Haberler

Sağlıklı yaş almak için öneriler

Necdet Döner

Necdet Döner

Fizyoterapist
17.06.2022 09:27

Yaşın ilerlemesi ile vücudumuz hem fiziksel hem de fizyolojik olarak bazı değişimlere uğrar. Bunlara örnek verecek olursak yağ oranındaki artışla birlikte toplam vücut (kas ve kemik) ağırlığındaki azalma postürümüzde bozulma kas liflerinin sayısı ve büyüklüğü giderek azalır, bu da iskelet kası kütlesinde ve gücünde azalmaya yol açar.

Türkiyede egzersiz yapan kişilerin sayısı çok az

Yaşam biçiminden kaynaklı farklılıklar (kilo alma–verme) 30 yaşından sonra kemik mineral içeriği azalmasına bağlı kemik erimesi ve kemik kuvvetinde azalma eklemlerde bulunan kıkırdak yapısı incelir; kıkırdağın yapısında bulunan bazı maddeler esnekliğini kaybeder, sertleşir ve daha katı, kırılgan bir hal alır. Bağlar ve tendonlar yırtılmaya yatkın hale gelir, oluşan yırtıklar veya deforme olan dokular da zor iyileşir. Omurgadaki disklerin sıvı içeriği azalır, beslenmesi bozulur, aşınmalar oluşur diskler omuriliğe bası yapabilir.Yukarıda saydığımız problemleri yaşamamak ya da en aza indirgemek için sizlere harika önerilerde bulunacağım. Gelin hep birlikle önerileri inceleyelim.

Öncelikli olarak yapacağımız ve benim için en önemli olan öneri hemde en ucuz yöntem egzersizdir. Sabahları kalktığımızda nasıl elimizi yüzümüzü yıkıyorsak egzersizi rutin olarak hayatımızın bir parçası haline getirmemiz gerekir. Egzersiz öncesi ısınma sonrasında soğuma hareketlerini unutmayalım. Egzersizleri yaparken nefes kontrolünü sağlayın. Nefesinizi tutmamaya çalışın. Yavaş ve derin olarak nefesinizi alın yavaş yavaş verin. Nefes çalışmaları hakkında detaylı bilgi için nefes terapisi adlı yazımı incelemenizi tavsiye ederim. Çok tekrarlı ve gün aşırı ,vücudu yoran egzersizlerden kaçının. Kendini güvende hissettiğiniz yerde egzersizi gerçekleştirin. Egzersizlere başlamadan önce fizyoterapistinize danışın. Germe egzersizleri, kas esnekliğini sağlamakta gereklidir. Ağrı ve inflamasyonu azaltmak için egzersiz ve esneme hareketleri önemlidir. Zayıf olan kas gruplarına yönelik kuvvetlendirme egzersizleri yapabilirsiniz. Aerobik egzersizler sağlığı geliştirip hastalık riskini en aza indirmek için mutlaka uygulanmalıdır. Aerobik egzersizlerle birlikte maksimum oksijen tüketimiyle birlikte kan basıncını düşürürüz. Aerobik egzersizler derken; yürüme (en çok tercih edilen) , yüzme , bisiklet, pilates, tai chi gibi egzersizlerdir.

Ayrıca motivasyonu arttırmak için grup halinde egzersizler de önerebiliriz. Özellikle grup halinde yapılan pilatesler oldukça keyifli egzersizler arasında yer almaktadır.

title