Haberler

Hemsball Okullarda Tanıtılıyor

Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu bünyesinde yer alan hemsball sporu, Denizli'de okullarda tanıtılmaya başlandı.

Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu bünyesinde yer alan hemsball sporu, Denizli'de okullarda tanıtılmaya başlandı.

El ve ayak koordinasyonunu yapabilen çocuklardan yaşlılara kadar her insanın büyük bir keyif alarak oynayabileceği bir oyun olan hemsball, Herkes İçin Spor Denizli İl Temsilcisi Çetin Çağatay tarafından okullarda uygulamalı olarak kurallarıyla tanıtılıyor.

Denizli'deki tüm okullarda hemsball sporunu tanıtan Çetin Çağatay, "Anaokullarından liselere kadar her kademedeki okullarda hemsball sporunu tanıtıyoruz. İdareci, öğretmen ve öğrencilerin severek oynadıkları bu yeni milli sporumuzu ileriye taşıyacağız. Denizli'de tüm kurum, kuruluş ve kişilere ulaşana kadar tanıtmaya devam edeceğiz" dedi.

Çağatay, hemsball oyununun, beynin ürettiği komutların, el ve ayak koordinasyonuyla uygulanarak sayıya dönüştürülen zevkli eğlenceli ve keyif alınan bir oyun olduğunu belirtti. Çağatay, "Bu oyunu el ve ayak koordinasyonunu yapabilen her insan oynayabilir. Hemsball topunu zıplatabilen düz ve sert zeminlerde açık ve kapalı alanlarda minimum 1.5 metre maksimum ise 4 metre alanda oynanabiliyor. Hemsball sporu okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin psikomotor gelişimlerini destekler. Denge, odaklanma ve konsantrasyon gelişimi sağlar. Refleksleri geliştirir. Aile bireylerine ve topluma spor bilinci ve esneklik kazandırır. Yaşlıların fiziki aktivitelerini arttırarak sağlıklı yaşamlarına destek olur" diye konuştu

HEMSBALL NASIL OYNANIR?

Hemsball, top zıplatabilen düz ve sert zeminlerde (asfalt, beton, parke, fayans v.b.) açık ve kapalı alanlarda oynanabilen bir oyundur. Minimum 1.5 metre, maksimum 4 metre alanda oynanabilir. En az 2, en çok 4 kişi ile oynanır. Her oyuncu, kendine ait 42x30 cm'lik alan içine girer. Her oyuncu 4x35 cm'lik şeridi içine girdiği alanda çömelerek tek eli ile paralel olacak şekilde yerleştirilir. Hangi oyuncunun ilk olarak başlangıç vuruşunu kullanacağı yazı tura ile belirlenir, kaybeden kişi oyuna başlar.

Yazı turadan evvel oyunculara karşılıklı ısınmaları için 5 dakikalık bir süre tanınır. Süre bitiminde yazı tura atılır ve oyun başlar. Her set 12 sayıdan oluşur. 5 set üzerinden oynanır. 3 seti alan kazanır. Sayı kazanan servis atma hakkına sahip olur. Sayılar 11-11 olursa set 13'e uzar ve 2 fark olana kadar devam eder. Her setten sonra yer değiştirilir. Top mutlaka halka içerisine değip sektikten sonra oyuncuların önünde bulunan 4x35 cm'lik şeridi geçmek zorundadır. Şeridi geçen topu karşı oyuncu ikinci bir defa yere düşürmeden ve ayak bastığı 42x30 cm alanında ayaklarını çıkartmamak şartı ile topu tutacaktır, tutamadığı takdirde bir sayı kaybeder. Top halka içerisine değmez ise atan oyuncu bir sayı kaybeder. Top orta zeminde bulunan halkanın herhangi bir yerine çarpar ise bir sayı kaybeder. Oyuncu topu hızlı bir şekilde çemberin içine atıp karşı oyuncu ellerini havaya kalkmış pozisyonda topu yakalayamıyorsa atış geçersizdir. Aynı şekilde bir sayı kaybeder. Top çember içerisine değdikten sonra 4x35 cm'lik şeridin önüne veya şeride değer ise atan oyuncu bir sayı kaybeder. - Denizli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Türkiye Denizli Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title