Haberler

Kira artış oranı nasıl hesaplanır

Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Ekonomist - Gazeteci
23.09.2021 04:05

Kiracı ve ev sahiplerinin anlaşmazlık yaşadığı durumlardan bir tanesi de kira artışının nasıl yapılacağı konusudur.

Kira artışlarının nasıl yapılacağı konusunda birçok kiracı ve ev sahibinin yetersiz bilgi ile hareket ettiği görülmektedir.

Aslında yasalar çerçevesinde kira sözleşmelerinde artış oranın nasıl hesaplanacağı ve arttırılacağı belirlenmiştir.

18 Ocak 2019 tarihinde resmi gazetede yayımlanan kanun değişikliği ile kira sözleşmesi yenilemesinde en fazla yapılabilecek zam oranı "TÜFE 12 aylık ortalama" olarak değiştirildi.

Bu kanun değişikliğinin anlamı şu ; Kira artış oranı ev sahibi ve kiracının anlaşmasına göre (TÜFE 12 aylık ortalamayı geçmemek şartı ile) belirlenir. Ev sahibi kira sözleşmesi yenilenmesi durumunda sözleşme yapılacağı tarihte geçerli olan TÜFE 12 Aylık ortalamasının üzerinde bir zam oranı ile sözleşmenin yenilenmesini talep edemez.

Peki Nedir Bu TÜFE 12 Aylık Ortalama

Türkiye İstatistik Kurumu, her ay düzenli olarak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisini yayınlamaktadır. Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır. Türkiye İstatistik Kurumu sayfasından her ayın ilk haftası bu veriyi kontrol edebilirsiniz.

Sözleşmenin Yapılacağı Tarihteki Artış Oranı Nasıl Tespit Edilir

En önemli olan konu bu, sözleşme yapılacağı tarihteki oranı nasıl bulacağız.

Çok basit, hemen konuyu bir örnek ile açıklayalım.

Kira artış oranı nasıl hesaplanır

Kira Sözleşmesinin yenileceği tarih Eylül / 2021 ise bir önceki ay olan Ağustos / 2021 tarihinde açıklanan TÜFE 12 aylık ortalaması Türkiye İstatistik Kurumu'nun yayınladığı Tüketici Fiyat Endeksi içerisinde bulunmaktadır. Bu oran baz alınmalıdır.

Örnek : Eylül / 2021 tarihinde kira sözleşmesi yapılacağı zaman Ağustos / 2021 tarihinde açıklanan On İki Aylık Ortalamalara Göre Değişim Oranı Olan%15,78 ' rakamını baz almanız gerekmektedir. Bu oran Ev sahibinin yapabileceği en yüksek artış oranıdır. Eğer , Ekim / 2021 tarihinde sözleşme yenilecek olursa aynı yukarıdaki örnekte olduğu gibi bir önceki ay olan Eylül / 2021 tarihindeki On İki Aylık Ortalamalara Göre Değişim Oran'ının baz alınması gerekmektedir.

title