Haberler

"Türkiye Rekabet Gücü Açısından İlerleme Sağlıyor"

Güncelleme:

Rekabet Kurumu Başkanı, Türkiye'nin rekabet gücü açısından ilerleme sağladığını ancak insani gelişmişlik endeksinde durumun o kadar da iyi olmadığını söyledi.

Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, Türkiye'nin rekabet gücü açısından ilerleme sağladığını ancak insani gelişmişlik endeksinde durumun o kadar da iyi olmadığını belirterek, "Gideceğimiz daha çok yol var. Rekabetçi düzenin düzgün oluşturulması bu yolu çok daha kolaylaştırır ve kısaltır" dedi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi'nin haftalık toplantılarının konuğu olan Kaldırımcı, burada yaptığı konuşmada, rekabet hukukunun tüm dünyanın gündeminde olan ve geniş kesimleri ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi. Hali hazırda 120'nin üzerinde ülkenin rekabet kanunu bulunduğunu belirten Kaldırımcı, rekabet olgusunun dünyayı düzleştirdiğini, aradaki engelleri kaldırdığını ifade etti.

Tüm dünyadaki şirketlerin birbirleriyle iş yapmaya başladığını vurgulayan Kaldırımcı, ülkelerin, şirketlerin rekabet olgusunu görmezden gelemeyeceğini kaydetti. Kaldırımcı, rekabetin kuralı olmadığında, haksız, hukuksuz durumların ortaya çıktığını, firmaların, bireylerin zarar gördüğünün altını çizdi.

Türkiye'nin ekonomik göstergelerinin iyi seviyelere geldiğini, verimliliğin arttığını belirten Kaldırımcı, buna karşılık rekabet gücü açısından gidilecek daha çok yol olduğunu ifade etti.

Kaldırımcı, Türkiye'nin rekabet gücü açısından 2010 yılında dünyada 59. sırada yer alırken, geçen yıl 43. sıraya çıktığını hatırlatarak, "Türkiye rekabet gücü açısından ilerleme kat ediyor. Buna karşılık insani gelişmişlik endeksinde durumumuz o kadar da iyi değil, 92. sıradayız. Dolayısıyla gideceğimiz daha çok yol var. Rekabetçi düzenin düzgün oluşturulması bu yolu çok daha kolaylaştırır ve kısaltır" dedi.

-"Haksız rekabet konusunda çok şikayet alıyoruz"-

Rekabet Kurumu olarak, Türkiye'de düzgün, kurallara uygun bir rekabet ortamının oluşması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kaldırımcı, kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kaldırımcı, haksız rekabet konusunda çok fazla şikayet aldıklarını ancak mevzuatlarında yeri olmadığı için bunların yüzde 90'ına bakamadıklarını anlatarak, haksız rekabet ile ilgili konulara mahkemelerin baktığını söyledi. Tüketicinin korunması gibi bir işlevleri de bulunmadığını anlatan Kaldırımcı, toplumda bu konuların Rekabet Kurumu'nun görev alanı olduğu gibi bir algı bulunduğunu, bu konuların Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, BDDK, EPDK ve benzer üst kurulların görev alanına girdiğini söyledi.

TÜGİAD üyelerinin sorularını da yanıtlayan Kaldırımcı, otomotiv sektöründe blok muafiyete yönelik çalışma yürüttüklerini bildirdi. Rekabetçi anlayışa aykırı düşen kamusal düzenlemeler ilişkin bir çalışma da yürüttüklerini belirten Kaldırımcı, bu çalışmanını sonuçlarını da 2013'ün başında kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.

Kurumun internet sayfasında, şirketlerin rekabet hukukuna uyumuna ilişkin bir program bulunduğunu kaydeden Kaldırmcı, bireylerin ve şirketlerin uyum için bu programdan faydalanabileceklerini söyledi.

TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Barış Aydın da Türkiye'de ekonominin sağlıklı ilerlemesi, haksızlıkların önüne geçilmesi konusunda Rekabet Kurumu'nun büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Kurumun, rekabet kurallarının doğru işlemesi, sistemli çalışması için yoğun çaba sarf ettiğini ifade eden Aydın, kurallara uygun bir rekabet ortamının oluşması için iş çevrelerine de önemli görevler düştüğünü kaydetti.

Muhabir: Tamer Toğanaş

Yayıncı: Tarkan Demir - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi

Barış Aydın Türkiye Ekonomi Haberler

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Bakmadan Geçme

Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Barcelona Real Sociedad maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Barcelona R.Sociedad maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Barcelona Real Sociedad maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona R.Sociedad maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Aston Villa Liverpool maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! A.Villa Liverpool maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Barcelona Real Sociedad maçı CANLI izle! 13 Mayıs Barcelona R.Sociedad maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Aston Villa Liverpool maçı CANLI izle! 13 Mayıs A.Villa Liverpool maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Burcu Biricik hamile mi, bebeğinin cinsiyeti ne? Galatasaray Fenerbahçe maç biletleri ne zaman satışa çıkacak, biletler bitti mi? Jose Mourinho Fenerbahçe teknik direktörü mü olacak? Engelliler haftası sözleri ve mesajları! 10-16 Mayıs engelliler haftası mesajları! Engelliler haftası ne zaman, bu hafta mı? Soma davası nedir? Soma'da ne oldu, maden kazasında kaç kişi hayatını kaybetti? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 13 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Mahmut Uslu kimdir? Mahmut Uslu zengin mi, serveti ne kadar?
Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title