Haberler

"Türsab Iv. Kültür Turizmi Sempozyumu ve Gap Kültür Buluşması"

Şanlıurfa Belediyesi ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (Türsab) İşbirliği ile Düzenlenen 'Türsab Iv. Kültür Turizmi Sempozyumu ve Gap Kültür Buluşması' Şanlıurfa'da Yapıldı.

Şanlıurfa Belediyesi ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) işbirliği ile düzenlenen 'TÜRSAB IV. Kültür Turizmi Sempozyumu ve GAP Kültür Buluşması' Şanlıurfa'da yapıldı.

Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Abdülmüttalip Akdemir, Adıyaman Valisi Halil Işık, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, TÜRSAB Kültür Turizmi Komitesi Başkanı ve Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Başkanı Faruk Pekin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar, Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı M. Fevzi Yücetepe ve Habib Arslan, TÜRSAB Başkan Danışmanı Prof. Dr. Refik DURU, TÜRSAB GAP Bölgesel Yürütme Kurulu Üyesi Cem Göncü, ekonomist Mustafa Sönmez, Reklamcılar Derneği Genel Müdürü Ayşegül Molu, gazeteci-yazar Azer Bortaçina, ulusal ve yerel medya çalışanları ve çok sayıda turizmci katıldı. Toplantının ilk bölümünde konuklara Harran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu tarafından Şanlıurfa'yı tanıtan bir brifing verildi.

Toplantının açılış konuşmasına yapan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki turistik değerlerin ülke turizmine büyük katkı sağlayacağı inancında olduğunu kaydetti. Ulusoy, 12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Şanlıurfa'da 4. Kültür ve Turizm Sempozyumu'nun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, "TÜRSAB'ın üyeleri olarak, 12 bin yıllık tarihi geçmişi, hanları, konakları, köprüleri, ören yerleri ile tarihe ışık tutan medeniyetler beşiği, inanç turizminin merkezi, Şanlıurfa'ya olan borcumuzu ödemek için buradayız. Burada bize gösterilen misafirperverliğe ise ayrıca teşekkür ediyorum. Şanlıurfa tarihi değerleri, potansiyeli oldukça zengin olan bir şehir. Ancak ülke olarak bu değerlere gereken önemi maalesef verememişiz. Biz TÜRSAB olarak bu desteği vermek için, yatırımcıların dikkatini Şanlıurfa'ya çekebilmek için bu organizasyonu düzenledik. Bilindiği üzere, birliğimiz bünyesinde faaliyet göstermekte olan TÜRSAB Kültür Turizmi Komitesi, genel olarak ülkemizin kültür turizmine yeni açılımlar getirmek, özel olarak da gerçekleştirildiği bölgenin bu alandaki konu ve sorunlarını görüşmek amacıyla düzenlenmekte olan TÜRSAB Kültür Turizmi sempozyumlarımız sırasıyla İstanbul, Kapadokya ve Kuşadası'nda gerçekleştirildi. İşte bu bağlamda bu kez 4.'sü düzenlenen bu sempozyumu böylesine tarih kokan bir yerde ve mekanda düzenlemenin mutluğunu yaşıyorum. Peygamberler Şehri Şanlıurfa'da gördüğümüz tüm tarihi varlıklar, hiçbir yerde, eşine rastlanabilecek değerlere benzemiyor. Kısacası Şanlıurfa Dünya'nın hiçbir yerinde yoktur. Tekrar bizleri bu kentte ağırlayan Şanlıurfa Belediyesi'ne ve Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya, ekibine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise, 4 yıllık hizmet süresi boyunca Şanlıurfa'da tarihle özdeşmiş eski Urfa mahallerinde ve diğer tarihi mekanlarda iyileştirme çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirtti. Fakıbaba, tarihi mekanların tanıtılması yönünde önemli çalışmalara imza attıklarını ifade ederek, "Göreve geldiğimiz günden bu yana belediyecilik hizmetleri konusunda Şanlıurfa'da çok önemli hizmetlere imza attığımıza inanıyorum. Ancak dünyanın en eski yerleşim yeri olan Şanlıurfa'ya bu hizmetlerin yanı sıra turizm alanında önemli yatırımların yapılmasına ihtiyaç duyuyorum. Her fırsatta konuşmalarımda dile getiriyorum. Kentimizin sahip olduğu turistik değerler ülke gündeminde yeterince tanıtılamıyor. Geçmişini merak eden, atalarını gezen her kim varsa, Şanlıurfa'ya geldiği takdirde onların yaşantıları hakkında bilgi sahibi olmaları bana göre mümkündür. Atalarının hangi evrelerden geçtiğini merak eden kişi sorusuna Şanlıurfa'da mutlaka yanıt bulacaktır. Bugün Şanlıurfa'nın sahip olduğu tarihi ve turistik değerler, bir Çin'in, bir Japonya'nın elinde olmuş olsaydı görün bakın nasıl bir tanıtım atağına geçerlerdi. Ancak biz Şanlıurfa'nın hala tanıtımı noktasında istenilen başarıyı elde etmiş değiliz. Yinede bizleri mutlu eden tek şey, bu tür toplantıların Şanlıurfa'da düzenlenmesi ve siz değerli katılımcıların bu değerleri yerinde görme imkanını yakalamış olmanızdır. Katılımlarınızdan dolayı sizlere minnettarlığımı sunuyorum" şeklinde konuştu.

Düzenlenen sempozyumda, katılımcılar kültür turizmi nedir, kültür turizminin kapsamı, kültür ve inanç turizminin yeri ve önemi, kültür mirasının korunmasında bilinç yükseltme ve eğitim, inanç turizmi bakımından güneydoğu Anadolu bölgesinde yeni paylaşımlar, Türkiye'de kültür turizminin dünü ve bugünü, kültür turizminin bölgesel kalkınmadaki rolü, dünya turizm rekabeti içinde Türkiye turizminde rakamlar neler söylüyor, kültür turizmi, dünyada ve Türkiye'de ne kadar pay alıyor, turizm pazarlama yöntemlerinde hedef ve odaklar, dünyadaki son trendler, Türkiye'de kültür turizmi markası yaratılabilir mi, komşu ülke ortaklıkları ve işbirliği imkanları ve Türkiye'de ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kültür turizminin geleceği gibi önemli sorulara yanıt aradılar.

Sempozyum sonrasında konuklara Şanlıurfa Belediyesi'nin turizm rehberleri tarafından tanıtım turu düzenlendi. Konuklara, Halepli Bahçe, Balıklı Göl ve tarihi çarşılar gezdirildi.

(MY-HE-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title