Haberler

Ana Dili Olarak Türkçe'nin Eğitimi ve Öğretimi Çalışma Toplantısı

TDK Başkanı Kaçalin: "Dünyayı takip etmek durumundayız. Dünya nasıl ilerliyor, Finlandiya'da ana dil eğitimi nasıldır?

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, "Dünyayı takip etmek durumundayız. Dünya nasıl ilerliyor, Finlandiya'da ana dil eğitimi nasıldır? Hocalarımızdan bunları bekleyeceğim. Bunlar yoksa böyle bir toplantı artık yapılmayacak demektir" dedi.

Kaçalin, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Ana Dili Olarak Türkçe'nin Eğitimi ve Öğretimi Çalışma Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkçe'nin eğitimi hususunda faaliyet alanının Milli Eğitim Bakanlığını, inceleme ve çalışmanın ise kendilerini ilgilendirdiğini belirtti.

Toplantıya katılan akademisyenlerden çalışmalar yapmalarını talep eden Kaçalin, "Ders kitaplarımız 30 konulu oluyor. Birinci yarıyıl 15, ikinci yarıyıl 15 konu, 8 aylık eğitimle bitiyor. Bu konular içerisinde tanışma, alışveriş, çevremiz, hastalık, hukuk var. Sulh hukuk mahkemesi ne demek? Bizden ders almak isteyene sulh hukuk mahkemesinin Fransızcasını, İngilizcesini, Türkçesini ve ne işe yaradığını anlatmalıyız. Hoca, bunları bilmeli" diye konuştu.

Ders kitaplarının buna göre incelenmesi gerektiğini belirten Kaçalin, bir sonraki toplantıda bu konuda bildiriler istediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"İspanya'da ana dili hocaları nasıl kitaplar yazmış, Laos'ta, Hindiçin'de, Vietnam'da kitaplar nasıldır? Efendim, 'Ben İngilizce bilirim, Londra'ya giderim, İngilizce üzerine kitaplar okurum', bundan sıyrılmamız lazım. 'Benim konum Türkçe, ben sadece Türkçe bilirim', bundan sıyrılmamız lazım. Dünyayı takip etmek durumundayız. Dünya nasıl ilerliyor, Finlandiya'da ana dil eğitimi nasıldır? Hocalarımızdan bunları bekleyeceğim. Bunlar yoksa böyle bir toplantı artık yapılmayacak demektir."

Eksiklerin ve ihtiyaçların araştırılmasını isteyen Kaçalin, "Çocukluğumda yıldırım telgraf, acele telgraf ve telgraf vardı. Şimdi bunlar yok. Bunlar kalktı, yerine ne geldi, SMS mi girdi, e-mail mi girdi, hukukta ne, neyin yerini tuttu? Hep tazeyi takip etmeliyiz. İlk bizden öğrenilmesi lazım" ifadesini kullandı.

Bu tarz bildirilerle 2-3 toplantı yapıldığında güzel sonuçlar elde edileceğine inandığını ve kitaplar oluşturacaklarını dile getiren Kaçalin, "Öğrencilerimiz, neslimiz, Türkiyemiz için hocalarımızla çalışıyoruz. Birbirimizi rencide ederek değil, isteklerimizi ifade ederek iş yapacağız. İnşallah, iyi olacak" dedi.

CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık da böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Ana dili öğrenme konusunun sorunların başında geldiğini savunan Kocacık, "Maalesef gerekli özen gösterilmiyor. İlköğretimden yükseköğretime kadar devamlı Türkçe öğretiyoruz ama televizyonda, gazetelerde günlük konuşmalarda, tonlama, vurgu, telaffuz yanlışı, yabancı kelime kullanma hastalığı var" şeklinde konuştu.

Dil konusunda herkesin sorumluluğu olduğuna dikkati çeken Kocacık, doğru düşünmek için dili iyi öğrenmek gerektiğini kaydetti.

Sorunların temelinde dil, öğrenme ve etkileşimin yattığına işaret eden Kocacık, "Dili doğru öğrenir ve kullanırsanız iyi bir etkileşimle en az düzeyde sorun yaşarsınız" dedi.

Ana Dili Olarak Türkçe'nin Eğitimi ve Öğretimi Çalışma Toplantısı, yarın sona erecek. - Sivas

Kaynak: AA / Yerel

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Finlandiya Yerel Haberler

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Ölümlü yol verme kavgasının görüntüleri ortaya çıktı! Araçtan inip kurşun yağdırıyor

Ölümlü yol verme kavgasının görüntüleri ortaya çıktı! Araçtan inip kurşun yağdırıyor

Şimşek, bakanlığın 15 katlı bina kiraladığı iddiasına ilişkin konuştu: Kiralanan bina eskiden

Şimşek, bakanlığın 15 katlı bina kiraladığı iddiasına ilişkin konuştu: Kiralanan bina eskiden

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title