Haberler

Türk Askeri 14. Kez Yurt Dışında Görev Yapacak

Uluslararası barışın sağlanması amacıyla, BM ve NATO kararlarıyla, bugüne kadar 13 kez yurt dışında görev yapan Türk askeri, bugün kabul edilen tezkereyle 14. kez yurtdışına çıkacak.

Uluslararası barışın sağlanması amacıyla, BM ve NATO kararlarıyla, bugüne kadar 13 kez yurt dışında görev yapan Türk askeri, bugün kabul edilen tezkereyle 14. kez yurtdışına çıkacak.

Halen Kabil, Bosna-Hersek, Kosova, Letonya'da 1045 asker görev yapıyor. Bu zamana kadar 63 bin 686 Türk askeri yurtdışında görev aldı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, NATO ve BM'nin kararları doğrultusunda Türkiye, TBMM'dan çıkan düzenlemeler çerçevesinde birçok ülkeye asker gönderdi.

Dünya barışının korunmasına yönelik BM barışı koruma faaliyetlerine Türkiye'nin katkısı, 1950 yılında Kore Savaşı ile başladı. Türk askeri daha sonra Somali, Bosna Hersek, Adriyatik Denizi, Arnavutluk, İran-Irak, Kuveyt, Doğu Timor, Gürcistan ve Afganistan'da görev aldı.

Verilen görevleri başarıyla yerine getiren Türk askerleri, halen Kabil, Bosna Hersek, Kosova ve Letonya'da görev yapıyor.

Halen 4 Mayıs 2006'dan beri, Kabil Çokuluslu Tugayı SEEBRIG de dahil olmak üzere Kabil'de 260 Türk askeri görev yapıyor.

Önce BM harekatı olarak başlayan ve daha sonra AB harekatı olarak Bosna Hersek'te devam eden ALTHEA harekatında 300 kişi bulunuyor.

Kosova'da, NATO-Sofa Anlaşması gereğince 400 kişi görev yapıyor.

Letonya'da ise 4 F-16 uçağı, 85 personeliyle görevde.

Mehmetçik, askeri görevlerinin yanı sıra dünyada yaşanan doğal afetler sonrasında da uluslararası operasyonlarda görev alıyor.

Katrina Kasırgası sonrası NATO'nun insani yardım amaçlı ABD'ye desteği kapsamında 30 Eylül-8 Ekim 2005 tarihleri arasında, bir C-130 uçağı görevlendirildi

Pakistan'da yaşanan 8 Ekim 2005 depreminin ardından bölgeye gönderilen yardım malzemeleri, Türk Hava Kuvvetlerine ait kargo uçaklarıyla bölgeye aktarıldı.

Aynı zamanda iki hava üssü, İleri Lojistik Merkezi olarak, iki C-130 Kargo uçağı NATO'nun hava köprüsü için ve gerektiğinde kullanılmak üzere bir firkateyn, NATO deniz köprüsü için tahsis edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title