Haberler

Basmane'de Hayat Var

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Basmane ve çevresini daha iyi tanıtmak amacıyla beş gün sürecek dolu dolu bir program hazırladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Basmane ve çevresini daha iyi tanıtmak amacıyla beş gün sürecek dolu dolu bir program hazırladı. Programda sinemadan tiyatroya, panelden sergilere sanatın her dalından etkinlikler kendine yer buldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından hazırlanan 'Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri', 15 - 30 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. Basmane Günleri'ni, 'Kent Gözlemcileri', 'Kent Yaşam Haber Portalı' ve 'Smyrna İzmirliler Derneği' destekliyor.

Tarihi, mimari ve arkeolojik değerlere ev sahipliği yapan Basmane'deki kültür varlıklarının tanıtılması, korunması ve koruma bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen etkinlik kapsamında sergi, panel, tiyatro gibi etkinlikler organize edilecek.

'Basmane Günleri', 15 Ekim Pazartesi günü Mezarlıkbaşı önündeki katlı otopark önünden başlayacak. Konuklar, bando eşliğinde Basmane Garı'na kadar yürüyecek ve oradan açılış konuşmalarının yapılacağı Aya Vukolos Kilisesi'ne geçecek. Yürüyüş boyunca Mezarlıkbaşı ve Basmane Garı arasında bulunan Manisa- Akhisar Oteli, Dönertaş Sebili ve Altınordu Spor Kulübü binasındaki resim ve fotoğraf sergilerinin açılışları yapılacak. Ardından yürüyüş güzergahında bulunan Yıldız Sineması ve 1270 Sokak'taki sergiler açılacak.

Basmane Garı'nda Tayfun Kocaman fotoğraf sergisi "Basmane Evleri", Melih İnanlı fotoğraf sergisi "Basmane Garı'ndan Geçmişe Özlem", Yusuf Tuvi - Birol Üzmez fotoğraf sergisi "Basmane Oteller Sokağı", Metin Çakmak resim sergisi "Basmane'de renkler", Korhan Beşikçi koleksiyonu "Siyah- Beyaz" ve Saadet Erciyas'ın "Ebru sergisi" gezilebilecek.

Yıldız Sineması'nda Zafer Gazi Tunalı fotoğraf sergisi "Basmane- Basmane", Yaşar Ürük fotoğraf sergisi "kuş Gözüyle Basmane", Atilla Özdemir fotoğraf sergisi "Gönül (Cami, Mescit ve Hazireler) gezilebilecek.

Aya Vukolos Kilisesi'nde Prof. Dr. Simber Atay fotoğraf sergisi "Basmane'de bir müze", Bedriye Gülay Beşikçi resim sergisi "Melekler" sergisi açılacak. Ayrıca Manisa Akhisar Oteli'nde Birol Üzmez'in "Aile Evleri", 1270 Sokak'ta Nezaket Tekin- Çağdaş Ülgen- Zülfikar Soylu'nun "Sokağın Yüzü", Altınordu Spor Kulübü'nde Okan Yüksel arşivinden "Altınordu Spor Tarihi", Hanutiye Meydanı Muhtarlık Binası'nda Fergül Yücel'in "Eşyalar sahibini tanır" isimli enstalasyonu, Dönertaş Sebili'nde

ise Doç. Dr. R. Eser Gültekin'in "Eski İzmir çeşmeleri" sergileri gezilebilecek.

16 Ekim Salı 16.00'da Basmane Garı'nda, Nedim Atilla'nın moderatörlüğünde, Prof. Dr. Zuhal Ulusoy, Prof. Dr. Emel Göksu, Oğuz Oyan, Muzaffer Tunçağ ve Hasan Topal'ın katılımıyla

"Kültür varlıklarının korunmasında başarı nasıl sağlanabilir. Kültürel mirasın korunmasında yerel yönetimlerin sorumluluğu" konulu panel gerçekleşecek.

17 Ekim Salı 16.00'da, Basmane Garı'nda, Mihriban Yanık moderatörlüğünde, Doç.Dr. Eser Gültekin, Doç.Dr. Emel Kayın, Erdal İzgi, Tuncay Karaçorlu ve Dr. Ülkümen Rodoplu'nun katılımıyla "Basmane ve çevresinde bulunan tarihsel dokunun korunması. Korumaya yönelik kentsel dönüşüm" konulu panel düzenlenecek.

18 Ekim Perşembe 16.00'da, Basmane Garı'nda, Yaşar Ürük moderatörlüğünde, Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin ve Şükrü Tül'ün katılımıyla "Kent içerisindeki ören yerlerinin önemi" konulu panel gerçekleştirilecek.

19 Ekim Cuma 16.00'da, "Mitolojik dönemden günümüze Basmane, Kadifekale, Agora ve çevresinde bulunan kültür varlıkları" konulu panel var. Basmane Garı'ndaki etkinliğin konuşmacıları Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir (moderatör), İlhan Pınar, Sara Pardo ve Yaşar Ürük.

20 Ekim Cumartesi 11.00'de gezi düzenlenecek. Mezalıkbaşı katlı otopark altındaki Ziraat Bankası'nın önünden başlayacak olan gezi programıyla Basmane ve çevresi katılımcılara tanıtılacak. Gezi programında Latife Hanım'ın doğduğu evden Osmanzade Köşkü'ne ve Tevfikpaşa Konağı'na kadar çok sayıda tarihi mekan gezilerek bilgi verilecek.

22 Ekim Pazartesi 16.00'da, Basmane Garı'nda Efdal Sevinçli yönetiminde Reşat Kutucular, Hasan Tahsin Kocabaş, Sancar Maruflu ve Eren Akçiçek katılımıyla "Kent kimliği ve kentlilik bilinci" konulu panel gerçekleşecek.

23 Ekim Salı saat 14.00'de Basmane Garı'nda, Orhan Beşikçi yönetiminde, Dilek Bebe Jans, Kemal Ustaoğlu, Alaattin Gürpınar, Ayla Altay ve Saadet Erciyas katılımıyla "Semt söyleşileri" gerçekleşecek. Aynı gün saat 16.00'da Sancar Maruflu yönetiminde, Oğuz Oyan, Aykut Yenice, Binali Yılmaz ve Mehmet Gönen'in katılımıyla "Basmane denilince akla otel, lokanta ve eğlence merkezleri gelir" konulu panel düzenlenecek.

29 Ekim Pazartesi saat 18.00'de, Basmane Garı'nda Gürol Tonbul tarafından yönetilen "Aynı tren" isimli tiyatro oyunu sahnelenecek. Oyunda Melike Aslı Sinke, Mehmet Avdan, Bilge Kuzu (Klarnet), Azad Karaer (Darbuka) rol alıyor.

30 Ekim Salı günü, saat 18.00'de Aya Vukolos Kilisesi'nde,

yine Gürol Tonbul tarafından yönetilen "Mektuplar" isimli tiyatro oyunu sahnelenecek. Oyunda, Melike Aslı Sinke, Mehmet Avdan, Ece Baydur (Vokal) ve Özlem Tortop Akkaya (Obua) rol alıyor.

"Basmane günleri" kapsamında her gün devam edecek ilgi çekici etkinlikler İzmirlileri bekleyecek. Bu etkinliklerden birisi de "Yaverler Vagonu". 1908 İngiliz yapımı olan ve bir dönem General Kazım Karabekir'in kullandığı "Yaverler Vagonu", buharlı lokomotifiyle birlikte Basmane Garı'nda ziyarete açılacak. Yine etkinlik süresince -Cumartesi- Pazar hariç- Abdullah Uysal ve İlker Kılıçer'in "Basmane'de zarfsız kuşlar" isimli pandomim gösterileri izlenebilecek. Gösteri, Basmane Garı, Manisa- Akhisar Oteli Avlusu, Anafartalar Caddesi ve Mezarlıkbaşı- Çorakkapı güzergahında sergilenecek.

Tahsin İşbilen yönetimindeki "Basmane belgeseli", Basmane Garı Yolcu Salonu'nda, her gün saat 15.00'de İzmirlilerle buluşturulacak. Ayrıca bir de kitap standı oluşturulacak ve Saadet Erciyas tarafından "ebru" uygulaması yapılacak. "Roman Müzisyenler Orkestrası" da Basmane ve çevresinde çeşitli konserler vererek vatandaşların hoşça vakit geçirmesini sağlayacak.

(HD)

11.10.2012 11: 09: 30

TSI

NNNN - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Altınordu Akhisar Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title