Haberler

Tüzmen'e Gürcistan'dan 'Altınpost' Madalyası

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Gürcistan'da, Dış Ticaret'ten Sorumlu Devlet Bakanı Olarak Görev Yaptığı Süre İçindeki En Anlamlı Hediyesini Aldı.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Gürcistan’da, Dış Ticaret’ten Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptığı süre içindeki en anlamlı hediyesini aldı.

Gürcistan için manevi önemi olan ve ülkenin en büyük "şeref ödülü" kabul edilen "Altınpost" madalyasını Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili’nin elinden alan Tüzmen’in, Gürcü lidere teşekkür ederken oldukça duygulandığı ve sesinin titrediği görüldü.

Çarmıklı ile maça

Kürşad Tüzmen, "Türkiye’nin ihracatını artırmak, Türk işadamlarının sorunlarını çözmek için onlarca ülkeye gittik, bu ülkelerden sadece Moğolistan ve Moldova’da iki madalya almıştım. Fakat böylesine, bir ülkenin en değerli madalyası olan şeref madalyasını ilk kez alıyorum" dedi. Gürcistan ile Türkiye arasındaki ticaretin son 5-6 yılda katlanarak artarak 2008’de 1.5 milyar dolara kadar çıkması ve Bakan Tüzmen’in bu ticaret artışındaki büyük payı nedeniyle harekete geçen Saakaşvili, Tüzmen ile birlikte, ülkede yatırım yapan Türk işadamı Nurettin Çarmıklı’ya son dakika jesti yaptı. Nurol Holding’in patronu Nurettin Çarmıklı, Gürcistan’a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti olan Batum’da Hilton Oteli yapıyor.

Zaten şövalyeydim

Saakaşvili, "İki ülke ilişkilerinin gelişmesinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Tüzmen başta olmak üzere Türk hükümetinin büyük katkısı oldu. İki ülke arasında vize uygulaması kaldırıldı, Batum Havaalanı ortak kullanıma açıldı, Baku-Tiflis-Ceyhan enerji hattı, Kars-Tiflis Demiryolu projeleri uygulanıyor. Sarp-Sarpi sınır kapıları da ortak kullanılacak" dedi. "Altınpost"u dönüş yolculuğunda uçaktaki ihracat heyetine gösteren Tüzmen "Zaten şövalye idim, şimdi daha büyük bir onur veren bu madalyayı aldım" sözleriyle gururunu paylaştı.

Saakaşvili: Batum Antalya gibi olacak

GÜRCİSTAN Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili, Batum’daki otel inşaatını krize rağmen bitirmek üzere olan Nurol’un patronu Nurettin Çarmıklı ile Gürcistan’da maçlara gidecek kadar yakın olduğunu söyledi. Saakaşvili, şöyle konuştu: "Sayın Çarmıklı’nın Batum’da yaptığı Hilton Otel, Karadeniz sahilinin en büyük oteli olacak. Romanya ve Rusya sahillerinde bile böyle bir otel yok. Bu otel, bu şehir için bir çelenk oldu. Bir çok yerde inşaatlar kriz nedeniyle durdu, Batum’da durmadı, durmayacak. Batum’un 130 bin olan nüfusu, yakında 250 bine ulaşacak. Antalya nasıl bir şehirse, Batum da turizm açısından öyle olacak."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title