Haberler

Güzel bir hayat nelerden oluşur?

Mert Çuhadaroğlu

Mert Çuhadaroğlu

Yazar
28.07.2021 11:36

Güzel bir hayat yaşamak için neler yapabiliriz? Elbette güzellik kavramı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Benim çok sevdiğim tanımlardan bir tanesini geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım hatırlattı. Gerçi Amerikalı düşünür ve yazar RW Emerson başarıyı tarif etmiş ama ben bunu aynı zamanda güzel bir hayatın tanımı olarak düşündüm.

Bakın Ralph Waldo Emerson'un tanımına; "başarı, çok ve sık gülmek; çocukların sevgisini ve akıllı insanların saygısını kazanmak, içtenlikli eleştirilerin kıymetini anlamak ve kötü arkadaşların yoldan çıkarma girişimlerine dayanabilmek, güzeli anlamak, başkalarında en iyiyi bulmak, sağlıklı bir çocukla, güzel bir bahçe ya da saygın bir sosyal durumla biraz daha iyi bir dünya bırakabilmek, hatta bir tek kişi bile olsa, birilerinin siz yaşadığınız için daha rahat nefes aldığını bilmektir."

Bundan yüz yıl önce yapılmış bir tanım belki ama hala geçerliliğini büyük ölçüde koruduğunu düşünüyorum.

Bu tanımdan yola çıkarak güzel bir hayatı oluşturmak için hayatımızın günlük akışı içinde neler yapabiliriz ona bakmak iyi olabilir.

Gülmek ve güldürmek ile başlayabiliriz, en azından gülümsemek ve bir gülümsemenin nedeni olabilmek. Çocuklarla zaman geçirmek, oyun oynamak, belki de sadece başlarını okşamak. Kendimize saygı duyacağımız bir yaşam kurmak, vicdan sahibi olabilmek, yapıcı eleştiriden ders alıp bazı konularda değişmek.

Güzeli aramak, güzeli takdir etmek, güzel olan için emek vermek. Başkalarında öncelikli olarak iyi olanı görmeye çalışmak. Çalışarak ve üreterek bu dünyaya bir katkıda bulunmak, mümkün olursa her gün bir kişiye bir konuda küçük de olsa bir yardımda bulunmak. Belki birisine ağır gelen bir alışveriş poşetini taşımak, belki de sesimizi duymaktan memnun olacak birilerini aramak.

Kısacası yaşamın içindeki güzellikleri aramak ve çoğalmasına katkıda bulunmak diyebiliriz belki de.

title