Haberler

Ekmeğe Çifte Fiyata Esnaf Tepkisi

Ordu Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği (Oesb) Başkanı Mustafa Arslan, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası'nın (Otso), Esnaf Odalarını 'By-pass' Ederek Ekmeği Çifte Fiyat Vermesinin Yanlış Olduğunu Söyledi.

Ordu Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği (OESB) Başkanı Mustafa Arslan, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası'nın (OTSO), esnaf odalarını 'by-pass' ederek ekmeği çifte fiyat vermesinin yanlış olduğunu söyledi.

Oda binasında düzenlediği basın toplantısında OESB ile OTSO arasında kriz olan ekmek fiyatlarını değerlendiren Mustafa Arslan, bir kaç yıl önce Fırıncılar ve Pastacılar Odası'nın üye sayısının100'ün altına düşmesi üzerine fiyat belirleme yetkisinin OESB'ye verildiğini hatırlattı. 2004 yılında çıkan bir kanunla da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne mal ve hizmetlerde azami fiyat belirleme ve onaylama yetkisi verildiğini belirten Arslan, OTSO'nun da bu kanundan yararlandığını kaydetti. Bu durumda OESB

ile OTSO'nun belirledikleri fiyatlarla iki farklı fiyat uygulandığını anlatan Arslan, "Ticaret Odası hiç bir denetime tabi değil. Ticaret Odası yapısı gereği tacir olmaları nedeniyle belirledikleri fiyattan isteyenlerin almasını öngörüyor. Biz ise hem üretici hem tüketici olduğumuzdan belirlenen maliyet hesaplarını didik didik ettikten sonra uygulamaya geçeriz. Birliğimize bağlı komisyonlarda zam talebinde bulunan mesleğin temsilcisi bulunmaz. Yani hem zam talebinde bulunması hem de komisyon üyesi olamaz.

Ancak Ticaret Odası'nda bu böyle değildir" dedi.

Ekmek maliyet hesaplarında hata yapıldığını da belirten Mustafa Arslan, "Fırıncıların bize verildiği maliyet hesabı ile Ticaret Odası'na sunulan maliyet hesabı karşılaştırıldığında uygunsuzluklar vardır. Bizdeki talebin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen un çuvalı fiyatında 0.50 YTL düşüş olduğunu göreceksiniz. Ancak 28.50 YTL'lik işçilik 41 YTL'ye çıkarılmış. Ya bir sene önceki rakamlar yanlış ya da zam yapılan rakamlar" şeklinde konuştu.

Arslan, birlik bünyesinde 10 adet fırıncının üye olduğunu, ancak Ticaret Odası'na üye fırınların zamlı fiyattan ekmek satarken, bu 10 fırıncının bunu yapamadığını da belirterek, "Bu 10 adet fırıncımızın daha fazla ezilmemesi için Ticaret Odası'nın belirleyip bir süredir uyguladığı zamlı ekmek tarifesini uygulayacağız" açıklamasında bulundu.

(MAK-SA-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title