Haberler

UNRWA Genel Komiseri Krenpol: Filistinliler Varoluş Krizi Yaşıyor

Güncelleme:

UNRWA Genel Komiseri Pierre Krenpol, Filistinli mültecilerin Ortadoğu'daki çatışmalar nedeniyle varoluş krizi yaşadıklarını söyledi.

BİRLEŞMİŞ  Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Pierre Krenpol, Filistinli mültecilerin Ortadoğu'daki çatışmalar nedeniyle varoluş krizi yaşadıklarını söyledi.

Krenpol, BM Genel Kurulu'nun 4. Komitesi'nde düzenlenen toplantıdaki konuşmasında, Filistinli mültecilerin sorunlarına ve çözüm umutlarına ilişkin görüşlerini paylaştı.

"Filistinli mülteciler bugün kendilerini her zamankinden daha fazla terk edilmiş hissediyor" diye konuşan Krenpol, Ortadoğu'daki çatışmaların Filistinli mültecilerin izolasyon ve çilesini artırdığını vurguladı.

Mültecilerin bugüne kadar bir çok haksızlık ve ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Krenpol, "Filistinli mülteciler Ortadoğu'daki şartlar nedeniyle yeni bir varoluş krizi yaşıyor" diye konuştu.

Dünya genelinde 60 milyon yerlerinden edilmiş kişi bulunduğunu ve evlerinden ayrı kalma ortalama süresinin 17 yıl olduğunu anlatan Krenpol, İsrail- Filistin sorununun 67. yılında, Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki İsrail işgalinin ise 49. yılında olduğunu dile getirdi. Filistinli mültecilerin nesillerdir tarihi bir haksızlıkla yüz yüze yaşadığını vurgulayan Krenpol, "Maalesef siyasi çözüm hiç bu kadar uzak görünmemişti" dedi.

"İşgal bitene kadar Filistinlilerin çilesi sürecek"

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik de toplantıda yaptığı konuşmada, İsrail'in "sonu gelmez baskıları ve yasa dışı eylemlerinin" hesapsız ve kontrolsüz bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Bölgedeki yıkıcı ve karmaşık gelişmelerin Filistinli mültecilerin sorunlarını daha da ağırlaştırdığını vurgulayan Çevik, "Özellikle Suriye'deki krizin bölgeye ve ötesine yaptığı etki Filistinli mültecilerin kırılganlığını ve trajedisini artırdı" dedi.

"Modern zamanların en uzun işgali bitinceye kadar Filistinli mültecilerin çilesi sürecek" diye konuşan Çevik, bölgedeki son gelişmelerin İsrail- Filistin sorununa iki devlet temelinde çözüm bulunmasının ne kadar acil olduğunu gösterdiğini belirtti.

Çevik, Türkiye'nin uluslararası ortakları ile birlikte Filistin halkının barış, refah ve saygınlık içinde yaşama çabalarına destek vermeyi sürdüreceğini ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Halit Çevik Filistin Türkiye İsrail Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title