Haberler

'Hızlı Tren Projelerinin Eskişehir Ulaşımına ve Gelişimine Etkileri' Paneli

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Danışmanı Prof

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın danışmanı Prof. Dr. Mustafa Karaşahin, en son yapılan anlaşmayla Çin Hükümeti'nin Türkiye'de 5 bin kilometre yeni demiryolu ağı yapacağını belirterek, 'Eskişehir'den İzmir ve Antalya'ya bağlantı olacak ve dolayısıyla bu kent demiryolunda merkez haline gelecek' dedi.

TMMOB'a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Eskişehir Şubesi'nce Taşbaşı Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Hızlı Tren Projelerinin Eskişehir Ulaşımına ve Gelişimine Etkileri' konulu panelde konuşan Karaşahin, Eskişehir-Ankara arasındaki hızlı tren hattı dolayısıyla Eskişehir'in tarihe geçtiğini söyledi. Eskişehir'in demiryolu merkezi olacağına inandığını belirten Karaşahin, Ankara-Konya hızlı tren hattının da tamamlandığını, test sürüşlerine başlandığını kaydetti. Prof. Dr. Karaşahin, hızlı trenin, konveksiyonel trenlere göre daha kısa sürede ve rahat bir ulaşım imkanı sunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

'Çok güvenli ulaşım aracı olan hızlı trenin en büyük özelliklerinden biri de çevreyi kirletmemesidir. Hızlı tren ile 2010 Aralık ayı itibariyle toplam 2.5 milyon yolcu taşındı. Kent geçitlerinde en büyük problemlerden biri hemzemin geçitlerdir. Eskişehir'de demiryolu 115 yıldır var ve aynı yerden geçiyor. Bugün oluşan trafik sorunu, yerel yöneticilerin geleceği hesap etmemesinden kaynaklanmaktadır. Yerel yöneticilerin kentin gelişiminde demiryolunu dikkate alması gerekirdi. Bugün gar yerinin yanlış olduğu konuşuluyor. Gar binası orada 115 yıldır var. En son Çin Hükümeti ile bir anlaşma yapıldı. Çin Hükümeti Türkiye'de 5 bin kilometre yeni demiryolu ağı yapacak. Eskişehir'den İzmir ve Antalya'ya bağlantı olacak ve dolayısıyla Eskişehir demiryolunda merkez haline gelecek.'

- 'GAR BİNASININ ENVERİYE İSTASYONU'NA TAŞINMASI YANLIŞ OLUR'-

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de gar binasının ilk yapıldığı zamanlarda kent merkezinin Odunpazarı bölgesinde olduğunu belirterek, zamanla yapılan binalar sayesinde gar binasının kentle birleştiğini kaydetti.

Geçmişteki yerel yöneticilerin geleceği düşünmeden kat planı yaptıklarını ifade eden Büyükerşen, şunları bildirdi:

'Biz plan yapmak zorundaydık. Gar binasının, demiryolu hattının kent dışından geçirilerek Çukurhisar köyü yakınlarına yapılmasını istedik. Daha sonra hattın yeraltına alınmasına karar verildi. Şimdi ise gar binasının yeri konusunda tartışmalar var. Gar binasının Enveriye İstasyonu'na taşınması yanlış olur, halk bu bölgeye zor ulaşır. Biz Şeker Fabrikası yanındaki alanı yeni gar binası için uygun görüyoruz. Projelere il başkanları ve milletvekilleri karışırsa Eskişehir'in gelecek 100 yılı karartılacaktır.'

İMO Eskişehir Şube Başkanı Fercan Yavuz da hızlı tren garı için yeni yerin bir an önce belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Panele, CHP Eskişehir Milletvekili Murat Sönmez, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı, Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Harun Karacan ve çok sayıda davetli katıldı.

(SİN-TAR-EA) - ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title