Haberler

Van'daki Kck Davası

Van İl Genel Meclisi Başkanı Varlı'nın da arasında bulunduğu 7 sanık tahliye edildi

Van 6. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK davasında, Van İl Genel Meclisi Başkanı Semira Varlı'nın da arasında bulunduğu 7 sanığın tahliyesini kararlaştırdı.

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik operasyonun ardından "PKK/KCK Terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla tutuklanan Van İl Genel Meclisi Başkanı Semira Varlı, Çelebibağı Belediye Başkanı Veysel Keser ve bazı BDP yöneticilerinin yargılandığı davanın birinci duruşmasının altıncı oturumu, Van 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Tutuklu sanıkların adliyeye getirildiği sırada adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı.

Duruşma yaklaşık 12 saat sürdü. İfadelerin alınmasının ardından söz alan sanık avukatlarından Cüneyt Caniş, iddianamede, siyasi parti çalışmalarının illegal olarak değerlendirildiğini, çalışmaların yapıldığı kurumların da yasa dışı kurumlar olarak nitelendirildiğini söyledi.

Yapılan çalışmaların tamamen demokratik ve meşru taleplerin dile getirildiği eylemler olduğunu savunan Caniş, DTK ve BDP'nin de yasal olarak faaliyet yürüten kurumlar olduğunu, Kürtlerin hiçbir zaman örgütlenmeden vazgeçmediklerini belirtti.

Sanıkların genel merkez talimatları doğrultusunda hareket ettiklerini dile getiren Caniş, "Bu nedenle bir siyasi partinin çalışmaları yargılama konusudur. Bu nedenle mahkemenin görevsizlik kararı vererek, dosyanın Anayasa Mahkemesine gönderilmesini ve tüm sanıkların tahliyesini talep ediyorum" dedi.

Ardından söz alan Van Barosu Başkanı Murat Timur da müvekkillerin 11 aydır tutuklu bulunduklarını, mağduriyet yaşadıklarını ve tahliye edilmeleri gerektiğini açıkladı.

Mahkemenin yaşanan barış sürecine katkı sunması gerektiğini söyleyen Timur, sanıkların değil siyasi partinin çalışmalarının suç unsuru olarak gösterildiğini kaydetti.

Duruşmada söz alan diğer sanık avukatları da müvekkillerinin siyasi parti çalışanı olduğunu, bu amaçla çalışma yürüttüklerini belirterek, tümünün tahliye edilmesini talep etti.

Tüm avukatların savunmasını alan mahkeme heyeti verdiği 1 saatlik aradan sonra, Semira Varlı'nın da arasında bulunduğu 7 sanığın tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine, 8 sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Van İl Genel Meclisi Başkanı Semira Varlı ile Çelebibağı Belediye Başkanı Veysel Keser'in de aralarında bulunduğu 16 sanık hakkında, "PKK/KCK terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmış, sanıklardan biri daha önce tahliye edilmişti. - Van

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title