Haberler

Türkiye'de Hukuk Alanında Gelişmeler

Güncelleme:

Emekli Hakim ve Avukat Battal Özer, Türkiye'de yargı ve yargıç bağımsızlığının varlığının savunulmasının mümkün olmadığını öne sürdü.

Emekli hakim ve avukat Battal Özer, Türkiye'de yargı ve yargıç bağımsızlığının varlığının savunulmasının mümkün olmadığını öne sürerek, yargıç ve savcıların da 'gelecek kaygısı' ile hareket ettiğini vurguladı.

Adana Lions Kulübü tarafından Seyhan Oteli'nde düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak katılan Emekli Hakim ve Battal Özer,

Türkiye'de hukuk alanında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Mesleki birikim ve deneyimlerini emekli olduktan sonra avukat olarak sürdüren Battal Özer, insan hayatına göre uzun sayılabilecek bir süre cumhuriyet savcılığı ve hakimlik görevinde bulunduğunu,

bu süre içerisinde neden bu mesleği tercih ettiği sorusu ile sıkça karşılaştığını anlattı.

Özer, şöyle devam etti:

"Aslında ben de çok kez kendime bu soruyu sordum. Çünkü oldukça zor bir görevdi. Yargılamada taraf olan insanlar (sanık-müşteki, davacı-davalı gibi) hukuklarını yargıca teslim ederek kendilerince adil olan sonucu bekler. Bu aşamadan itibaren yargıç, tarafların yerine geçmek, onları anlamak, hissettiklerini hissetmek zorunda. Birçok meslekte görev mesai ile sona erer, ancak yargıç işini bazen evrak olarak bazen de düşüncelerinde yanına götürür. Onunla yaşar. İşin zorluğu sadece karar vermekle de ilgili değil. Toplumun geleneksel davranışlarına karşı savunma geliştirme zorunluluğu da var. Ne yazık ki toplumda; 'bir hakkın yerine getirilmesi için adamını bulma' anlayışı hakim. Bunun sonucu olarak insanlar haklı oldukları hallerde dahi yargıca, savcıya ulaşmak ister. Bu nedenle bir çok yargıç, 'adil olmak adına' kendisini toplumdan soyutlamaya çalışır."

Yargıçların bu yönü ile 'anti-sosyal' tanımlaması ile karşı karşıya kaldığının altını çizen Özer, bu durumun aynı zamanda da yargıcın ailesi için de geçerli olduğunu, kendisinin de her zaman bu düşünce tarzı ile çalıştığını, ancak bu durumdan hiçbir zaman şikayetçi olmadığını dile getirdi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) mevcut yapısının 2010 yılında değiştirildiğini, bununla ilgili olarak da Anayasa değişikliği yapıldığını hatırlatan Battal Özer, bu konuda ortaya konulan gerekçeleri de katılımcılar ile paylaştı.

Katkı ve katılımlarından dolayı emekli avukat Battal Özer'e teşekkür ederek, kendisine bir demet çiçek sunan Adana Lions Kulübü Başkanı Mehmet, "Değerli bilgi ve birikimlerini bizlerle paylaştığı için Sayın Battal Özer'e çok teşekkür ediyoruz. Bu tür etkinliklerimiz önümüzdeki günlerde farklı konu ve konuklarla devam edecek" dedi.

Adana Lions Kulübü 2012-2013 donem Başkanı Mehmet Demir, deneyimlerini paylaşan Avukat Battal

Özer'e tüm üyeler adına teşekkür ederek, çiçek sundu. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Seyhan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title