Haberler

İzmir: İzmir'de Yerel Yönetimler

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı'na sınırları çizilmiş, düzenli, drenaj sorunu aşılmış yeni çöp döküm lotları oluşturmak için kolları sıvadı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı'na sınırları çizilmiş, düzenli, drenaj sorunu aşılmış yeni çöp döküm lotları oluşturmak için kolları sıvadı.

Yeni kurulacak lotlarda (çöp depolama alanları) çöp sızıntı sularının toplanacağı drenaj kanalları oluşturulacağı bildirildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çevre sağlığının korunmasına yönelik çalışmalara önem verdiklerini söyledi. Başkan Kocaoğlu, "Bu yeni sistem sayesinde bölgede yaşanan çevre sorunları aşılmış olacak ve depo alanımızın ömrü uzayacak" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir'in çöp yükünü taşıyan Harmandalı Çöp Depolama Alanı'nda yeni ve daha güvenli bir sistemle çöp depolaması yapabilmek için geliştirdiği projenin inşasına başladı. Harmandalı Çöp Depolama Alanı'ndaki 145 bin metrekarelik alanda evsel, 26 bin metrekarelik alanda endüstriyel ve 2 bin 400 metrekarelik alanda tıbbi atıkların imha edileceği 3 adet lot oluşturulacak. Kent genelinden toplanan katı atıkların getirilerek bertaraf edildiği bu alanda; çöpün depolanacağı, sınırları belli olan 3 adet lotta Katı Atık Koruma Yönetmeliği'nin tüm kriterlerine uygun olarak hazırlanan depolama projesi uygulanacak.

Uzun yıllardan beri kentin çöpünü bağrında biriktiren Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı, İZSU Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan sistemli ve güvenli bu proje ile rahat bir nefes alacak. İhalesi gerçekleştirilerek yapımına başlanan proje kapsamında, mevcut depolama alanının zeminin killi olmasından dolayı yaşanan drenaj sorunu ortadan kalkacak. Çöp sızıntı sularının toplanacağı drenaj kanalları saha içerisine yerleştirildikten sonra usulüne uygun olarak depolama yapılacak. Sızıntı suları kapalı borularla toplanarak saha dışındaki ana toplayıcı kanallara kapalı bir şekilde aktarılmış olacak. Bu sayede killi zeminde drenaj sorunu olması nedeniyle yüzeyde kalan ve kayma tehlikesi oluşturan çöp suları bundan böyle açıkta birikmeyecek.

Bir yılda yeni sistemin imalatları tamamlanacak ve Harmandalı Katı Atık Depolama alanının işletmesi "Katı Atık Koruma Yönetmeliği" kriterlerine uygun bir şekilde yapılacak.

Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen diğer bir projede çöpten elektrik üretimi ile hem Harmandalı çöp depolama alanındaki gaz birikmesinin önüne geçmek hem de yenilenebilir enerji kaynakları oluşturmak amaçlanıyor.

Meclis kararı alınan bu proje kapsamında da çöpte oluşan metan gazının kontrol altına alınmasını sağlamak için bacalar oluşturulacak ve bu gazın havaya karışması önlenecek. Kapalı borular ile toplanacak metan gazları kurulacak elektrik üretim tesisinde elektrik enerjisine dönüştürülecek. Böylece yenilenebilir enerji kaynağı sağlanacağı gibi metan gazının atmosfere karışması da engellenecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı bu yatırımlar sayesinde bölgedeki çevre sorunları ortadan kaldırılacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title