapıldığı ileri sürüldü.

Özellikle yeraltı şehirleri ile ünlü Kırşehir'de, Mucur İlçesi Hamidiye Mahallesi'nde bulunan yer altı şehrinin Hıristiyanlık döneminde yapıldığı ve Mucur'un bu dönemlerde Kapadokya Bölgesi'nin girişinde bulunan şehirlerden birisi olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar sonucunda, Mucur yeraltı şehrinin Roma ve Bizans döneminde savaş ve baskınlar sırasında halkın korunması amacıyla yapıldığı öğrenilirken, yerden 7-8 metre derinlikte, yumuşak kayalara oyularak yapılan yeraltı şehrinin Kırşehir'de bulunan Aşıkpaşa Türbesi yakınlarına kadar uzandığı tahmin ediliyor. 42 odaya sahip yer altı şehrinde; dehlizler, ahırlar, ibadet yerleri, gizli yollar ve geçitler yer alıyor. Şehirde ayrıca özel bölmelerin girişlerini kapatmak amacıyla yapılmış büyük kapak taşları ile şehrin oksijen ihtiyacını karşılamak için yapılmış havalandırma bacaları da bulunuyor.

"YER ALTI ŞEHİRLERİNE İLGİ BÜYÜYOR"

Mucur ilçesine bağlı Kepez köyünde, ilçeye 14 kilometre uzaklıkta bulunan başka bir yer altı şehrinde de onlarca galeri ve oda bulunuyor. Düzgün mimarisi ve iki farklı renk toprak yapısı ile dikkati çeken bu yer altı şehrinde, odaların genişliği dikkat çekiyor.

Mucur ve Kepez yer altı şehirlerinin dışında Kırşehir merkeze 58 kilometre uzaklıktaki Dulkadirli İnli Murat Beldesi'nde yer alan manastır görünümündeki yer altı şehri de, turistlerin ilgi odağı haline gelmiş durumda. M.S. 4.-5. yüzyıllarda bölgede yaşayan Hıristiyanlar tarafından yapıldığı ileri sürülen yer altı şehrinde, kaya zeminin oyulmasıyla yapılmış üç ana mekan ve bu mekanlara açılan, içleri boş 10 oda mevcut. Büyük salonlardan avluya açılan, kemerlerle süslü 14 kapısı bulunan şehirde, ikinci katta bulunan su kuyuları dikkat çekiyor.

Dulkadirli'deki Yarımkale köyü, Mucur'un Aksaklı köyü ve Kaman'daki Aliöllez Dağı eteklerinde bulunan yer altı şehirleri de kazıya açılmayı beklerken, Kaman'ın güneyindeki Kuşkale Tepesi olarak bilinen mevki de kayalara oyulmuş, büyük bir salonu ile uzun koridoru ve 10-12 odası olan yerleşim yeri olarak turistlerin ilgisini çekiyor.

Kırşehir'in tarihi ve turistik mekanlarına ilişkin bilgi veren Vali M. Lütfullah Bilgin, yapılan tanıtım faaliyetleriyle Kırşehir'i dünyaya açacaklarını bildirirken, "Tarih ve kültür kenti Kırşehir, bugüne kadar kapsamlı bir şekilde tanıtılmadığı için özellikle kültürel anlamda tanınmamış. Valilik olarak gerek tarihi mekanlarımızı, gerekse ilimizi tanıtmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Tarihi ve kültürel yönüyle, evliyalarıyla, ozanlarıyla ve en önemlisi hoşgörü dolu insanıyla gönüllerin başkenti Kırşehir'i dünyaya tanıtmak en büyük hedefimiz" diye konuştu.

(GS-ÖK-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title