Haberler

Türkiye'de Süt Tüketimi Düşük

Setbir Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'deki Süt Tüketiminin Çağdaş Ülkelerin Çok Gerisinde Olduğunu Belirterek, Türkiye'de Avrupa'nın Dörtte Biri Kadar Süt İçildiğini Kaydetti.

SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’deki süt tüketiminin çağdaş ülkelerin çok gerisinde olduğunu belirterek, Türkiye’de Avrupa’nın dörtte biri kadar süt içildiğini kaydetti.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, genç nüfusun yüksek olduğu Türkiye’de hala süt tüketiminin yeterli düzeyde olmadığını ifade ederek, Türkiye’de Avustralya’da içilenin beşte biri, Avrupa Birliği’dekinin de neredeyse dörtte biri kadar süt içildiğini kaydetti.

Uluslararası Sütçülük Federasyonu tarafından 1956 yılında ilan edilen “Dünya Süt Günü” dolayısıyla açıklama yapan Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin çocuk ve genç nüfusunun büyüklüğü ile önde gelen ülkelerden biri olduğuna dikkat çekerek, süt tüketiminin yeterli düzeyde olmadığını kaydetti. Bahçıvan, sütü daha fazla üreten ve tüketen bir toplum olmanın bir devlet politikası olması gerektiğini belirterek, günde bir bardak süt içen bir çocuğun, protein ihtiyacının yüzde 35’ini, kalsiyum ihtiyacının yüzde 52’sini, B12 vitamini ihtiyacının yüzde 98’ini karşıladığını ifade etti. Türkiye’nin istenen düzeyde tüketime sahip olmadığını vurgulayan Bahçıvan, kişi başına yıllık içme sütü AB’de 74.5 kg, ABD’de 92.1 kg, Avustralya’da 100.3 kg, Brezilya’ da 70.8 kg iken Türkiye’de ise bu miktarın sadece 21 kg olduğuna dikkat çekti. Bahçıvan, “Neredeyse, Avustralya’nın beşte biri, Avrupa Birliği ülkelerinin de dörtte biri kadar içme sütü tüketebiliyoruz. Tüketimin artırılması bir devlet politikası haline getirilirse, bunun hem tarıma ve tarım kesimine, hem de nesillere sağlayacağı zenginlik artacaktır” dedi.

“SÜTTE KALİTE VE HİJYEN ARTIRILMALI”

Bu tabloyu değiştirmek amacıyla özellikle son yıllarda önemli çalışmalar yapıldığını ifade eden Erdal Bahçıvan, öncelikle kaliteli ve AB hijyen şartlarına uygun süt üretiminin arttırılması gerektiğini dile getirdi. Bahçıvan, hayvancılık sektöründe yem bitkisi üretiminden, kaliteli sütün primle özendirilmesine, çiftlik yatırımlarının teşvikinden hayvan hastalıkları ile mücadeleye kadar çok geniş kapsamda teşvik politikaları geliştirilerek uygulamaya konulduğunu vurguladı. Kaliteli süt üretimini arttırma politikasına paralel olarak süt ve süt ürünleri tüketiminin de özendirilmesi gerektiğine işaret eden Bahçıvan, “Böylesine önemli bir besin kaynağının özellikle çocuklarımız tarafından yeterli tüketilmesini sağlamayı, süt içme alışkanlığını küçük yaştan benimsetmeyi amaçlayan politikalar üzerinde yoğun çalışmalar gerçekleştirilmelidir. Amaç, 2013 yılı itibariyle süt üretimimizi kayıtlı ve AB standartlarında olmak üzere, mevcut üretim olan 11 milyon tonun iki misline yani 23 milyon tona çıkartmaktır” diye konuştu.

Erdal Bahçıvan, süt tüketiminin arttırılmasını sağlamak amacıyla bu yılki Dünya Süt Günü kutlamaları çerçevesinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile SETBİR’in işbirliğinde 27 Mayıs Pazar günü Ankara’da “Süt Pikniği” düzenleneceği bildirildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title