Haberler

Talabani: Türkiye Kendini Topraklarında Korumalı

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, "Türkiye'nin Kendini Korumaya Hakkı Var. Bunu Çok İyi Anlıyoruz Ama Kendi Toprakları İçerisinde Kendilerini Korumaları Gerekir" Dedi.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, "Türkiye'nin kendini korumaya hakkı var. Bunu çok iyi anlıyoruz ama kendi toprakları içerisinde kendilerini korumaları gerekir" dedi.

Irak'ın Süleymaniye iline bağlı Dokan kasabasında bir araya gelen Talabani, Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık El Haşimi ile Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Talabani, Türkiye'nin Irak'ta terör örgütüne yönelik düzenlediği operasyonlarla ilgili soruları üzerine şöyle konuştu:

"Türkiye'nin kendini korumaya hakkı var. Bunu çok iyi anlıyoruz ama kendi toprakları içerisinde kendilerini korumaları gerekir. Türkiye'de şu an gerçekten iyi bir hükümet var. Ama maalesef bazı olaylar bizi üzüyor. Üzülme sebebimiz köylerimiz ve yerleşim birimlerimizin zarar görmesidir. Bağdat hükümeti olaya sessiz kalmadı. Bir şekilde yazılı nota verildi ve olay kınandı. Bu Irak'ın resmi bir tepkisidir. Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olmayı istiyoruz. Bu iyi ilişkilerle aramızdaki sorunların çözülmesini istiyoruz. Operasyonlara razı değiliz. Aynı zamanda Türkiye ile ilişkilerimizin zarar görmesini istemiyoruz. Bu nedenle diplomatik yollarla sorunların çözülmesinden yanayız. Türkiye'nin dostluğu bizim için önemlidir. Üçlü mekanizmanın etkinleştirilmesini istiyoruz. Bunun içerisinde muhakkak Kürtlerin de yer alması gerektiğini düşünüyoruz ve sorunların bu şekilde çözüleceğine inanıyoruz."

Mesut Barzani ise bu operasyonlara karşı olduklarını söyledi ve "Operasyonları kınıyoruz. Bir an önce durdurulmasını istiyoruz" diye konuştu.

Haşimi de Barzani'nin görüşüne katıldığını, Türkiye'nin son zamanlardaki sınır ötesi operasyonunu kınadığını, bunun kesinlikle sorunun çözümü olmadığını öne sürerek, "Çünkü yerleşim alanları zarar gördü. Bu hiçbir zaman bizim tarafımızdan desteklenmemektedir" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title