Haberler

TESK: "Esnaf Can Çekişiyor"

TESK Başkanı Derviş Günday, Son İki Yılda 444 Bin İşyerinin Açılmasına Rağmen, 602 Bin İşyerinin Kapandığını Söyledi. Ekonomide Yalancı Bahar Yaşandığını Savunan Günday, "Esnaf Can Çekişiyor" Dedi.

TESK Başkanı Derviş Günday, son iki yılda 444 bin işyerinin açılmasına rağmen, 602 bin işyerinin kapandığını söyledi. Ekonomide yalancı bahar yaşandığını savunan Günday, "Esnaf can çekişiyor" dedi.

Günday, yazılı açıklamasında, sıcak paranın ekonomide yalancı bahar etkisi yarattığını ifade etti. Baharı yaşayanların, yüksek gelir gruplarını oluşturan küçük bir azınlık olduğuna dikkat çeken Günday, üretime, yatırıma ve istihdama dayalı olmayan yalancı baharın vatandaşa yansımadığını kaydetti.

Büyümenin nimetlerinden yüksek gelir gruplarının yararlandığını vurgulayan Günday, toplumun alt ve orta kesimleri gibi esnaf ve sanatkarların da büyümeden nasibini alamadığına işaret etti. Günday, IMF ve Dünya Bankası'nın Türkiye'nin dış borç ödeme kapasitesini sürekli kılınmayı amaçladığını ileri sürerek, sıcak paranın etkisiyle dış borçların ödendiğini vurguladı. Türkiye'nin genel borç toplamının 380 milyar dolarlara ulaştığını hatırlatan Günday, bunun karamsar bir tablo olduğunu ifade etti. Bu tablonun üretim ve yatırımla düzeltilmemesi durumunda gelecek dönemlerin riskli ve istikrarsız olacağı uyarısında bulundu.

EN BÜYÜK SORUNU BAKKAL VE KAHVECİLER YAŞIYOR

Esnafın can çekiştiğini dile getiren Günday, dar kesimlerin durumlarının iyileşmeden esnafın durumunda iyileşmesinin mümkün olmadığını belirtti. Günday, sayıları giderek artan hiper ve grosmarketlerin zor durumdaki esnafı bitirme noktasına getirdiğini kaydetti. Günday, "2005 ve 2006 yılında 444 bin yeni iş yeri açılırken 602 bin iş yeri kapanmıştır. Esnafın kepenk indirmesinde en sorunlu meslek dalımız ise bakkal ve kahveci kesimidir. Esnaf ve sanatkarımız binbir güçlükle boğuşarak ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Vergi İdaresinin, esnaf ve sanatkarlarımıza, yalnızca gelir tahsilatı amacıyla yaklaşması kesimimizi zor duruma düşürmektedir" diye konuştu.

Zarar eden esnafın vergi vermeye zorlanmasının ve esnafa mevzuat dışı baskı yöntemlerinin uygulanmasının yanlış olduğunu vurgulayan Günday, hükümetin seçimlerde kendisine destek veren esnaf ve sanatkar kesimini unuttuğunu ifade etti. Hükümetin büyük holdinglerin ve uluslararası tekellerin etkisi altına girdiğini iddia eden Günday, yasalaşmak için bekleyen hiper ve grosmarketlerin kuruluş ve faaliyetlerini izne bağlayan yasa taslağını buna örnek olarak gösterdi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title