Haberler

TBMM Kit Komisyonu

TBMM KİT Komisyonu'nda, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün 2010 yılı hesapları ibra edildi.

TBMM KİT Komisyonu'nda, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün 2010 yılı hesapları ibra edildi.

AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz'ın başkanlığında toplanan Komisyon, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün 2010 yılı hesaplarını görüştü.

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, Komisyona bilgi verirken, bu yıl 1 milyar 18 milyon doları ihracat olmak üzere, toplam 1 milyar 40 milyon dolar satış geliri hedeflediklerini bildirdi.

Yılmaz, birçok endüstri dalında önemli bir hammadde niteliği taşımakta olan borun ağırlıklı olarak yüzde 90'ı cam, cam yünü, cam elyafı, deterjan, ferro bor, tarım ve seramik sektörlerinde kullanıldığını söyledi.

Dünyada 8 ülkede bor rezervi bulunmakla birlikte en önemli bor yataklarının Türkiye, ABD ve Rusya'da yer aldığını belirten Yılmaz, Türkiye'nin dünya toplam bor rezervi sıralamasında yüzde 72'lik pay ile ilk sırada yer aldığını bildirdi.

Bor tüketiminin 2009 yılında ekonomik krize de bağlı olarak düştüğünü ama 2010'da bor tüketiminin ürün miktarı bazında yaklaşık yüzde 32 artarak 3,95 milyon ton olarak gerçekleştiğini aktaran Yılmaz, şöyle konuştu:

"Eti Maden, son yıllarda izlediği yatırım politikaları ve etkin bir şekilde yürüttüğü teknik ve etkin pazarlama anlayışı ile pazar payını kademeli olarak artırarak 2005'den itibaren dünya bor sektöründe lider konumuna geldi. Eti Maden'in, 2010'da 3,95 milyon ton tüketim hacmine sahip dünya bor pazarındaki pazar payı yüzde 42'den, 2011'de dünya bor tüketim hacmi 4,3 milyon tona yükselirken, pazar payımız yüzde 47'ye ulaştı. Sektörde en yakın rakip olan RT Borax'ın (ABD) pazar payı yüzde 24, farklı ülkelerdeki çok sayıdaki diğer üreticilerin pazar payının ise yüzde 29 olduğunu tahmin ediliyor."

Bu yıl 2,09 milyon ton bor kimyasalları ve eşdeğeri ürün 1,96 milyon ton konsantre bor üretiminin programlandığını vurgulayan Yılmaz, "1 milyar 18 milyon doları ihracat olmak üzere toplam 1 milyar 40 milyon dolar satış geliri hedefliyoruz" dedi.

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Yılmaz, geçen yıl brüt satışlarının 1,5 milyar lira, dönem karlarının ise 842 milyon lira seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, bu yıl 1,8 milyar lira brüt satış ve 1 milyar lira dönem karı elde edilmesinin planlandığını söyledi.

Satış ve kar rakamlarına paralel olarak, hazineye ödenen temettü miktarları da arttığına dikkati çeken Yılmaz, "Stopajlı olarak 2008'de 210 milyon lira, 2009'da 227 milyon lira, 2010'da 316 milyon lira, 2011'da ise 520 milyon lira temettü ödemesi gerçekleştirdik. Bu yıl sonunda ise 720 milyon lira temettü ödenmesi planlanıyor" diye konuştu.

-"Ar-Ge'ye önem verilmeli"-

Sunumun ardından söz alan AK Parti Balıkesir Milletvekili Mehmet Cemal Öztaylan, borda dünya rezervinin yüzde 72'sinin Türkiye'de bununda üçte ikisinin Balıkesir sınırlarında bulunduğunu söyledi.

Madenin etkin bir şekilde kullanılması konusunda Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü yönetiminin önemli işlere imza attığını ifade eden Öztaylan, daha büyük başarıların elde edilebilmesi için yönetimin desteklenmesi gerektiğini savundu.

Borun Türkiye'nin önemli ve stratejik bir zenginliği olduğunun altını çizen Öztaylan,"Bor madenlerinin özelleştirilmesi söz konusu olmamalı, eğer olursa ilk karşı çıkacak kişi benim. Yapmamız gereken bor katma değeri daha yüksek biçimde kullanılmasını sağlamak. Bu konuda Ar-Ge'ye önem verilmeli" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç da bora gereğinden fazla değer atfedilmesinin kamuoyunda kaynakların yeterince kullanılmadığı algısı yarattığını belirterek, Türkiye'nin tek kurtuluşunun bor olarak görülmesinin siyasiler ve Eti Maden üzerinde baskı oluşturduğunu dile getirdi.

Görüşmelerin ardından Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün 2010 yılı hesapları ibra edildi.

Eti Maden'in ardından komisyonda, Tasfiye Halindeki Karadeniz Bakır İşletmeleri AŞ'nin 2010 hesapları görüşülerek, ibra edildi.

- TBMM

Kaynak: AA / Politika

Orhan Yılmaz Eti Maden Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title