Haberler

"Adıyaman Musikisi " Projesi Onaylandı

Güncelleme:

Abuzer Akbıyık ile Salih Turhan tarafından hazırlanan Adıyaman Musikisi projesi, Kültür Bakanlığı tarafından onaylandı.

Adıyaman musikisi, belirli bir yerde toplanmasını sağlayan projeyle birlikte ölümsüzleşecek.

Araştırmacı-Yazar Abuzer Akbıyık ve Ses Sanatçısı Salih Turhan proje ile alakalı Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan'ı ziyaret ederek bilgi verdiler.

Başkan Büyükaslan, bu proje kapsamında Adıyaman folklorunun öneminin artık tarihteki yerini alacağını belirterek, Halk müziği, toplumun içinden gelen, insandan insana aktarılarak yaşayan, sürekliliği bulunan, yüzyıllar boyunca toplumların kendi öz kültürleri ile bezenen, halk tarafından genel kabul gören, yaşayan bir müzik türü olduğunu söyledi.

Yaklaşık 30 yıldan beri folklor üzerine ve halk müziği üzerine araştırmalar ve derlemeler yaptığını belirten Folklor Araştırmacısı Abuzer Akbıyık ise şunları dile getirdi:

"Ulusal ve yerel medyada yayınlarım oldu. Şanlıurfa'nın çok meşhur üstatlarıyla çalışmalar yaptım. Bu çalışmalar kapsamında Adıyaman ile ilgili bir çalışmanın da olmasını istedik. Salih Turhan hocamız ile birlikte Adıyaman ile ilgili olmak üzere, Adıyaman türküleri ve oyun havalarıyla ilgili Adıyaman Belediyesi adına bir proje hazırladık. Proje, Belediye Başkanımız Sayın Necip Büyükaslan'ın katkılarıyla ve Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Sayın Abdurrahman Çelik'in desteğiyle bakanlıktan geçti. Şimdi bu projemizin uygulama çalışmasını yapmak üzere Adıyaman'da bulunuyoruz."

Kültür Bakanlığı Ses Sanatçısı Müzik Yazarı Salih Turhan da, Adıyaman'ı ve folklorunu yakından tanıdığını belirterek, şunları kaydetti:

"Halk Müziği ile ilgili Türkiye'nin 35 ilinin il külliyatını hazırladım. 2010-2011 eğitim öğretim sezonunda Adıyaman Belediyesi'nin davetlisi olarak Adıyaman'a geldim. Adıyaman Belediye Konservatuvarı'nın kurucu müdürü oldum ve Ankara'dan ayda iki defa gelerek konservatuvar çalışmalarına katıldım. Bu sanat birimini kurarak Adıyaman Belediyesi'nin kültüre verdiği öneme ortak oldum. Her şehrin bir mimari ve tarihi kimliği olduğu gibi, birde kültürel kimliği var. Musiki kültürel kimliği belirlemede çok önem arz etmektedir. Bu anlamda, TRT repertuvarını incelediğimiz zaman Adıyaman ilini 15 türkü temsil etmekte olduğunu görmekteyiz."

Kaynak: AA / Yerel

Kültür Bakanlığı Abuzer Akbıyık Salih Turhan Adıyaman Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title