Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır'da

DİYARBAKIR (AA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yanlış politikalar ve terör örgütünün vahşeti bölge insanını iki ateş arasında bıraktı.

DİYARBAKIR (AA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yanlış politikalar ve terör örgütünün vahşeti bölge insanını iki ateş arasında bıraktı. Sizin Kürt oluşunuz, Zaza oluşunuz, Türk oluşunuz burada pek yoktur ama Boşnağıyla, Gürcüsüyle, Abazasıyla, Romanıyla vesaire ne olursa olsun beni hiçbiri ilgilendirmiyor. Ben hepinizi yaratılanı Yaradan'dan ötürü sevdim, seviyorum" dedi.

Erdoğan, Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda toplu açılış töreninde yaptığı konuşmaya, "Şanlı tarihiyle, muhteşem surlarıyla görkemli camileriyle nice evliyaya, sahabeye ev sahipliği yapan kutlu topraklarıyla Diyarbakır'ı selamlıyorum, mecrasında, köyünde, ilçesinde bize kalbini, gönlünü açan tüm kardeşlerime sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum" diyerek başladı.

Diyarbakır'a eli boş gelmediklerini, toplam yatırım bedeli 637 milyar olan 45 eser ve hizmetin açılışını gerçekleştireceklerini belirten Erdoğan, eğitim, sağlık, üniversite, TOKİ, kültür ve turizm, enerji, gıda tarım ve hayvancılık alanlarında yatırımı tamamlanarak hizmete giren eser ve yatırımları sayarak, tüm yatırımların Diyarbakır'a hayırlı olmasını diledi.

Diyarbakır'ın tarihi boyunca coğrafyamızdaki tüm büyük medeniyetlerin merkezinde yer almış bir şehir olduğunu, bu kentte 6 peygamber kabri, 3 peygamber makamı bulunduğunun rivayet edildiğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu coğrafyada 639 yılında fethedilerek İslam ile ilk müşerref olan şehrimizdir. Bu topraklar, fetih sırasında şehit olan 41 sahabenin mübarek bedenlerine ev sahipliği yapıyor, bunlardan 30'unun mezarı biliniyor. Tam 1376 yıldır bu mübarek beldenin üzerinden hamdolsun ezan sesi eksik olmadı. Fethinden bu yana Diyarbakır coğrafyamızda İslam'ın bayraktarlığını yaptı. Coğrafyamızın medeniyet müktesebatında, zaferlerinde Kürt kardeşlerimin, Zaza kardeşlerimin çok büyük payı, emeği var. Doğudan batıya doğru tüm Anadolu'nun kapılarını İslam'a açan Malazgirt Savaşı'nda Sultan Alparslan'ın, haçlı ordularını Kudüs'ten söküp adan Selahaddin Eyyübi'nin yanında hep bu coğrafyanın mert insanları vardı.

Daha yakın tarihimizde Sarıkamış'ta, Çanakkale'de bu ülkenin tüm evlatları, Türküyle, Kürdüyle, Zazasıyla, Arabıyla diğer tüm etnik gruplardan kardeşleriyle hep birlikte mücadele ettiler. Çanakkale'de şehitliklere gidin, oradaki mezar taşlarını incelediğinizde bu kardeşliğin derinliğini çok iyi görürsünüz. Geçtiğimiz çarşamba günü 29 Nisan tarihi Kut-ül Amare Zaferi'nin 99. yıl dönümüydü, çok anlamlı bir gün. Daha önce yıllarca bayram olarak kutladığımız bu günü daha sonra ne yaptılar? Unutturdular, unutturmaya çalıştılar. Bağdat'ın güneyindeki Küt'ülamere'de İngiliz ordusu 23 bin kayıp vererek, 13 bin 500 askeri, 13 generali ve 481 subayıyla Osmanlı ordusuna teslim olmak zorunda kaldı. Biz, bu muhteşem zaferi hep birlikte kazandık. Kurtuluş Savaşı'nı hep birlikte verdik, Cumhuriyetimizi hep birlikte kurduk."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet döneminde etle tırnak gibi iç içe geçmiş Türkiye'nin her kesiminden insanın inancından, kökeninden, mezhebinden hatta kılık kıyafetinden dolayı ayrımcılığa tabi tutulduğunu vurguladı.

Türkiye'de Diyarbakır'da terör olayları sebebiyle çok kan aktığını, can yandığını ifade eden Erdoğan, "Yanlış politikalar ve terör örgütünün vahşeti bölge insanını iki ateş arasında bıraktı. Sizin Kürt oluşunuz, Zaza oluşunuz, Türk oluşunuz burada pek yoktur ama Boşnağıyla, Gürcüsüylü, Abazasıyla, Romanıyla vesaire ne olursa olsun beni hiçbiri ilgilendirmiyor. Ben hepinizi yaratılanı Yaradan'dan ötürü sevdim, seviyorum" diye konuştu.

Erdoğan'ın, "Birileri çıkmış şunu söylüyor; Kürtlerin yegane temsilcisi biziz" ifadesi üzerine kalabalıktan "yuh" sesleri yükseldi. Bunun üzerine Erdoğan, "Bu yuhlar güzel de bu yuhların demokraside asıl atılması gereken yer belli değil mi?" dedi.

Geçmişte genel başkanlığını yaptığı partiyi kurarken Anadolu'yu dolaştığını, Doğu Anadolu'yu, Güneydoğu Anadolu'yu ziyaret ettiğini anımsatan Erdoğan, o dönem Diyarbakır'ın kanaat önderlerinin kendisinden Olağanüstü Hal uygulamasını kaldırmasını istediklerini, kurucusu olduğu partinin iktidara gelmesinin hemen ardından da Olağanüstü Hal uygulamasına son verdiklerini anlattı. Olağanüstü Hal uygulamasını kaldırmayı yeterli görmediklerini, eğitimde, sağlıkta, adalette, emniyette yükselen bir Türkiye hedefiyle çalışmalara başladıklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Batı'da ne varsa Diyarbakır'da, Batman'da o olacak dedik. Şu anda eğitimde yavrularımız rahatlıkla okullara gidiyor mu? Gidiyor. Bütün kitapları bulabiliyor mu, akıllı tahtalar okullara asılmaya başlandı mı? Başlandı. Bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar yavrularımıza verilmeye başlandı mı? Şu anda 10 milyon tablet bilgisayarı Türkiye'ye dağıtacağız. Dedik ki tüm Türkiye'de üniversiteler olacak, şu anda üniversitesi olmayan ilimiz var mı? Yok. Biz geldik 76'dıydı üniversite sayısı, şu anda 181 üniversite var. 'Biz Kürtlerin temsilcisiyiz' diyenler, bu üniversiteleri siz mi kurdunuz, bu okulları siz mi yaptınız? Yavrularımıza bu kitapları siz mi verdiniz? Sağlıkta neydi, bundan 12 yıl önce hastanelerin hali ortada değil mi? Sağlıkta bu güzelim eserleri kimler inşa etti? Biz. Artık kuyruklarda bekleme var mı? Yok. İlaçları her eczanede rahatlıkla alabiliyor musunuz? 'Kürtlerin temsilcisiyiz' diyenler mi yaptı bunu? Yok. Öyle bir dertleri de yok."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakkari'de ve Yüksekova'da açılışı yapılacak 150'şer yataklı hastanelerin açılışında vatandaşların terör örgütünce, açılışa katılmamaları yönünde tehdit edildiğini anlatarak, orada bir kadın doktorun yanına gelerek, "Her gün hastaneye gelirken tehdit ediliyoruz" demesi üzerine, doktorlara, öğretmenlere, polislere lojman yapılması talimatını verdiğini, bu lojmanların da çok kısa sürede tamamlandığını anlattı. Erdoğan'ın bu sözleri üzerine meydanda bulunan kadınların "Allah'tan başka kimseden korkmayız" tezahüratları dikkati çekti.

Hakkari'deki hastane açılışını sırasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in tercümanlığıyla hasta bir Kürt kadınla sohbet ettiğini hatırlatan Erdoğan, "Biz böyle dertliyiz. Kürtmüş, Zazaymış şuymuş buymuş yok. Biz, size hizmetkar olmuşuz ta ezelden. Bu mücadeleyi beraber yürütüyoruz. Bu mücadeleyi beraber veremezsek bu terör örgütünün mensupları cirit atmaya devam eder. Niye işsizlik bu bölgede fazla. Çünkü iş adamı buraya gelip yatırım yapamıyor, çekiniyor, korkuyor. Çünkü bunlarda insaf yok. Bunlar okulları, kütüphaneleri yakıyorlar" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından yatırımı tamamlanan hizmet ve eserlerin toplu açılışını kurdele keserek gerçekleştirdi. Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk de eşlik etti.

Büyükşehir belediyesi ziyareti gerçekleşmedi

Bu arada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, açıklanan programında yer alan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı ziyareti gerçekleşmedi.

Toplu açılış törenini yapılacağı meydana açılan yollara Türkçe ve Kürtçe olarak yazılan, "İnşa ettiğin çözümde seninleyiz usta. Sen Amed'e, Amed sana hasta", "Sen bizim canımızsın başkan, garibe dost başkan, seninle huzur bulduk usta" ve "Denge mazluman serok Erdoğan" afişleri dikkati çekti.

(Bitti)

Kaynak: AA / Yerel

Recep Tayyip Erdoğan Diyarbakır Türkiye Yerel Haberler

title